Misztikus helyek, misztikus hegyek között

Jó időben egyetlen hegyet láthatni a Nyírségből. Ez a tokaji Kopasz, amely mint egy jóságos teremtmény, elszökött a zordon hegyatyafiak közül, hogy kedvébe járjon az alföldi magyaroknak, akik egyébként sohasem látnak hegyet.”- írta Krúdy Gyula. Kislány koromban magam is sokszor rácsodálkoztam a Bükk lábától jól látható, a messziben magasodó tokaji Nagykopasz-hegyre. Öntudatlanul megéreztem azt a misztikumot, amely évezredek óta áthatja az emberek kapcsolatát a hegyekhez. Felnőve ennek a különleges kapcsolatnak a mese- és mondavilágát is tanulmányoztam, elbűvöltek a bájos, általában tündéreket, boszorkányokat és óriásokat megidéző történetek, amit az ember és a táj viszonya formált, alakított évszázadokon keresztül. Az alábbi misztikus hegyes helyeket tavasztól késő őszig bármikor érdemes felkeresni, így a hűvösebb nyári napokra is kiváló programot kínálnak kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

1. "E-hegyeken laknak az öröm istenei" - Tokaj és környéke 

Egy hely, amelyet bora nemzetközi hírűvé tett, azonban hűvös pincéin és az egyre-másra kínált dűlőtúrákon és borkóstolókon túl sokkal többet kínál a családoknak és baráti társaságok számára is.

im000170.JPG

A Nagykopasz-hegy. Saját fotó.

Tokaj-Hegyalja felfedezését érdekes módon érdemes már Miskolcon elkezdeni, a Pannon-tenger Múzeumban. Az interaktív kiállításon nemcsak felébreszthetjük a Nagykopasz-hegy ma alvó vulkánját a gyerekek nagy örömére, de a kiállítás segít megérteni a terület keletkezését is.

TIPP: Miskolc Pass Turisztikai Kártyával Miskolc összes látnivalója és fürdője egy alkalommal ingyenesen látogatható!

img_0396.JPG

A Nagykopasz-hegy működés közben a Pannon-tenger Múzeumban

A borvidékre érve azonnal megértjük, hogy a térség lakossága miért is viseltetik évszázadok óta csodálattal a környezete iránt. Csodálattal, de egyben alázattal: a helyi mesék szerint a Tiszában, a Bodrogban és a Nagykopasz-hegyen tündérek élnek, akik segítik az itt élőket, s megbüntetik azokat, akik nem tisztelik és óvják kellőképpen a környezetüket. Egy olyan világot mutatnak be ezek a mesék, ahol az emberek nem uralják a természetet, hanem alárendelik magukat a természet sajátos törvényeinek, cserében a természet megajándékozza őket minden elképzelhető jóval. Ezt az idilli világot és a kapcsolódó hagyományokat mutatja ma be a Tokaj szívében található Világörökségi Bormúzeum, a térség legfontosabb és legreprezentatívabb bortörténeti bemutatóhelye, amely Európa többi világörökségi borvidékét is bemutatja.

20151114_144623628_ios.jpg

A Világörökségi Bormúzeumban Tokajban (Saját fotó)

Nem véletlen a helyi mesék tündérvilága: Tokaj-Hegyalján páratlan természeti környezetben sehol máshol fel nem lelhető állatok és növények élnek, amelyek nemcsak a természetbúvárok számára teszik vonzóvá a környéket, hanem minden ide látogató vendég számára is.

A Tokaji hegyet három oldalról négy település őrzi: Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud, Tarcal, valamint a hegynek és a borvidéknek is nevet adó, a borvidék és Magyarország emblematikus városa, Tokaj. A településeken több évszázados pincék és pincelabirintusok várják nemcsak a borivókat, de az épített örökség iránt érdeklődő vendégeket is, a Bodrog kenuzásra és hajókázásra csábít, míg a Nagykopasz-hegyre kerékpáros- és gyalogtúrákat is kínál a helyi turisztikai szervezet.

2. Bükkaljai kaptárkövek

Eger környékén, Cserépváralján és Szomolya környékén, Sirok, Egerbakta, Egerszalók, Ostoros, Noszvaj, Bogács, Cserépfalu, Tibolddaróc és Kács határában találhatóak azok a különleges kövek, amelyeket a helyiek kaptárköveknek neveztek el. A furcsa formájú sziklakúpokba átlagosan 60 cm magas, 30 cm széles és 25-30 cm mély fülkéket faragtak, amelyek rendeltetése mindmáig vitatott. A kutatók között volt, aki urnatartó síremlékként, volt, aki méhészkedéshez köthető kaptárként, mások honfoglalás-kori áldozatbemutató helyként írt róluk. Valódi rendeltetésük mindmáig nem derült ki.  Bükkalján jelenleg 41 lelőhelyen 82 kaptárkövet tartanak számon, a sziklaalakzatokon pedig 479 fülkét számoltak össze.

A cserépváraljai Nagy-Bábaszék ÉK-i oldala. Fotó: Baráz Csaba. Forrás: Wikipédia

A süvegcukor formájú szikladarabok látványosak, misztikusak így méltán lettek a környék legnépszerűbb látnivalói, ahová a Kaptárkő Egyesület szervezet vezetett túrákat.

3. Ipolytarnóc, az őskori Pompeji

Nógrád megyében járunk, közvetlenül a magyar-szlovák határnál. A környék telis-teli van vadregényes várromokkal, felfedezésre várva, s különleges természeti értékekben is bővelkedik a terület, elég csak a somoskői bazaltoszlopokra gondolni, vagy a Páris patak szurdokvölgyére. Mégis, talán a legmisztikusabb élményt a 20 millió éves időutazásra hívó Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület nyújtja.

