Mesés helyek nyomában

Régi mesék valós helyszínein tündérek, hableányok, boszorkányok nyomába eredtünk Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Amit láttunk, minket is elvarázsolt. 

 

1. A Szegi várhegy tündérei (Tokaj-Hegyalja)

 

A helyi mesevilág szerint a szegi várhegyen lévő mesebeli tündérvárban egykor tündérek éltek, akik gyakran labdázással múlatták az időt. A labda néha leesett, ilyenkor a tündérek sírtak. A könnyeik összefolytak, ebből keletkezett a Bodrog.

img_3596.JPGA Bodrog. Saját fotó. 

Ez a könnyes folyó máig lenyűgözi az ide érkezőket. Tavasszal, az áradás idején egyetlen, több kilométeres összefüggő vízfelületnek tűnik a Bodrog, amelyből itt-ott fák lombja, bokrok ága látszik csak ki. Ilyenkor csónakkal megközelítve az árteret különleges, csak erre a tájra jellemző madarakat, növényeket lehet megnézni. Nyáron megszelídül a folyó, a látvány azonban ilyenkor is önmagáért beszél - minket mindig lenyűgöz. 

Egy másik legenda szerint a Várhegyen lévő vár gonosz ura ki akarta semmizni a kisebbik fiát, ezért a vár alatti alagútba vitette kincseit. A nagyobbik fiával épp számba vették azokat, amikor a kisebbik rájuk bukkant. Megijedtek, majd a kisebbik fiút üldözni kezdték, aki a hegyen felfelé menekült. Miután kiért a várból, az istenek megsajnálták, és apját, bátyját és a kincseiket elsüllyesztették. A kincset azóta sem találták meg, így a település gazdagságát a szőlő és a bor, valamint a népi kultúra határozza meg a mai napig is.

2. A Bodrog hableányai

 

Papp Miklós tokaji gyűjtése szerint a Bodrogban egykor hableányok éltek. Ezek a hableányok szerették a parton élő halászokat, segítették őket. Ha egy szerencsétlenebbül járt halász egész nap nem fogott volna semmit, a hableányok este mindig halat tereltek a hálójába, hogy estére meglegyen a vacsora. 

Más történetek szerint a hableányok gondot is tudtak okozni a halászoknak. Egy mese szerint a halászoknak sok gondot okozott, hogy sokszor összegubancolódott éjszaka a hálójuk. Egyszer elhatározták, hogy meglesik, mi ennek az oka. Éjfélkor hableányok bukkantak fel a vízből, félig tündér, félig hal lények, s szapora kezekkel kezdték összegubancolni a hálókat. A halászoknak se kellett több, rohantak a csínytevők felé, hogy elfogják őket. Erőtlenül estek azonban össze, s egyszer csak ott találták magukat csónakjaikkal együtt a Nagykopasz-hegy tetején. Az volt a büntetésük, hogy kézben, háton kellett lecipelniük a hegyről a csónakokat - azóta azonban eltűntek a Bodrogból a hableányok, mintha sose lettek volna. 

A Bodrog partján ma is érdemes egy sétát tenni, a horgászok csónakjai tarkítják ma is a folyó partját. 

 

3. A diósgyőri törökmogyorófa

 

„600 éven át havakat, szeleket láttam és a fészeknek zengedező madarait hallgattam. Nem halok meg, törzsemből kizöldülni látsz majd, és az örök Magyarország jövőjét éneklem.” - olvasható a Diósgyőri Vár szomszédságában álló táblán. 

A helyi mondák szerint Nagy Lajos igen kedvelte Diósgyőrt és környékét. Hosszú éveken át heteket, hónapokat töltött itt családjával. 1370-ben több öröm is érte a diadalmas magyar királyt. Először is sikerült legyőznie a terjeszkedő török seregeket, ugyanebben az évben pedig a lengyelek is uralkodójukká választották. Első gyermeke, Mária is ebben az esztendőben született. Ez utóbbi alkalomból a vár udvarán elültetett egy törökmogyorófát. A Diósgyőrben külön­leges csemetét a király egyenesen a Bal­kánról hozatta. Mária 12 éves volt, amikor édesapja meghalt, s a mo­gyoróvessző akkorra már úgy megerősödött, hogy törvényfa néven kezdték emlegetni. Itt hirdették ki a parancsokat, és ennél hajtották végre az ítéleteket a bűnösökön. A fa érdekessége, hogy sokszáz éven át időről időre kiújult, nem fogott rajta az idő. A husángból nőtt két mogyorófát 1988-ban védetté nyilvánították, 1991-ben pedig emléktáblával jelölték meg.

kozepkori_forgatag2014_nj_25.JPG

Középkori felvonulás a Diósgyőri Várnál. Saját fotó. 

A Diósgyőri Várban ma nap mint nap megelevenedik Nagy Lajos király udvara, udvarhölgyek, lovagok színes világa várja az érdeklődőket. Nekünk nagyon tetszett a füves ember szobája, ahol sokmindent megtanultunk a gyógyfüvek hatásairól, de a gyereket a fazekas és a kovács is elvarázsolta. A várban időről időre lovagi bemutatók tarkítják a programokat, illetve íjászok is várják az érdeklődőket. 

kozepkori_forgatag2014_nj_215.JPG

Nagy Lajos király és felesége Diósgyőr Várában. Saját fotó.

