Kipróbáltuk, miért jó turisztikai mobil appal kirándulni

Kamasz gyerekeim elképzelni sem tudják az életüket a mobiljuk nélkül. Ha rajtuk múlna, a kirándulásaink, nyaralásunk alatt is végig a telefonon lógnának, s ugyan mi mindent megteszünk azért, hogy legalább ilyenkor együtt legyen a család, a mobil messze világokba ragadja időnként a csemetéket, s hamar megtörik a varázs. A megoldást én a turisztikai mobil alkalmazásokban találtam meg, amelyek egyszerre nyújtják a közösségi csatornákhoz való kötődést (azonnali élménymegosztás a Facebookon vagy az Instagramon), s egyszerre jelentenek konkrét élményprogramot. 

20170506_123857_1.jpg

Magyarországon mostmár a legtöbb helyen található olyan mobil alkalmazás, amely a katalógusszerű látnivaló-bemutatás mellett konkrét élménycsomagot is biztosít, illetve több olyan applikáció is elérhető, amely több helyszínre is kínál interaktív programlehetőséget. Az alábbiakat - amelyek közül a legtöbb ingyenes alkalmazás - mind kipróbáltuk, s ajánlani tudom 8-9 éves kortól a gyerekeknek is, s természetesen a felnőttek számára is.  

 

1.  Nyíregyháza - állatkerti séta mobil appal

 

Az állatkert honlapján az ingyenesen letölthető Pocket Guide applikációt ajánlották. Az alkalmazásban egyébként több nyíregyházi városnéző hangos idegenvezetés is elérhető. A séták során bemutatott helyszíneken a leírt szöveg és a hanganyag ugyanaz, így ha nem akarod meghallgatni, el is olvashatod a sétaelemekhez kapcsolódó állomásokon a bemutatót.  

A Sóstó Zoo egész napos program, s ha reggeltől estig bolyongasz, akkor sem biztos, hogy mindent sikerült megnézned. Mi mindig úgy járunk, hogy az elején nagy lelkesedéssel próbálunk minden részletes információt befogadni - így pl. a Zöld Piramisban még az applikációt is használtuk -, azonban az állatkerti program második felére az emberi agy befogadó képessége csökken a sok élmény miatt. A Pocket Guide sétáihoz azonban nem kell a helyszínen lenned, virtuálisan is sétálhatsz, hiszen a séták hanganyaga bármikor, bárhol meghallgatható - így utólag, az élményhalmaz családi feldolgozása során is bogarászni lehet a sétaállomások között. Be kell vallanom, hogy a Fehér tigrisről vagy a Tarzan ösvényéről csak utólag olvastam el én is az alkalmazásban talált leírást. 

 18042873_1698683866812763_296895329_o.jpg

Appon túli élmény. :-) Saját fotó. 

2. Miskolc - Ahány városrész, annyiféle élmény a turisztikai alkalmazással

 

Miskolcon a GUIDE@HAND Miskolc alkalmazást használtuk a városfelfedezéshez. A Tourinform irodában az alkalmazáshoz kapcsolódva egy VR szemüveges bemutatóval várják a vendégeket, ahol virtuálisan körbe lehet járni Miskolc látványosságait - többek között a Barlangfürdőt, a Deszkatemplomot, a Diósgyőri Várat, az orthodox templomot és a Herman Ottó Múzeum Papszeri épületének kiállításait. A szenzációs élmény sokban hozzájárult ahhoz, hogy több olyan helyet is felkeressünk, ami korábban nem szerepelt a tervezett programunkban - ilyen volt pl. az Elit alakulat kiállítás és az orthodox templom is. 

Az alkalmazást már a belvárosban használtuk, a Tourinformtól indulva ugyanis kisebb belvárosi sétát tettünk. A Miskolc a múltban séta a 19-20. század fordulójára repített el bennünket, számos olyan helyszínre felhívva a figyelmünket, ami egyébként fel sem tűnt volna. 

img_2620.JPG

"Na, lányok, megmutatom nektek a GUIDE@HAND Miskolc belvárosi sétáját". Saját fotó. 

A Diósgyőri Vár jelenleg Magyarország egyik csodája a programokat illetően. A várban kosztümös idegenvezetés és különféle interaktív programok várják az érdeklődőket - pl. gyógynövény bemutatók, agyagozás, sodrony készítés, íjászkodás, stb. Mindezeken túl számos információ elérhető a touch info berendezéseken keresztül is, sőt, még virtuális képeslap is küldhető ezeken keresztül.

img_2442.JPG

Agyagozás a Diósgyőri Várban. Saját fotó. 

