2017. sze 23.

4 különleges őszi családi kirándulás Észak-Magyarországon

írta: NagyJ
4 különleges őszi családi kirándulás Észak-Magyarországon

Az ősz az egy-két napos hétvégi kirándulások, túrázások ideje. Ilyenkor érdemes igazán felkeresni Észak-Magyarországot, amikor a Bükk, a Mátra és a Nógrádi-dombság őszi szépségében pompázik, ilyenkor érdemes kiszabadulni a városok zajából a természetbe. Összegyűjtöttem a mi kedvenc őszi, természetközeli kirándulóhelyeinket, azonban nyilvánvaló, hogy abból a többezer élményből, amit a régió kínál, bármiféle válogatás mindig csak szubjektív lehet - így ha az alábbi listában lévő családi kirándulástippek mellett / helyett nektek más a kedvenc őszi programotok a régióban, örömmel veszem kommentben a további javaslatokat.

oszi_bukk_nj_103.JPG

A Mária-sétányon, Lillafüred felett. Saját fotó.

1. Miskolc - Lillafüred és környéke

Elfogultság nélkül állítható, Lillafüred ősszel mutatja a legszebb arcát. A sárguló, hulló levelek beborítják az ösvényeket, a piros-barna-sárga színekbe öltözött táj mesés látványt nyújt és az erdőbe csábít. Lillafüredről a Hámori-tó mentén kellemes túra tehető az Őskohóig vagy éppen a Lillafüredi Pisztrángosig, míg a más irányokban indulva Fehérkőlápát, vagy éppen a Szeleta-barlangot érdemes megcélozni.

oszi_bukk_nj_78.JPG

A fiam is imádja az őszi túrákat. Saját fotó.

Azon túl, hogy nagyszerű őszi túrák helyszíne a környék, érdemes Lillafüred barlangjait is felkeresni. Ősszel még a Szent István-cseppkőbarlang és az Anna-barlang is nyitva tart, a barlangi túrák fél óránként indulnak szakvezetéssel mindkét barlangban. Mindkét barlang más élményt kínál, közös bennük, hogy mindkettő varázslatosan szép, éppen ezért mindkettőt érdemes megnézni.

054.JPG

Anna-barlang, Lillafüred. Saját fotó.

Családok számára ugyanúgy kihagyhatalan program Lillafüreden a DVTK Kalandpark és a Libegő, mint a kisvasút, vagy éppen a Függőkertekben található játszótér. S míg a gyerekek a játszótéren játszanak, a felnőttek romantikázhatnak a Függőkertek tematikus teraszain.

img_9728.JPG

Az egyik legszebb magyar szerelmesvers is Lillafüreden született.

TIPP: Lillafüred és környéke önmagában is megér egy hétvégét, ha azonban picit többet szeretnétek felfedezni a környékből, érdemes bemenni Miskolc belvárosába is. Nálunk a családi kedvenc a Herman Ottó Múzeum papszeri és Görgey utcai épülete - ez utóbbiban idén ősszel a bükkábrányi ősfák megtalálásának 10 éves évfordulóját ünneplik, érdemes szétnézi ez alkalomból az épületben található Pannon-tenger Múzeum kiállításán. Mindehhez pedig javasolt Miskolc Pass kártyát használni, hiszen a felsorolt minden program ingyenes vagy olcsóbb a turisztikai kártyával.

2. Szilvásvárad

Ha már a Bükk, a hegy másik oldalán érdemes felkeresni Szilvásváradot is. A település egyik legfontosabb attrakciója maga a kisvasút, ami gyereknek és felnőttnek egyaránt kiváló szórakozást jelent. Érdemes a végállomásig felmenni vele, onnan pedig gyalogosan lefelé. A környezet egész évben lenyűgöző látványt nyújt, s mivel végig aszfaltos úton lehet közlekedni, akár babakocsival is bevállalható a program, illetve idősebbek is nekifoghatnak a lefelé tartó sétának. 

img_5353.JPG

A Fátyolvízesés. Saját fotó.

Út közben vízesések és páratlan látvány várja a lefelé sétálókat. Kb. félúton lefelé érdemes betérni a Bükki Nemzeti Park Szalajka-völgyi Információs Házába, ahol a gyerekek interaktív formában ismerkedhetnek meg a környék természeti csodáival, míg a felnőttek a Bükki Nemzeti Parki Termék Védjegyes termékekből vásárolhatnak,illetve számos ingyenes tájékoztató kiadványból is válogathatnak. Az információs házban a denevérek és a barlangok világát mutatják be az érdeklődőknek. Az udvaron a tematikus játszótér is várja a családokat, érdemes itt megpihenni.

20746183_1667336149943074_4347436044595649316_o.jpg

Denevér-hinta a BNPI Szalajka-házának tematikus játszóterén. Forrás: https://www.facebook.com/bukkinemzetipark

A klasszikus Szalajka-völgyi programok mellett az ínyenceknek ajánljuk a Millenniumi kilátót, amit szintén a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működtet. Már a kilátóba vivő út is lenyűgöző, akár gyalogosan, akár autóval megy fel az ember - de csak miután felmászol a falépcsőkőn a kilátó tetejébe, jön az igazi döbbenetesen szép látvány. A kilátó gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt óriási élmény.

20170628_160659.jpg

Saját fotó.

Érkezéskor pihenőhelyek és egy kis bolt is vár, ahol csokit, vaddisznó-kolbászt vagy szalámit és innivalót is kaphattok (szintén a Nemzeti Park termékeit), így elég annyit magatokkal vinni az útra, amire igazán szükség lehet.