A mítoszok a 8 méter széles és közel 100 méter hosszúra becsült megkövesedett fa megtalálásával keletkeztek.A világ legnagyobb ismert, kövesedett ősfenyőjét a Borókás-patak bontotta ki a vulkáni kőzetekből. A helybéliek „Gyurtyánkő-lóczának” nevezték el, kővé válásáról varázslatos mesék születtek. Ma már tudjuk, hogy  a fatörzs megkövesedését valójában a vulkáni rétegekből kioldódó, a fa anyagát átitató kovasav okozta.

20170712_160002.jpg

A megkövesedett ősfenyő Ipolytarnócon. Fotó: Kedves Lilla

A későbbi kutatások során 17 millió éves őslábnyomok és levéllenyomatok is előkerültek, bizonyítván, hogy közel húszmillió éve ezen a területen egy folyó folyt keresztül, amelynek a partját kedves növényevő állatok és zord ragadozók látogatták, azonban egy vulkáni katasztrófa elborított mindent, egyben megtartotta a lábnyomokat az utókor számára.

20170712_154758.jpg

17 millió éves lábnyomok. Fotó: Kedves Lilla

Ami a tömegesen előkerült kövült famaradványok alapján még bizonyosnak mondható: egy megkövült erdő rejtezik a vulkáni képződmények alatt.

Ipolytarnócon valódi földtörténeti utazásra csábítanak: az Ősfenyő Belépő Látogatóközponttól indulva fokozatosan sétálunk vissza a múltba, mígnem az őslábnyomoknál 3D-ben is megismerkedhetünk az egykor itt élő állatokkal. Aki pedig ezután még jobban meg szeretné ismerni a 17 millió évvel ezelőtti világot, a miocén erdőben életnagyságban is találkozhat velük, visszatérve a Látogatóközpontba pedig 4D-s vetítésen csábítják a múltba.

 

Hirdetés

Kövessen a Facebookon is!

Címkék

akadálymentes (1) Alföld (1) állatkert (1) anyák napja (1) app (5) applikáció (5) Arborétum (1) attrakció (1) avas (1) Balassi (1) Balaton (1) Balatonfüred (1) barlangfürdő (1) bemutatóhely (1) bicikli (1) biciklitúra (1) Bodrog (2) Bodrogkeresztúr (1) Borok (1) Bortúra (1) Budapest (1) Bükk (2) bükkábrány (1) Bükkalja (1) bükkalja (1) bükkaljai kőkultúra (1) Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (1) családi program (12) Császárfürdő (1) Csokonai (1) DámPont (1) Dám Pont (1) Dereszla (1) digitális detoxikálás (1) Diósgyőr (2) Diósgyőri vár (2) Dunamente (1) e-autó (1) ecoturizmus (1) Edelény (1) Eger (2) Egri Vár (2) elektromos autó (1) elektromos autó töltés (1) elektromos autó töltő (1) erdőbénye (2) Erdőbénye (2) Fátyolvízesés (1) fenntartható turizmus (6) fürdő (2) Görömböly (1) gyalogtúra (3) Harsány (1) Hercegkút (3) Herman Ottó Múzeum (2) Hollókő (1) hotel (1) hozzáférhető turizmus (1) időutazás (1) Ipolytarnóc (8) Ipolytarnóci ősmaradványok (8) Jókai (1) kaptárkő (3) kaptárkövek (1) kastély (1) képtár (1) kerékpár (1) kerékpártúra (3) kilátó (1) kiránduás (12) kirándulás (24) kirándulások (24) Komárom (2) könyvtár (1) környezettudatos turizmus (1) környezetvédelem (1) közelről (1) középkor (1) Látogatóközpont (2) legendák (3) lélektúrák (13) Lillafüred (4) Mária-sétány (2) mese (1) mesék (1) Mini Magyarország (1) miskolc (3) Miskolc (6) Miskolctapolca (1) mocsárciprus (6) Mozaik Múzeumtúra (1) múzeum (7) Nagykopasz-hegy (1) Nógrád (2) Nógrád megye (2) Novohrad-Nógrád Geopark (1) Nyíregyháza (1) Ódorvár (1) ökoturizmus (5) ősember (3) ősemberbarlang (3) ősfa (7) Oszla (1) ötletek (1) Ottlik Géza (1) palóc (1) Pannon-tenger Múzeum (4) parajd (1) Párkány (3) Petőfi (1) Pince (9) romantika (1) Rudas fürdő (1) Sárospatak (2) Sárospataki Református Nagykönyvtár (1) sópince (1) SóstóZoo (1) Szarvas (1) Szegi (3) szerelem (1) Szilvásvárad (2) Szlovákia (1) Szomolya (1) Tamási (2) tanösvény (4) tarcal (1) templom (1) Tessedik Sámuel Múzeum (1) tippek (2) Tokaj (7) Tokaj-hegyalja (11) Tokaji hegy (1) történelem (9) tudatos turizmus (1) tündér (1) tündérek (1) túra (16) turisztikai applikáció (4) turizmus (1) UNESCO (3) vándorlások (15) vár (10) várhegy (1) városnézés (8) Vasárnapi Ujság (1) Világörökség (3) visittamási (1) vulkán (1) wellness (2) Zemplén (2) Zempléni-hegység (2) Címkefelhő

Impresszum

Az oldalt az InnoTime Hungary Kft működteti. 

Rólunk: www.innotime-hungary.com

süti beállítások módosítása