A GUIDE@HAND alkalmazás teremről teremre mutatja be a várat. Előnye, hogy a későbbiekben is bármikor végig tudja olvasni az ember a leírásokat, nem szükséges mindent a helyszínen végigolvasni - ami egyébként is jó, mivel a várban annyi interaktív élmény és információ éri az embert, hogy jó, ha később az egyes helyszínekhez kötődően külön is fel tudja dolgozni az ember a látottakat, hallottakat. 

Számunkra óriási élmény volt a Majális parktól induló rövid hegyi túra is az alkalmazásban. Ugyan tartalmilag nem túl bő, azonban jól jött, hogy mutatta végig az útvonalat és felhívta a figyelmet a legfontosabbakra, pl. a Molnár-szikla szomorú legendájára. 

Lillafüreden a Függőkertekben QR kódok segítségével lehet betekinteni a városrész múltjába. Az alkalmazásban sok-sok archív fotó is elérhető a függőkert tematikus teraszaihoz kapcsolódó bemutatókban. Az alkalmazás itt inkább a felnőttek örömét szolgálta, a gyerekeket a természet maga ejtette rabul. 

A GUIDE@HAND programban egyébként elérhető az adott terület részletes eseménynaptára is, illetve sok helyen panorámaképekkel tarkítják a a látnivalók bemutatását, ami azért is jó volt, mert pl. látogatásunk idején a Deszkatemplom éppen nem volt nyitva, így viszont legalább virtuálisan szétnézhettünk itt is. 

3. Budapest - Hajnali háztetők - Hangoskönyv másképp, avagy időutazás az 1930-as évekbe

 

Valljuk be, a Z generáció ifjabb tagjait nehéz rávenni arra, hogy elinduljanak szüleikkel egy irodalmi sétára. Mégis, a Hajnali háztetők interaktív irodalmi sétát használva Budapest felfedezésére végül egy hosszú időre meghatározó élményt kaptak - noha nem jártuk le mi sem a 6 órás programot, pusztán néhány helyen kapcsolódtunk bele a sétába. A program a GUIDE@HAND Budapest alkalmazásban érhető el. 

18090720_1698683460146137_799214040_o.jpg

"Letöltötted már a GUIDE@HAND Budapest alkalmazást?" (Saját fotó) 

Az interaktív séta Ottlik Géza azonos című regény e alapján készült, a kor Budapestje elevenedik meg az okostelefon képernyőjén. A regényből elhangzó részletek előre meghatározott útvonalon, azok vélt, vagy valós helyszínein, illetve a köztük megtett útszakaszok között hangzanak el, olvashatóak el, abból akár idézetek is elmenthetők. A regényrészletek szüneteiben pedig a korszak kulturális és társadalmi viszonyait válogatott audiovizuális anyagok jelenítik meg: korabeli írott sajtóanyagok, zene- és filmbejátszások, a fényképek, valamint a tájékozódás alapjául szolgáló 1938-as Budapest térkép. A történetben való tájékozódást interaktív naptár is segíti, mivel a bejárhatóság érdekében az útvonal nem a regény narratíváját követi.

A sétában az volt a jó, hogy a család négy tagjának négyféle élményt jelentett, hiszen az egyes helyszíneken mindenki másban találta meg a saját maga számára legizgalmasabb részleteket. Azóta több egyéb budapesti sétát is bejártunk az alkalmazással. 

20170506_191900.jpg

4. Tata - Tattami

 

A Guide@Hand Duna-Gerecse alkalmazásban a Tattami Kalandjátékkal fedeztük fel Tatát. Ugyan amikor ott jártunk, az időjárás nem volt túl kegyes hozzánk, a Tattami kalandjáték feledtette velünk a rossz időt.  

20151219_142347.jpg

A tatai Kálvária - saját fotó

Az alkalmazással Baktai Boldizsár nyomába indultunk. A városnézés egy nagy családi játékká vált, amely során a gyerekeimet elsősorban az applikációban kínált feladatok megoldása hozta lázba, miközben megismerték a helyszíneket, nekünk, felnőtteknek pedig a gyerekek önfeledt koncentrálása lelkesített, s az, hogy a két gyerek egész nap összeveszés nélkül, közösen igyekezett a tattamik és Mó világát felfedezni. 

A kalandjáték egyébként a tatai bíró fiának legendájára épül és az 1897-es esztendőbe repít vissza. Az időutazás során a legenda aktív részesévé válhatsz, sőt, úgy érzed, végig Te alakítod a történetet. Az egyes helyszíneken a kerettörténetbe ágyazottan kaptunk feladatokat. A megoldások révén jutottunk egyre beljebb a történetben. A játék végső célja egy mindenre fényt derítő mondat összerakása az út végén. Az állomásoknál a feladatokra adott válaszok után ehhez a bizonyos mondathoz kaptunk betűket. Ha a játék végén összeáll a mondat, megváltoztatható legenda kimenetele. 