3. Ipolytarnóc

Az őszi programok sorában kihagyhatatlan az Ipolytarnóci Ősmaradványok felkeresése. A szlovák határ mellett található különleges látnivaló 20 millió évnyi távolságba repít vissza minket az időben, s míg a felnőtteket a geológiai különlegességek és a csodaszép természeti környezet bűvöli el, a gyerekek számára a Miocén erdőben lévő állatok felfedezése és a játszótér jelenti a legvonzóbb programot.

20170911_122916.jpg

A 17 millió évvel ezelőtt élt medvekutya a miocén erdőben. Saját fotó.

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok területén kiterjedt tanösvény-hálózat található, ahol könnyebb és nehezebb túrák közül is válogathatunk. A Geológiai ösvény bejárata mellől induló és a Fogadóépületig vezető biológiai sétányok a kellemes kikapcsolódás ígéretével ismertetik meg a terület élővilágát. A 2 ill. 4 km hosszúságú erdei ösvényeket pihenőhelyek, kilátó és a helyi kőbányászkodás tájba simuló emlékhelyei színesítik. A fogadóépületben pedig az ajándékboltban sajtok, vaddisznó szalámi és kolbász mellett helyi ajándéktárgyak is várnak - s ami nekünk a nagy kedvencünk, a szenzációsan finom tengeri sós Ipolytarnóc csoki, amely megidézi a Parathetys, majd Pannon-tenger világát.

20170817_103714.jpg

Tengeri sós csoki az ipolytarnóci ajándékboltban. Saját fotó.

Ipolytarnócon is a bükkábrányi ősfákról szól az ősz - a gyerekeknek pl. minden szombaton kézműves foglalkozást szerveznek a Pannon-tenger korához kötődő tematikával, emellett VR szemüvegen keresztül nézhetünk szét a Pannon-tenger Múzeumban, a másik ősfás bemutatóhelyen.

TIPP: Ipolytarnóc a Novohrad-Nógrád Geopark kapuja, az Ősmaradványoknál számos érdekes és hasznos információt megtudhattok a környék kínálatáról. Érdemes ellátogatni a Palóc Grand kanyonnak is nevezett Páris-patak völgyébe, Somoskő várához, a Salgó várhoz vagy éppen az eresztvényi látogatóközpontba is. Az élmények sora pedig nem áll meg az országhatárnál, a füleki várat vagy Losoncot is érdemes felkeresni.

Ipolytarnócon nincs térerő és mobil internet, viszont a GUIDE@HAND BNPI applikáció offline is működik, amivel még több információhoz juthatnak a felhasználók a területről.

4. A bükkaljai kaptárkövek és a Suba-lyuki ősember

És ha már geotúra, ugorjunk vissza Nógrádból a Bükkbe, pontosabban a Bükkaljára. Itt találhatóak ugyanis azok a helyiek által kaptárkőnek nevezett geológiai különlegességek, amelyek felkerültek a Bükkaljai kőkultúra részeként a Hungarikumok listájára is. Cserépváralján és Szomolya környékén, Sirok, Egerbakta, Egerszalók, Ostoros, Noszvaj, Bogács, Cserépfalu, Tibolddaróc és Kács határában találhatóak ezek a különleges kövek, amelyekhez a Kaptárkő Egyesület szervez az ősz folyamán geotúrákat. A furcsa formájú sziklakúpokba átlagosan 60 cm magas, 30 cm széles és 25-30 cm mély fülkéket faragtak, amelyek rendeltetése mindmáig vitatott. A kutatók között volt, aki urnatartó síremlékként, volt, aki méhészkedéshez köthető kaptárként, mások honfoglalás-kori áldozatbemutató helyként írt róluk. Valódi rendeltetésük mindmáig nem derült ki. Bükkalján jelenleg 41 lelőhelyen 82 kaptárkövet tartanak számon, a sziklaalakzatokon pedig 479 fülkét számoltak össze.

A cserépváraljai Nagy-Bábaszék ÉK-i oldala. Fotó: Baráz Csaba. Forrás: Wikipédia

A süvegcukor formájú szikladarabok látványosak, misztikusak, a Bükkaljai kőkultúra egyéb elemeivel együtt igazi családi kirándulóhelyszínek, azonban érdemes a Kaptárkő Egyesület által szervezett túrák valamelyikéhez kapcsolódni, hogy még többet tudhassunk meg ezekről a csodákról.

Cserépfalu határában, a Hór-völgy elején található a Suba-lyuki ősemberbarlangot bemutató látogatóközpont. A neander-völgyi ősember világhírű barlangjában 1932-ben találták meg a 30-70 ezer évvel ezelőtti ősemberek eszközeit, maradványait. Maga a barlang 1982 óta fokozottan védett terület. A faluban állandó kiállításon, a Suba-lyuk múzeumban ismerkedhetünk meg a barlangban talált leletekkel és a neandervölgyi emberek életkörülményeivel. A Hór-völgybe az Ódorvár várromai miatt is érdemes azonban ellátogatni a túrákat kedvelőknek.

TIPP: A Hór-völgy Ódorvár alatt elterülő tisztásán áll az Oszlai tájház, ahol az erdőt gondozó erdészek sajátos életét, tevékenységét, a mindennapos használati eszközeiket ismerhetjük meg, mellette pedig a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kulcsosháza, amit mindenkinek ajánlani tudunk, akik szeretnének pár napra elvonulni a világ zajától, s csak a természetre és egymásra figyelve kikapcsolódni.

Szólj hozzá

vár kirándulás múzeum ősember app családi program kaptárkő applikáció kiránduás Lillafüred Szilvásvárad Ipolytarnóc Herman Ottó Múzeum Pannon-tenger Múzeum Mária-sétány mocsárciprus ősfa Ipolytarnóci ősmaradványok Ódorvár ősemberbarlang Fátyolvízesés Oszla