2017. jún 17.

Extrém program nyaraláshoz: időutazás Észak-Magyarországon

írta: NagyJ
Extrém program nyaraláshoz: időutazás Észak-Magyarországon

Ha valami igazán rendhagyó programra vágytok, induljatok el Észak-Magyarország őslényeinek felkutatására. Különleges, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt érdekes, emlékezetes élmények várnak. Egy hely, ahol nem kreált mesevilágok gumiszagú őslényeivel találkozhattok, itt valós lelőhelyeken igazi kapcsolatot alakíthattok ki a sokmillió évvel ezelőtt Magyarországon élt élővilággal.

Induljon az időutazás!

20170610_122808.jpgAz időspirál Ipolytarnócon. Saját fotó.  

1. Ipolytarnóc, az Ősvilági Pompeji

23 millió éves cápafogak, 17 millió éves megkövesedett lábnyomok és fák várják azokat, akik ellátogatnak Ipolytarnócra - és egy különleges lehetőség arra, hogy átéljünk egy igazi időutazást és haza tudjuk vinni magunkkal az őstengernek és környékének az állat- és növényvilágával való találkozás élményét.
Az időutazást a legmodernebb technológia teszi lehetővé: 3D-s és 4D-s vetítések, az időspirálban való séta, vagy a miocén erdő, ahol személyes jó barátságba kerülhetnek gyerekek és felnőttek is azokkal az állatokkal, akik régen lakták ezt a földet. Mindehhez izgalmas és humoros idegenvezetés és sok-sok játék társul.  

20170610_112408.jpg

Ősállatok lábnyomai Ipolytarnócon. Saját fotó.


23 millió évvel ezelőtt ezen a területen még tenger volt. Az őstenger, a Paratethys partszegélyi övezetében alakult ki a cápafogakat, és ráják, delfinek, tengeritehenek, krokodilok csontjait tartalmazó „cápafogas réteg”. Eddig 25 cápafaj maradványait mutatták ki a területen. Az időutazás egyik fontos állomása az a pont, ahol még 30 méterrel az őstenger vize alatt érezhetjük magunkat, ha azonban a sétánkat folytatjuk, néhány méterrel később már egy kb. 6 millió évvel későbbi korba csöppenünk - ebben az időszakban a tenger már visszahúzódott, a területen kis folyó folyt keresztül, dzsungel övezte, s ősállatok jártak le a vízpartra - például ősorrszarvú, medvekutya, kardfogú tigris, ősmenyét, de őzfélék és madarak is felkeresték a folyó partját. És akkor kitört a közeli vulkán, s mindent egy pillanat alatt elborított...

20170610_100907.jpg

Ősmenyét a miocén erdőben. Saját fotó. 

Az ipolytarnóci őslények egész nyáron várják az érdeklődőket. Igazi családi program, amelyet kiegészíthetünk Hollókő, Szécsény vagy Salgótarján felkeresésével, de akár a közeli Losoncra is ellátogathatunk az ipolytarnóci program után. Aki pedig inkább túrázni szeretne, javasoljuk Somoskő várának a felkeresését, vagy éppen a Páris-patak szurdokvölgyét, amely lenyűgöző látvánnyal ajándékozza meg a túrázókat. 

2. Pannon-tenger Múzeum, Miskolc

Ugorjunk az előző helyszínhez képest néhány millió évet az időben!

Ma már nagyon nehéz elképelni, hogy a Kárpát-medence területét egykor, mintegy 9 millió éven keresztül tenger borította. A Pannon-tenger a Bécsi-medencétől a mai Szerbia déli részéig terjedt. Eleinte összeköttetésben állt a mai Bajorország helyén hullámzó tengerrel, valamint az Égei- és az Adriai-tenger elődjével is. A Mecsek vagy a Bakony és más hegységek szigetként emelkedtek ki belőle. A tenger északi partvidékén, mintegy 7-8 millió évvel ezelőtt, a mai Bükkábrány területén 30-40 méteres mocsárciprus erdő volt található. Egy hirtelen jött homokvihar vagy iszaplavina azonban mintegy 6 méteres magasságban teljesen betemette az erdő alját, konzerválva a fák törzsének alsó részét. de a hasonló leletektől eltérően nem szenesedtek el és nem is kövesedtek meg. Ennek okán a bükkábrányi lelet őslénytani világszenzáció, hiszen szerves anyagként maradt meg a 300-400 éves korukban elpusztult fák néhány része. Az 5-6 méter magas, 1,5-3 méteres átmérőjű tizenhat fatörzs eredeti, álló helyzetében konzerválódott. Az ősfákra 2007-ben találtak rá, 60 méteres mélységben. 

A mocsárciprusok a Pannon-tenger Múzeumban. Saját fotó. 