Tatán a Tourinform irodában az applikációhoz kapcsolódva egy feladatfüzetet is meg lehet vásárolni, de az én gyerekeim lelkesebbek voltak az okostelefonos alkalmazástól. A játék letöltése egyébként fizetős, de megéri, mert egy komplett izgalmas városfelfedező programot biztosít. 

 5. Mozaik Múzeumtúra

Ugyan a Mozaik Múzeumtúra honlapján az szerepel, hogy a programot elsősorban a 8-16 éves gyerekeknek hirdetik, be kell vallanom, hogy én is szívesen regisztráltam az applikációban, s örömmel gyűjtögetem a múzeumi látogatásaim során a virtuális matricákat. Az országos programban mintegy 400 múzeum és kiállítóhely vesz részt, a múzeumokban található QR kódra kattintva lehet a virtuális matricákat megszerezni. A játékban 12 matrica összegyűjtésével lehet  mindig egy szinttel feljebb kerülni. A családban elsősorban én, illetve a kisfiam vagyunk nagy pontvadászok, minden hasonló játékban óriási örömet szerez a számunkra, ha egy-egy szintet meg tudunk lépni, éppen ezért a Mozaik Múzeumtúra óriási móka a számunkra - mindazon élményeken túl, amit a múzeumlátogatások időről időre nyújtanak a számunkra. 

 

Hirdetés

Kövessen a Facebookon is!

Címkék

akadálymentes (1) Alföld (1) állatkert (1) anyák napja (1) app (5) applikáció (5) Arborétum (1) attrakció (1) avas (1) Balassi (1) Balaton (1) Balatonfüred (1) barlangfürdő (1) bemutatóhely (1) bicikli (1) biciklitúra (1) Bodrog (2) Bodrogkeresztúr (1) Borok (1) Bortúra (1) Budapest (1) Bükk (2) bükkábrány (1) Bükkalja (1) bükkalja (1) bükkaljai kőkultúra (1) Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (1) családi program (12) Császárfürdő (1) Csokonai (1) DámPont (1) Dám Pont (1) Dereszla (1) digitális detoxikálás (1) Diósgyőr (2) Diósgyőri vár (2) Dunamente (1) e-autó (1) ecoturizmus (1) Edelény (1) Eger (2) Egri Vár (2) elektromos autó (1) elektromos autó töltés (1) elektromos autó töltő (1) Erdőbénye (2) erdőbénye (2) Fátyolvízesés (1) fenntartható turizmus (6) fürdő (2) Görömböly (1) gyalogtúra (3) Harsány (1) Hercegkút (3) Herman Ottó Múzeum (2) Hollókő (1) hotel (1) hozzáférhető turizmus (1) időutazás (1) Ipolytarnóc (8) Ipolytarnóci ősmaradványok (8) Jókai (1) kaptárkő (3) kaptárkövek (1) kastély (1) képtár (1) kerékpár (1) kerékpártúra (3) kilátó (1) kiránduás (12) kirándulás (24) kirándulások (24) Komárom (2) könyvtár (1) környezettudatos turizmus (1) környezetvédelem (1) közelről (1) középkor (1) Látogatóközpont (2) legendák (3) lélektúrák (13) Lillafüred (4) Mária-sétány (2) mese (1) mesék (1) Mini Magyarország (1) miskolc (3) Miskolc (6) Miskolctapolca (1) mocsárciprus (6) Mozaik Múzeumtúra (1) múzeum (7) Nagykopasz-hegy (1) Nógrád (2) Nógrád megye (2) Novohrad-Nógrád Geopark (1) Nyíregyháza (1) Ódorvár (1) ökoturizmus (5) ősember (3) ősemberbarlang (3) ősfa (7) Oszla (1) ötletek (1) Ottlik Géza (1) palóc (1) Pannon-tenger Múzeum (4) parajd (1) Párkány (3) Petőfi (1) Pince (9) romantika (1) Rudas fürdő (1) Sárospatak (2) Sárospataki Református Nagykönyvtár (1) sópince (1) SóstóZoo (1) Szarvas (1) Szegi (3) szerelem (1) Szilvásvárad (2) Szlovákia (1) Szomolya (1) Tamási (2) tanösvény (4) tarcal (1) templom (1) Tessedik Sámuel Múzeum (1) tippek (2) Tokaj (7) Tokaj-hegyalja (11) Tokaji hegy (1) történelem (9) tudatos turizmus (1) tündér (1) tündérek (1) túra (16) turisztikai applikáció (4) turizmus (1) UNESCO (3) vándorlások (15) vár (10) várhegy (1) városnézés (8) Vasárnapi Ujság (1) Világörökség (3) visittamási (1) vulkán (1) wellness (2) Zemplén (2) Zempléni-hegység (2) Címkefelhő

Impresszum

Az oldalt az InnoTime Hungary Kft működteti. 

Rólunk: www.innotime-hungary.com

süti beállítások módosítása