2018. okt 04.

Megújul a Tessedik Múzeum

írta: NagyJ
Megújul a Tessedik Múzeum

Különleges hangulatú és tartalmú kiállítás várja 2019 tavaszától azokat, akik Szarvason nemcsak az arborétum, a fürdő és a Mini Magyarország makettpark iránt kíváncsiak. A szarvasi Tessedik Sámuel Múzeum új koncepciója valóban közel hozza hozzánk az elműnt világokat, s túllépve a klasszikus múzeumi tárlatok felépítésén történeti áélménytárként várja majd a vendégeket. 

img_4948.JPG

A háromszög fejű idol és a zsírfarú idol is az új kiállítás központi darabjai lesznek. Saját fotó

Kevés ikonikusabb épülete van Szarvasnak, mint a Tessedik Sámuel által építtetett egykori mezőgazdasági iskola épülete, amely jelenleg a Tessedik Sámuel Múzeumnak ad otthont. Hodálik Pál alpolgármester beszámolójából kiderült, hogy a projekt első ütemében korszerűsítették az elektromos hálózatot, a fűtési-hűtési rendszert, s ehhez kapcsolódóan új biztonsági rendszert is kialakítanak. Több új termet megnyitnak a látogatók előtt, a raktárhelyiségek pedig kikerülnek az épületből.

dr-nador-jeno-dr-kemeny-gabor-tessedik-samuel-elete-es-munkaja-13948780-eredeti.jpg

Tessedik Sámuel egykori iskolaépülete 19. századi metszeten

Nemcsak a múzeumépület újul meg, hanem a benne lévő állandó kiállítás is - erről már Kedves Csaba, az új kiállítási koncepciót kidolgozó InnoTime Hungary kft ügyvezetője beszélt. A legújabb nemzetközi kutatásokra hivatkozva elmondta: ma az új múzeumi kiállítások a felismertetés, környezet, hitelesség hármas egységében kerülnek kialakításra, melynek változóját a digitális világ eszközei adják. Nagyon fontos azonban, hogy az interaktív elemek ne a végcélt jelentsék, hanem csak megkönnyítsék az információk eljuttatását a fogyasztói igények alapján.

A kérdés az volt, hogyan lehet Szarvas történetét élményszerűen bemutatni úgy, hogy az a mai befogadók számára könnyen érthető, befogadható legyen.  Ezért döntöttek az ún. „plázaszerű”  elrendezés mellett, amely a mai kor bevásárlóközpontjaihoz hasonlóan mutatja be a különböző korszakokból származó értékeket. A földszinti részen egy játékkiállítás kap helyet, amely a plázák kávézóit és játékboltját idézik. A „termékenység csarnokába” kerül az újkőkorszakból, a körös kultúrából származó zsírfarú termékenység szobor és az Alföldi Vonaldíszes Kultúrához tartozó háromszögfejű idol. Az „ékszerboltban” a szarmata és az avar korból előkerült régészeti leleteket helyezik el, míg a „könyvesbolt” központi eleme a híres Avar-kori tűtartó lesz, amely mellett egyéb írásbeliségre vonatkozó információkat mutatnak be. A „moziteremben” a török korabeli ágyút és Szarvas város történetét ismerhetik meg a látogatók. Az emeleti részen a Domán-gyűjteményt rendezik be, illetve a „Boszorkány utazási irodában” a cigány babonák, hiedelmek is teret adnak, a térség néprajzát pedig egy, a régi és a modern kori életteret párhuzamba állító három meghatározó állomáson, a születésen, a társkeresésen és a halálon keresztül mutatják be.

 

Szólj hozzá