A Pannon-tenger Múzeumnak nemcsak az a különlegessége, hogy ezekkel a mocsárciprusokkal találkozhatunk. A kiállítás interaktív formában segít megérteni a különböző korosztályok számára különböző eszközökkel szemléltetve a Pannon-tenger Pannon-tóvá alakulásának folyamatát és a mai Magyarország földtani kialakulásának időszakait. 

A Pannon-tenger Múzeum igazi családi program. Míg a legkisebbek vulkánkitörést indíthatnak és dagályt dagaszthatnak, vagy éppen állatlábnyomokat rajzolhatnak, addig a nagyobbak a földtörténet korszakaival interaktív játékok segítségével ismerkedhetnek meg, a felnőttek pedig a mocsárciprusok konzerválásának módszerei mellett a Pannon-tenger élővilágának leleteivel is megismerkedhetnek. 

Interaktív feladatok a földtani folyamatok megértéséhez. Saját fotó. 

TIPP: a Pannon-tenger Múzeum épületében található a Herman Ottó Múzeum Képtára is, de érdemes felkeresni a múzeum Papszer utcai épületét is, ami kb. 10 pernyi séta, ahol pedig az Elit alakulat című, a honfoglalás korát bemutató kiállítás nyűgözi le a látogatókat. 

3. Rudabánya

10 millió évvel ezelőtt Rudabánya környékén élt Gabi, az előember és társai - ma a Majomszigetnek nevezett területen látogatóközpont és tanösvény mutatja be az életüket. 

Gabi az ember és a ma élő afrikai emberszabású majmok közös őse. Habár a faj képviselői több európai helyszínen is jelen voltak, a rudabányai a legrégibb és leggazdagabb lelőhely, hiszen itt nemcsak csontok (állkapocs-, medence- és combcsontok) kerültek elő, hanem teljes gazdagságában feltérképezhető az állat környezete is.

A rudabányai látogatóközpont idén tavasszal nyílt meg. A hozzá tartozó parkban bemutatásra kerülnek az itt élt állatok, s az érdeklődők akár játékos leletkeresésen is részt vehetnek. 

img_7120.JPG

Ősember-koponya a Pannon-tenger Múzeumban. Saját fotó. 

Fontos tudni, hogy a látogatóközpont a helyszín honlapja szerint hétvégén csak előzetes bejelentkezés alapján tart nyitva. Gabi másával a Pannon-tenger Múzeumban is találkozhatnak az érdeklődők.  

 

4. Szeleta-barlang

Ugorjunk megint többmillió évet, miközben a térben csak néhány métert tegyünk meg: a Pannon-tenger Múzeumtól nem messze található a Bársony-ház, amelynek építésekor megtalálták azt a szakócát, amely révén elkezdődött a bükki ősember-kutatás. Ennek egyik legszebb, ma is látogatható helyszíne a Szeleta-barlang, amely gyalogosan közelíthető meg Lillafüredről. A kutatások szerint mintegy 100.000 évvel ezelőtt már lakott volt a barlang, a legfelső szintekből 22.000 évvel ezelőtti leletek kerültek elő. 

A Szeleta-barlang. Forrás: hellomiskolc.blog.hu

A Szeleta-kultúra legjellemzőbb eszközei a kétoldali megmunkálású hegyek, babérlevél alakú lándzsahegyek. A kutatások során paleolit kőeszközök, csiszolt kőbalták, kőpengék, agancseszközök, csontárak, kerámiák és obszidián magkő kerültek elő. 

TIPP: A Szeleta-barlanghoz a a GUIDE@HAND Miskolc okostelefonos alkalmazásban hangos-képes túravezetés is letölthető, amely offline is használható térképet is kínál a barlanghoz vezető úthoz. 

5. Istállóskő

A Szalajka-forrás mellől szerpentines út visz fel Magyarország leglátogatottabb ősemberbarlangjához, az istállóskői barlanghoz. A 20. század elején kezdődött kutatások során innen többek között egy 80 mázsás tűzhely is előkerült, de tengeri kagylóból készült ékszereket és huszonhét ember feltört, megpörkölődött csontjait is megtalálták, amely a rituális kannibalizmus egyedülálló bizonyítéka. A kutatók 36 000 évvel ezelőtti leleteket találtak, többek között a neandervölgyi ember és a cro-magnoni ember leletei is előkerültek, mindezek mellett pedig számos jégkorszaki állat nyomait is megtalálták.

TIPP: a Bükkben több további látogatható ősember-barlang is található. Javasolt felkeresni pl. Cserépfalu határában a Suba-lyuk barlangot, vagy a Répáshuta határában található Balla-barlangot is. 

A Balla-barlang bejárata. Kép forrása: Szenti Tamás/Czina Tivadar - Wikimedia Commons

 

Szólj hozzá