Anyák napjára...
... három szenzációs háromgenerációs program, amire mindig emlékezni fogtok!

Édesapámat nemrég temettük... nagyon nehéz volt az elmúlt néhány hónap, s nem lesz könnyű a most előttünk álló időszak sem. Vajon mi az, amit mázsás lelki súlyokat cipelő édesanyámnak jövő hét végén anyák napjára adhatok? Mi az, ami nem múlandó, ami neki, nekem és a gyerekeimnek is örök és mindig szép marad? Vajon mi az, amivel többet tudok mondani a sablonoknál, mi az, amivel mindannyiunk közös fájdalma legalább egy napra enyhíthető?

Jártam a boltokat, de semmire nem tudtam azt mondani, igen, ez az igazi. Számos ötlet felmerült, de mindent elvetettem. Most úgy gondolom, egy közös kirándulás lehet a legjobb ajándék. Egy program, ahol együtt vagyunk, ahol örülhetünk egymásnak, az életnek egy olyan időszakban, amikor mindent a gyász leng át. Kérdés azonban, mi lehet az ideális program, ami három generáció közös élménye lehet? A jövő hét vége még messze van, a kirándulási tippek azonban lassan összeállnak a fejemben.

1. Lillafüred és környéke

Lillafüred és környéke ideális egy három generációs programhoz (is). Lehet, hogy kisvonattal megyünk ki, elmegyünk a végállomásig, onnan visszasétálunk a Pisztrángtelepig, ahol elidőzünk egy picit, majd az Őskohónál visszaszállunk a kisvonatra és irány Lillafüred. Az is lehet azonban, hogy az őskohótól visszasétálunk Lillafüredre, a Hámori-tó partján - az sem megerőltető, így idősebbeknek is ajánlani lehet.

img_2545.JPG

Lillafüreden a gyerekek a Lillafüredi Sport- és Szabadidőparkot részesítik előnyben - kevesen tudják, hogy vannak ingyenesen látogatható részei is, azonban a párom és a gyerekek imádják a lézerharcot is, ahol "10 élet" 500 Ft-ba kerül. Eközben a család kevésbé izgő-mozgó fele megnézi a Herman Ottó Emlékházat és a Szent István-barlangot. A Libegő is nyílik április végén vagy május elején, ezt az egész családnak ki kell próbálni!

A Szent István barlanggal szemben lévő parkolóból indul a Mária-sétány, amin el lehet sétálni a Szent István-barlanggal szembeni parkolótól a Patrona Hungarie szoborfülkéig, s ha anyukám térdei bírják, tovább lehet menni egészen a Limpiászi keresztig. Az út minden évszakban csodás, a túra pedig nem megerőltető, idősebbek is be tudják járni.  A Patrona Hungariae szobor a kis Jézust karjában tartó Szűz Máriát ábrázolja, s pontos másolata a Mátyás-templom Lorettói Kápolnájá-ban őrzött alkotásnak. A Limpiászi kereszt és tábori oltár az 1920-as évek végén épült, a Palotaszállóval egy időben. Korpuszának fából faragott eredetije az észak-spanyolországi Limpias nevű település templomában van, s a 17. század második felében készítette Pedro de Mena andalúz szobrász, nevét innen kapta. A túra hossza kb. egy óra idősebbekre és kisgyerekekre szabva. 

A belvárosba busszal és kisvasúttal is vissza lehet menni, így egész nap nem szükséges az autó - így sokkal élvezhetőbb az erdő. 

2. Sárospatak, az örök szerelem

Életemben először valamikor kisiskolás koromban, osztálykiránduláson jártam Sárospatakon, akkor szerettem bele - azóta ha évente legalább egyszer nem látogatok el ide, már hiányzik. Édesanyámmal együtt azonban csak egyszer voltam itt, annak is már több mint egy évtizede.

A városba csak egy sétára is érdemes ellátogatni, hiszen az egész településnek lenyűgöző, csábító, megnyugtató hangulata van - persze anyák napjára ennél több programot tervezek. 

im000115.JPG

Érdekes módon már iskolás koromban is elsősorban nem a Rákóczi-vár, hanem a Kollégium és az Iskolakert volt rám legnagyobb hatással. A Református Nagykönyvtárat és az iskolatörténeti kiállítást most is beleteszem a programba. A nagykönyvtár Európa egyik leglenyűgözőbb történelmi gyűjteménye, egy séta a történelmi könyvek között számomra mindig a lelki megnyugvást jelentette.

spatak_075.JPG

A gyerekeknek azonban valószínűleg az ágyúöntő műhely fog legjobban tetszeni, de ha már ott vagyunk, megnézzük a Rákóczi-vár kiállításait is. Sárospataki kirándulásunk kihagyhatatlan eleme a Heitzmann cukiban a Kardinális szelet! :-)