 

4. Bodó tündérei

 

IV. Béla királyt a tatárok elől menekülvén egyik este egy Bodó nevű szegény ember bújtatta el a helyi mesék szerint, aki gyümölcsök aszalásával foglalkozott. Mikor a tatárok elhagyták Magyarországot, az aszalómester 7 szekérnyi aszalt gyümölcsöt küldött a királynak, a 7 szekérre pedig a 7 lányát ültette. A király megköszönte az ajándékot és hogy megmentette az életét, jelentős birtokokat adományozott az aszalómesternek, azzal a megkötéssel, hogy várat kell építenie. Bodó lányai éppen ezért azzal a feltétellel mentek férjhez, ha párjuk egy éven keresztül részt vesz a vár építésében, amit akkor Bodó várának neveztek. A 7 év leteltével a 7 lány egyszerre ment férjhez, az esküvő helyszíne az új vár volt. Ekkor mondta IV. Béla: "E vár ezután Boldogkőnek neveztessék, mivel a hét szép leány, a hét tündér itt volt a legboldogabb!"

 002.jpg

A boldogkői vár. Saját fotó. 

Ha valaki most megy el Boldogkő várába, nemcsak középkori ételeket kóstolhat a vár aljában kialakított pincében, középkori szokás szerint, hanem a vár egykori életébe is betekinthet. 

Hirdetés

Kövessen a Facebookon is!

Címkék

akadálymentes (1) Alföld (1) állatkert (1) anyák napja (1) app (5) applikáció (5) Arborétum (1) attrakció (1) avas (1) Balassi (1) Balaton (1) Balatonfüred (1) barlangfürdő (1) bemutatóhely (1) bicikli (1) biciklitúra (1) Bodrog (2) Bodrogkeresztúr (1) Borok (1) Bortúra (1) Budapest (1) Bükk (2) bükkábrány (1) Bükkalja (1) bükkalja (1) bükkaljai kőkultúra (1) Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (1) családi program (12) Császárfürdő (1) Csokonai (1) DámPont (1) Dám Pont (1) Dereszla (1) digitális detoxikálás (1) Diósgyőr (2) Diósgyőri vár (2) Dunamente (1) e-autó (1) ecoturizmus (1) Edelény (1) Eger (2) Egri Vár (2) elektromos autó (1) elektromos autó töltés (1) elektromos autó töltő (1) erdőbénye (2) Erdőbénye (2) Fátyolvízesés (1) fenntartható turizmus (6) fürdő (2) Görömböly (1) gyalogtúra (3) Harsány (1) Hercegkút (3) Herman Ottó Múzeum (2) Hollókő (1) hotel (1) hozzáférhető turizmus (1) időutazás (1) Ipolytarnóc (8) Ipolytarnóci ősmaradványok (8) Jókai (1) kaptárkő (3) kaptárkövek (1) kastély (1) képtár (1) kerékpár (1) kerékpártúra (3) kilátó (1) kiránduás (12) kirándulás (24) kirándulások (24) Komárom (2) könyvtár (1) környezettudatos turizmus (1) környezetvédelem (1) közelről (1) középkor (1) Látogatóközpont (2) legendák (3) lélektúrák (13) Lillafüred (4) Mária-sétány (2) mese (1) mesék (1) Mini Magyarország (1) miskolc (3) Miskolc (6) Miskolctapolca (1) mocsárciprus (6) Mozaik Múzeumtúra (1) múzeum (7) Nagykopasz-hegy (1) Nógrád (2) Nógrád megye (2) Novohrad-Nógrád Geopark (1) Nyíregyháza (1) Ódorvár (1) ökoturizmus (5) ősember (3) ősemberbarlang (3) ősfa (7) Oszla (1) ötletek (1) Ottlik Géza (1) palóc (1) Pannon-tenger Múzeum (4) parajd (1) Párkány (3) Petőfi (1) Pince (9) romantika (1) Rudas fürdő (1) Sárospatak (2) Sárospataki Református Nagykönyvtár (1) sópince (1) SóstóZoo (1) Szarvas (1) Szegi (3) szerelem (1) Szilvásvárad (2) Szlovákia (1) Szomolya (1) Tamási (2) tanösvény (4) tarcal (1) templom (1) Tessedik Sámuel Múzeum (1) tippek (2) Tokaj (7) Tokaj-hegyalja (11) Tokaji hegy (1) történelem (9) tudatos turizmus (1) tündér (1) tündérek (1) túra (16) turisztikai applikáció (4) turizmus (1) UNESCO (3) vándorlások (15) vár (10) várhegy (1) városnézés (8) Vasárnapi Ujság (1) Világörökség (3) visittamási (1) vulkán (1) wellness (2) Zemplén (2) Zempléni-hegység (2) Címkefelhő

Impresszum

Az oldalt az InnoTime Hungary Kft működteti. 

Rólunk: www.innotime-hungary.com

süti beállítások módosítása