Különleges pincék nyomában

Észak-Magyarország borvidékein számos különleges pincét lehet találni, ahol nemcsak a bor, hanem maga a pince is életre szóló élményt jelent. Az elmúlt évtizedekben számos pincét bejártam - a számomra legkülönlegesebbeket mutatom most be, a pincéket, amit akkor is érdemes felkeresni, ha valaki nem akar borozni. 

1. Ahol megelevenedik a magyar ősmitológia - Grál Pince, Miskolc

 

goromboly-201506510-38.jpg

Hol volt, hol nem volt, egyszer egy fiatal legényember elhatározta, hogy pincét fog ásni. De nem ám akármilyen pincét - kialakította Észak-Magyarország egyik legkülönlegesebb hangulatú pincerendszerét Miskolcon, a Görömbölyi Pincesoron. A legénynek ugyanis varázshatalma van: keze alatt megelevenedik a magyar ősmitológia. Tufába vájt pincéje, amit saját kezűleg alakított ki, egyszerre pince, szentély és palota - a látogató ámulatból ámulatba esik - hát még akkor, amikor a pincében megszervezett programokra is elvetődik valaki! 

2. Középkori pincelakomák Miskolc szívében - Aranykorona sétálópince

 

Sajnos mára már kevesen tudják, hogy Miskolc egykor a szőlőjéről, boráról is híres volt. A mai Avas - egykori Szent György-hegy - nagy része akkor még szőlővel volt teli, az akkori városhatárhoz közeli területeken pedig többszáz pince került kialakításra. Az egyik ilyen történelmi pince az Aranykorona Sétálópince, amelynek több különlegessége is van. Egyfelől egy olyan pincelabirintus, amelyben az ember előbb felfelé indul, hogy aztán lefelé mehessen - de még inkább kiemelendő, hogy az 1 km hosszú pincerendszerben Magyarország borvidékeinek borai vannak kiállítva, amiket persze meg is lehet kóstolni. A hely jellegéhez jól illő formában a pince éttermében időről időre középkori lakomákat is rendeznek, de ha valaki éppen nem a programok idején bukkan fel a pincében, akkor is van lehetősége belekóstolni a középkorba. 

A pince különlegessége, hogy a tulajdonos egyedi gyűjteményeit is meg lehet tekinteni - pl. Magyarország legnagyobb karácsonyfa talp kiállítása is itt található. 

aranykorona_karacsonyfa_talpak_ks_3.JPG

3. Egy pince a gyógyulásért - harsányi sópince

 

harsanyi_sopince_2013_dec_ks_37.JPG

Egykor a Bükkalja királyi uradalmi pincéje volt a 250 méter hosszú, 4 ágú pincerendszer Harsányban. Ha abból indulunk ki, hogy a bor gyógyír bánatra és betegségre, nyilvánvaló, hogy a pince a régmúltban is gyógypince volt - ma azonban még ennél is több. Történt ugyanis, hogy Harsány és Parajd testvérvárások elhatározták: 40 tonna parajdi sóval borítják a bükkaljai  pincét. Az elhatározást tett követte, s mára az egész régióból járnak ide a gyógyulni vágyók, hiszen a harsányi sópince kiváló hely a dohányzásleszokás időszakában rekreációs célokra, de akár légzőszervi betegségek kezelésére is. A gyerekek számára a pincében játszótér is kialakításra került. 

4. 400 évnyi földalatti csoda  - Dereszla Pince, Bodrogkeresztúr

 

bb_258.jpg

Tokaj-Hegyalján egy-egy pincét kiemelni igencsak nehéz, hiszen számtalan különleges történelmi pince nyűgözi le az ide érkezőket. A Dereszla ezek közül is az egyik legkülönlegesebb, hiszen a borvidék elmúlt 400 éve elevenedik meg a pincében járva. A pince első említése valamikor Zsigmond király korából származik, a 15. század közepétől Hunyadi birtok, valószínű, hogy maga Hunyadi Mátyás is megfordult a falai között, a 17. századtól pedig a Rákóczi családé volt, II. Rákóczi Ferenc testvére, Rákóczi Julianna is birtokolta a pincét. A jelenleg 3 szintes, több mint 1 km-es pincelabirintus egykor három kisebb pince volt, amelyet egybenyitottak. A mindig szakszerű, mindig szívhez szóló, kóstoló nélkül is vidám pincemustrákon nemcsak a pince történetével, hanem a Tokaj-hegyaljai hordótípusokkal és az aszúkészítéssel is megismerkedhetnek az ide érkezők.  