3. Edelény és környéke

A Miskolctól kb. 40 km-re található Edelényben csodák történtek az elmúlt években. Az 1716-ban Jean-François L’Huillier által építtetett kastély felújítása az egyik legjobb példa ma Magyarországon arra, hogyan lehet élményt teremteni a múltra építve. A kastély nem akar többet nyújtani, mint ami volt: a vidéki nemesi élet mindennapjait mutatja be. Az élményt azonban elsősorban nem a kastélyban található egykori használati tárgyak adják, hanem maga az épület, amelybe a bevezetőt közel 25 perces 3D-s film jelenti, erre épül rá az utána következő kastélytúra, amelynek különlegességei Lieb Ferenc iglói feskófestő alkotásai.

img_2156.JPG

Amióta utoljára Edelényben jártam, megnyitották a gyűjteményi kiállításokat is - míg engem legjobban a pannókiállítás érdekel, édesanyámnak és a férjemnek a Lézerpont látványtárból ide került Népszuper lehet majd a kedvence (én annak idején ez utóbbi gyűjteményt még Miskolcon láttam, de a család többi tagja még nem ismeri, kíváncsi vagyok, hogy tetszik nekik). 

A kastélyt óriási park veszi körül, ahol a gyerekek nagyokat tudnak szaladgálni. 

img_2188.JPG

Edelény környékén több egyéb különlegesség is van, ha arra járunk, mindig nap közben döntjük el, merre indulunk tovább. Kb. fél órányi autóút Szinpetri a világ legnagyobb könyvével, Rudabánya, ahol az ősember-leletek mellett Magyarország legmélyebb tava is található, de el lehet látogatni Varbóra is, ahol a tó lélegzetelállító látvány az év minden szakában. 

Hirdetés

Kövessen a Facebookon is!

Címkék

akadálymentes (1) Alföld (1) állatkert (1) anyák napja (1) app (5) applikáció (5) Arborétum (1) attrakció (1) avas (1) Balassi (1) Balaton (1) Balatonfüred (1) barlangfürdő (1) bemutatóhely (1) bicikli (1) biciklitúra (1) Bodrog (2) Bodrogkeresztúr (1) Borok (1) Bortúra (1) Budapest (1) Bükk (2) bükkábrány (1) Bükkalja (1) bükkalja (1) bükkaljai kőkultúra (1) Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (1) családi program (12) Császárfürdő (1) Csokonai (1) DámPont (1) Dám Pont (1) Dereszla (1) digitális detoxikálás (1) Diósgyőr (2) Diósgyőri vár (2) Dunamente (1) e-autó (1) ecoturizmus (1) Edelény (1) Eger (2) Egri Vár (2) elektromos autó (1) elektromos autó töltés (1) elektromos autó töltő (1) Erdőbénye (2) erdőbénye (2) Fátyolvízesés (1) fenntartható turizmus (6) fürdő (2) Görömböly (1) gyalogtúra (3) Harsány (1) Hercegkút (3) Herman Ottó Múzeum (2) Hollókő (1) hotel (1) hozzáférhető turizmus (1) időutazás (1) Ipolytarnóc (8) Ipolytarnóci ősmaradványok (8) Jókai (1) kaptárkő (3) kaptárkövek (1) kastély (1) képtár (1) kerékpár (1) kerékpártúra (3) kilátó (1) kiránduás (12) kirándulás (24) kirándulások (24) Komárom (2) könyvtár (1) környezettudatos turizmus (1) környezetvédelem (1) közelről (1) középkor (1) Látogatóközpont (2) legendák (3) lélektúrák (13) Lillafüred (4) Mária-sétány (2) mese (1) mesék (1) Mini Magyarország (1) miskolc (3) Miskolc (6) Miskolctapolca (1) mocsárciprus (6) Mozaik Múzeumtúra (1) múzeum (7) Nagykopasz-hegy (1) Nógrád (2) Nógrád megye (2) Novohrad-Nógrád Geopark (1) Nyíregyháza (1) Ódorvár (1) ökoturizmus (5) ősember (3) ősemberbarlang (3) ősfa (7) Oszla (1) ötletek (1) Ottlik Géza (1) palóc (1) Pannon-tenger Múzeum (4) parajd (1) Párkány (3) Petőfi (1) Pince (9) romantika (1) Rudas fürdő (1) Sárospatak (2) Sárospataki Református Nagykönyvtár (1) sópince (1) SóstóZoo (1) Szarvas (1) Szegi (3) szerelem (1) Szilvásvárad (2) Szlovákia (1) Szomolya (1) Tamási (2) tanösvény (4) tarcal (1) templom (1) Tessedik Sámuel Múzeum (1) tippek (2) Tokaj (7) Tokaj-hegyalja (11) Tokaji hegy (1) történelem (9) tudatos turizmus (1) tündér (1) tündérek (1) túra (16) turisztikai applikáció (4) turizmus (1) UNESCO (3) vándorlások (15) vár (10) várhegy (1) városnézés (8) Vasárnapi Ujság (1) Világörökség (3) visittamási (1) vulkán (1) wellness (2) Zemplén (2) Zempléni-hegység (2) Címkefelhő

Impresszum

Az oldalt az InnoTime Hungary Kft működteti. 

Rólunk: www.innotime-hungary.com

süti beállítások módosítása