2016. ápr 23.

Anyák napjára...

írta: NagyJ
Anyák napjára...

... három szenzációs háromgenerációs program, amire mindig emlékezni fogtok!

Édesapámat nemrég temettük... nagyon nehéz volt az elmúlt néhány hónap, s nem lesz könnyű a most előttünk álló időszak sem. Vajon mi az, amit mázsás lelki súlyokat cipelő édesanyámnak jövő hét végén anyák napjára adhatok? Mi az, ami nem múlandó, ami neki, nekem és a gyerekeimnek is örök és mindig szép marad? Vajon mi az, amivel többet tudok mondani a sablonoknál, mi az, amivel mindannyiunk közös fájdalma legalább egy napra enyhíthető?

Jártam a boltokat, de semmire nem tudtam azt mondani, igen, ez az igazi. Számos ötlet felmerült, de mindent elvetettem. Most úgy gondolom, egy közös kirándulás lehet a legjobb ajándék. Egy program, ahol együtt vagyunk, ahol örülhetünk egymásnak, az életnek egy olyan időszakban, amikor mindent a gyász leng át. Kérdés azonban, mi lehet az ideális program, ami három generáció közös élménye lehet? A jövő hét vége még messze van, a kirándulási tippek azonban lassan összeállnak a fejemben.

1. Lillafüred és környéke

Lillafüred és környéke ideális egy három generációs programhoz (is). Lehet, hogy kisvonattal megyünk ki, elmegyünk a végállomásig, onnan visszasétálunk a Pisztrángtelepig, ahol elidőzünk egy picit, majd az Őskohónál visszaszállunk a kisvonatra és irány Lillafüred. Az is lehet azonban, hogy az őskohótól visszasétálunk Lillafüredre, a Hámori-tó partján - az sem megerőltető, így idősebbeknek is ajánlani lehet.

img_2545.JPG

Lillafüreden a gyerekek a Lillafüredi Sport- és Szabadidőparkot részesítik előnyben - kevesen tudják, hogy vannak ingyenesen látogatható részei is, azonban a párom és a gyerekek imádják a lézerharcot is, ahol "10 élet" 500 Ft-ba kerül. Eközben a család kevésbé izgő-mozgó fele megnézi a Herman Ottó Emlékházat és a Szent István-barlangot. A Libegő is nyílik április végén vagy május elején, ezt az egész családnak ki kell próbálni!

A Szent István barlanggal szemben lévő parkolóból indul a Mária-sétány, amin el lehet sétálni a Szent István-barlanggal szembeni parkolótól a Patrona Hungarie szoborfülkéig, s ha anyukám térdei bírják, tovább lehet menni egészen a Limpiászi keresztig. Az út minden évszakban csodás, a túra pedig nem megerőltető, idősebbek is be tudják járni.  A Patrona Hungariae szobor a kis Jézust karjában tartó Szűz Máriát ábrázolja, s pontos másolata a Mátyás-templom Lorettói Kápolnájá-ban őrzött alkotásnak. A Limpiászi kereszt és tábori oltár az 1920-as évek végén épült, a Palotaszállóval egy időben. Korpuszának fából faragott eredetije az észak-spanyolországi Limpias nevű település templomában van, s a 17. század második felében készítette Pedro de Mena andalúz szobrász, nevét innen kapta. A túra hossza kb. egy óra idősebbekre és kisgyerekekre szabva. 

A belvárosba busszal és kisvasúttal is vissza lehet menni, így egész nap nem szükséges az autó - így sokkal élvezhetőbb az erdő. 

2. Sárospatak, az örök szerelem

Életemben először valamikor kisiskolás koromban, osztálykiránduláson jártam Sárospatakon, akkor szerettem bele - azóta ha évente legalább egyszer nem látogatok el ide, már hiányzik. Édesanyámmal együtt azonban csak egyszer voltam itt, annak is már több mint egy évtizede.

A városba csak egy sétára is érdemes ellátogatni, hiszen az egész településnek lenyűgöző, csábító, megnyugtató hangulata van - persze anyák napjára ennél több programot tervezek. 

im000115.JPG

Érdekes módon már iskolás koromban is elsősorban nem a Rákóczi-vár, hanem a Kollégium és az Iskolakert volt rám legnagyobb hatással. A Református Nagykönyvtárat és az iskolatörténeti kiállítást most is beleteszem a programba. A nagykönyvtár Európa egyik leglenyűgözőbb történelmi gyűjteménye, egy séta a történelmi könyvek között számomra mindig a lelki megnyugvást jelentette.

spatak_075.JPG

A gyerekeknek azonban valószínűleg az ágyúöntő műhely fog legjobban tetszeni, de ha már ott vagyunk, megnézzük a Rákóczi-vár kiállításait is. Sárospataki kirándulásunk kihagyhatatlan eleme a Heitzmann cukiban a Kardinális szelet! :-)

3. Edelény és környéke

A Miskolctól kb. 40 km-re található Edelényben csodák történtek az elmúlt években. Az 1716-ban Jean-François L’Huillier által építtetett kastély felújítása az egyik legjobb példa ma Magyarországon arra, hogyan lehet élményt teremteni a múltra építve. A kastély nem akar többet nyújtani, mint ami volt: a vidéki nemesi élet mindennapjait mutatja be. Az élményt azonban elsősorban nem a kastélyban található egykori használati tárgyak adják, hanem maga az épület, amelybe a bevezetőt közel 25 perces 3D-s film jelenti, erre épül rá az utána következő kastélytúra, amelynek különlegességei Lieb Ferenc iglói feskófestő alkotásai.

img_2156.JPG

Amióta utoljára Edelényben jártam, megnyitották a gyűjteményi kiállításokat is - míg engem legjobban a pannókiállítás érdekel, édesanyámnak és a férjemnek a Lézerpont látványtárból ide került Népszuper lehet majd a kedvence (én annak idején ez utóbbi gyűjteményt még Miskolcon láttam, de a család többi tagja még nem ismeri, kíváncsi vagyok, hogy tetszik nekik). 

A kastélyt óriási park veszi körül, ahol a gyerekek nagyokat tudnak szaladgálni. 

img_2188.JPG

Edelény környékén több egyéb különlegesség is van, ha arra járunk, mindig nap közben döntjük el, merre indulunk tovább. Kb. fél órányi autóút Szinpetri a világ legnagyobb könyvével, Rudabánya, ahol az ősember-leletek mellett Magyarország legmélyebb tava is található, de el lehet látogatni Varbóra is, ahol a tó lélegzetelállító látvány az év minden szakában. 

Szólj hozzá

vár templom túra miskolc kastély anyák napja könyvtár családi program kiránduás Miskolc Sárospatak Lillafüred Edelény Sárospataki Református Nagykönyvtár Mária-sétány