2018. ápr 16.

Ahol a tavasz elvarázsol

írta: Kedves Csaba
Ahol a tavasz elvarázsol

Minden évszakban lenyűgöző látvány, de tavasszal mindenkinek látnia kell… Szarvason jártunk, kihagyhatatlan.


szarvas_arboretum_japan_diszcseresznye.jpg

 Japán díszcseresznye

Szarvas az Alföld talán legőszintébb kisvárosa, a hangulata észrevétlen szippantja be a látogatót, aki – bármilyen messziről jött is – egyszerre érzi idegenben és otthon magát, a településen sétálva akaratlanul is azt fürkészi, mi az a titok, amely ezt a furcsa, bensőséges  hangulatot megteremti.

szarvas_arboretum_02.jpg

 Arborétumi hangulat

A fiatalosan történelmi hangulatot árasztó város egyik meghatározó épülete a Holt-Körös bal partján található Bolza-kastély. Az olasz felmenőkkel bíró grófi család által épített klasszicista épület, előtte Romulus és Remus szobrával első pillantásra éles kontrasztot alkot az alföldi kisvárosi miliővel. Hasonló meglepetés a kastély előtt a mocsári ciprusok látványa, hirtelen nem tudjuk, milyen térbe és időbe keveredtünk. A teret betölti egy szikrázó mediterrán hangulat, s hiába az alföldi mezővárosok hamisítatlan karakterisztikája, a nádfedeles csárda a folyóparton, nem tud kizökkenteni ebből a hangulatból, az összkép végtelen derűt sugároz.

 

Fotó forrása: evfaja.okotarts.hu.

Ez a hangulat teljesedik ki, olvad össze egyetlen harmóniában, ha meglátogatjuk a kastély egykori birtokosa, Bolza Pál által a XIX. század végén alapított arborétumot, amelyet a gróf a birtokot adományozó nagybácsi (Bolza József) becenevéről Pepi-kertnek nevezett el.

szarvas_arboretum_03.jpg

 Liget

A 82 hektáros terület, amelyből 65 hektár nyitva áll a látogatók előtt igazi oázis az Alföld szívében. „A gyűjteményben közel 1600 fa- és cserjefaj, fajta, változat található, ebből 1200 a lomblevelűek száma. Az Arborétumban található törzskönyvezett növények alkotják az "élő" génbankot és a törzsültetvényt. A fák és a cserjék mellett kb. 250 lágyszárú növényfaj fordul elő itt. Az Arborétumban található törzskönyvezett növények alkotják az un. "élő" génbankot, amelyek fenntartása kiemelt feladat. A fajgazdag növényvilága mellett a terület bővelkedik rovarokban és madarakban egyaránt. Közel 150-re tehető a madárfajok száma, amelyek egy része átvonuló vagy csak időszakosan megjelenő.” (Forrás: pepikert.hu)

 

szarvas_arboretum_csavarodoagu_mogyoro.jpg

Csavarodóágú mogyoró

Minden évszakban különleges, de tavasszal, koranyáron a legpompázatosabb a kert, a hangos madárcsicsergés, a kellemes ligetek, különleges virágok, romantikus lombkoronák egy olyan környezetet teremtenek, ahol megáll az idő, egy időre eltűnik a stressz, elsimulnak a gondok. Mind a testi, mind a lelki egészségre jótékony hatással van egy ilyen látogatás.

szarvas_arboretum_kerti_liliomfa.jpg

Kerti liliomfa

Az arborétum saját kikötővel is rendelkezik, ahonnan sétahajó járatok indulnak, de rengeteg egyéb program, interaktív foglalkozás is várja a látogatókat. Külön program az üvegház, Pepi gróf varázstanyája, valamint a titkok kertje meglátogatása. Az előbbi 15 fős csoportoknak szervez izgalmas természetismereti foglalkozásokat, a titkok kertje pedig egy izgalmas szabadulós játéknak ad otthont.

szarvas_arboretum_kaukazusi_tolgy.jpg

Kaukázusi tölgy

A méltóságteljes fák az időtlenséget, a tavaszi virágorgia a pillanat örömét idézi:

szarvas_arboretum_01.jpg

 Nagyvirágú liliomfa

A tereket betölti a hangos madárcsicsergés, de vannak harsány szereplők is: a kék pávák, amelyek nagyon szépek és szigorúak, nekünk inkább házőrzőnek tűntek, nem is mertünk nagyon közel menni, ott figyeltek a látogatók elől elzárt terület kerítésén.

szarvas_arboretum_pava.jpg

 

Ha beteltünk az arborétum csodáival és azt hisszük, ezt az élményt már nem lehet fokozni, következik az arborétum mellett található Mini Magyarország park meglátogatása.

Szarvas a történelmi Magyarország mértani középpontjában fekszik, ez adta az apropóját egy hatalmas makettpark létesítésének.

szarvas_mini_magyarorszag.jpg

 

Amíg nem néztük meg a saját szemünkkel, kevés unalmasabb és értelmetlenebb dolgot tudtunk volna elképzelni, mint egy olyan park, ahol híres épületek kicsinyített másait lehet megtekinteni. De ez a park is olyan, mint maga a város, beszippant, elvarázsol. Egy szempillantás alatt belesodródunk egy tündérmesébe, ahol megelevenedik a magyar történelem épített öröksége, de nem kiállítási tárgyként, mérnöki másolatként, hiszen valamennyi makett él. Ezt segítik az interaktív elemek, megszólal a kolozsvári Szent Mihály templom harangja, leereszkedik a vajdahunyadi vár felvonóhídja, az esztergomi bazilikánál Mindszenthy bíboros 1956-os kiszabadulásakor mondott beszédét hallgathatjuk, flörtöl a vasutas a zombori pályaudvaron, az egri vár bástyáin várvédő vitézek figyelnek.

 

szarvas_mini_magyarorszag_eger.jpg

Az egri vár makettjének részlete

A legnagyobb sikert a vasúti modellek jelentik: szuszognak, pöfögnek, kürtölnek a mozdonyok, nekilódulnak a szerelvények hegyeken, völgyeken, alagutakon, összekötnek tájakat, épületeket. Megunhatatlan.

szarvas_mini_magyarorszag_vonatok.jpg

 Vonatok

A felsoroltak természetesen csak egy szeletét jelentik Szarvas és környéke látnivalóinak. A gyógyfürdő, a pezsgő kulturális élet minden korosztálynak kínál programot. Hamarosan pedig a Tessedik Sámuel Múzeumban megnyílik hazánk egyik legizgalmasabb kiállítása, ahol megtekinthetünk egy újkőkori (Kr. e. 5400 – 5200 közötti időszakban keletkezett), egyedülálló istenségszobrot, valamint a hazai rovásírásos emlékeink talán egyik legrejtélyesebbjét, a szarvasi tűtartót.

Ha kedvet kapott, hogy Szarvasra látogasson, a Körös-menti Turisztikai és Kulturális Egyesület részletes információt nyújt valamennyi látnivalóról, programról, szolgáltatásról.

Szólj hozzá

városnézés Alföld Szarvas Mini Magyarország Arborétum mocsárciprus Tessedik Sámuel Múzeum