Hirdetés

Kövessen a Facebookon is!

Címkék

akadálymentes (1) Alföld (1) állatkert (1) anyák napja (1) app (5) applikáció (5) Arborétum (1) attrakció (1) avas (1) Balassi (1) Balaton (1) Balatonfüred (1) barlangfürdő (1) bemutatóhely (1) bicikli (1) biciklitúra (1) Bodrog (2) Bodrogkeresztúr (1) Borok (1) Bortúra (1) Budapest (1) Bükk (2) bükkábrány (1) Bükkalja (1) bükkalja (1) bükkaljai kőkultúra (1) Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (1) családi program (12) Császárfürdő (1) Csokonai (1) DámPont (1) Dám Pont (1) Dereszla (1) digitális detoxikálás (1) Diósgyőr (2) Diósgyőri vár (2) Dunamente (1) e-autó (1) ecoturizmus (1) Edelény (1) Eger (2) Egri Vár (2) elektromos autó (1) elektromos autó töltés (1) elektromos autó töltő (1) erdőbénye (2) Erdőbénye (2) Fátyolvízesés (1) fenntartható turizmus (6) fürdő (2) Görömböly (1) gyalogtúra (3) Harsány (1) Hercegkút (3) Herman Ottó Múzeum (2) Hollókő (1) hotel (1) hozzáférhető turizmus (1) időutazás (1) Ipolytarnóc (8) Ipolytarnóci ősmaradványok (8) Jókai (1) kaptárkő (3) kaptárkövek (1) kastély (1) képtár (1) kerékpár (1) kerékpártúra (3) kilátó (1) kiránduás (12) kirándulás (24) kirándulások (24) Komárom (2) könyvtár (1) környezettudatos turizmus (1) környezetvédelem (1) közelről (1) középkor (1) Látogatóközpont (2) legendák (3) lélektúrák (13) Lillafüred (4) Mária-sétány (2) mese (1) mesék (1) Mini Magyarország (1) miskolc (3) Miskolc (6) Miskolctapolca (1) mocsárciprus (6) Mozaik Múzeumtúra (1) múzeum (7) Nagykopasz-hegy (1) Nógrád (2) Nógrád megye (2) Novohrad-Nógrád Geopark (1) Nyíregyháza (1) Ódorvár (1) ökoturizmus (5) ősember (3) ősemberbarlang (3) ősfa (7) Oszla (1) ötletek (1) Ottlik Géza (1) palóc (1) Pannon-tenger Múzeum (4) parajd (1) Párkány (3) Petőfi (1) Pince (9) romantika (1) Rudas fürdő (1) Sárospatak (2) Sárospataki Református Nagykönyvtár (1) sópince (1) SóstóZoo (1) Szarvas (1) Szegi (3) szerelem (1) Szilvásvárad (2) Szlovákia (1) Szomolya (1) Tamási (2) tanösvény (4) tarcal (1) templom (1) Tessedik Sámuel Múzeum (1) tippek (2) Tokaj (7) Tokaj-hegyalja (11) Tokaji hegy (1) történelem (9) tudatos turizmus (1) tündér (1) tündérek (1) túra (16) turisztikai applikáció (4) turizmus (1) UNESCO (3) vándorlások (15) vár (10) várhegy (1) városnézés (8) Vasárnapi Ujság (1) Világörökség (3) visittamási (1) vulkán (1) wellness (2) Zemplén (2) Zempléni-hegység (2) Címkefelhő

Impresszum

Az oldalt az InnoTime Hungary Kft működteti. 

Rólunk: www.innotime-hungary.com

süti beállítások módosítása