5+1 tipp, miért érdemes Tamásit idén télen felkeresni
Biztonságban, távol a tömegtől

dam_pont_latogatokozpont.jpg

Mintha manók vagy a Gyűrűk Ura hobbitjai ihlették volna a tamási Parkerdőben álló épületeket. A Budapesttől – Siófokon át – alig másfél órányira lévő Tolna megyei településen különleges formájú, természetes anyagból készült épületek bújnak meg a túraútvonalak mentén.  Nincs az a gyermeki képzelőerő, amit meg ne mozgatna ezeknek a házikóknak, vagy az újonnan átadott, zsúpfedeles, girbe-görbe tetős Dám Pont Látogatóközpontnak a látványa. Bár ez utóbbi központi attrakció az átadása óta még őrizni kénytelen kiállításának titkát a látogatók előtt a járvány miatt, így is kiválóan alkalmas arra, hogy élménygazdag, meseszerű túrák kiindulópontja legyen. Így akár egy teljes napra magunk mögött tudhatjuk a home office, vagy a home school bezártságát.

2_kalandos_kilato_ereszkedes.jpg

Kinek ajánlja a Dám Pont Látogatóközpont Tamási 5+1 turisztikai tippjét? Annak, aki már nagyon unja a bezártságot, és a természet adta különleges élményekre vágyik biztonságban, távol a tömegtől.

Lássuk, mit érdemes célba venni! 5+1TIPP

  1. MESÉL AZ ERDŐ

1_mesel_az_erdo_tanosveny_1.jpg

A Várhegyi Túraút 13 megállójának mindegyike tartogat érdekességet, játékot, esetleg fejtörő feladatot.  Nyomozhatunk a fák aljában, bokrok sűrűjében megbújó faállatok után, az érintés térképén megtapasztalhatjuk, miben különböznek a fák kérgei és talajszelvény mutatja be, mi van a lábunk alatti láthatatlan mélységben. A fenyvesben akár tobozt is gyűjthetünk, hogy az otthon melegében kézműves díszeket készíthessünk. A túra azért is különleges, mert úgy lett kialakítva, hogy kicsik és nagyok, gyalogosok és kerékpárosok egyaránt élvezni tudják.

  1. KALANDOS KILÁTÓ

2_kalandos_kilato.jpgAkár kihasználjuk a túraösvény nyújtotta szórakozást a megállópontokon, akár nem, az biztos, hogy átmozgatja testünket és friss levegővel tölti meg tüdőnket a kirándulás, mire felérünk a Vár-hegy tetejére. A kilátó szinte belesimul a tájba, ahogy az akáctörzsek indaszerűen körbeölelik. Tetejéről belátható az Esterházyak egykori tamási birtoka, a Miklósvári Parkerdő, a vadászatairól híres vadaskert amely megannyi dám- és gímszarvas otthona.

  1. HA VAS GEREBEN FÁJA MESÉLNI TUDNA…

3_vas_gereben_faja.jpgMindenki ismeri a Gomba mesét, amikor megannyi kis állat gyűlt a gomba kalapja alá az eső elől. A 19. század derekán így nyújthattak enyhülést terebélyes koronájukkal akár egy egész falunyi embernek a nyári nap elől azok a tölgyek, amelyeknek a hátát döntve Vas Gereben a jegyzeteit írta a messze földön híres Esterházy-vadászatokról. (Aki nem hiszi, járjon majd utána a Látogatóközpont kiállításában!) Bár már nem lábán, de ma is megcsodálható a legutolsó óriásfa, amire a tamási tó körüli sétánk során találunk. A víz és az erdő találkozása romantikus hangulatot kölcsönöz a sétánknak, amelynek megkoronázása a tóparti kápolna látványa.  Aki szerencsés, annak különleges élményben lehet része, hiszen a vadaskert állatait is megcsodálhatja.     

  1. GYEREKBIRODALOM

…AMI A SZÜLŐKET IS ÁTMOZGATJA

4_gyermekbirodalom_activity_park.jpg

A túrázós és élménydús nap végén levezető mókaként érdemes megállni a városban, a Tamási Gyógyfürdő melletti Aktív Parkban, ahol korosztályonkénti játszóterek, rekortán futópálya, szabadtéri trambulin, és kondipark várja a mozgásra éhes közönségét. A kerékpár itt már lekerülhet az autó csomagtartójáról, pumpa pálya izgalmát ígéri ugyanis a városnak ez az attrakciója. Ugrani ér!

 5. KERÉKPÁR ÉS GÖRKORCSOLYA SZERELMESEINEK

Télidőben is ideális terep Tamási és környéke a bátor bringásoknak és görkorisoknak.

6_kerekparut_2.jpg

A kisgyermekes kerékpárosok biztonságosan bejárhatják a települést két keréken, a Szarkahegy és a Rácvölgy közötti 1,5 km-es szakaszon. A hosszabb távra vágyók 5,8 km-t tekerhetnek Tamási és Pári között, a volt vasúti pálya helyén. A kerékpárút szintkülönbség nélkül, teljesen egyenes területen halad, így gyermekekkel is bátran nekivághatunk. Akik pedig szeretik a próbatételeket és a téli tekeréstől sem riadnak vissza, azok folytathatják az utat, és dombok, völgyek váltakozásával juthatnak el Regölyig (17 km) – érintve a Pacsmagi madárrezervátumot.

  +1.   VELODROM CSAK TAPASZTALT BRINGÁSOKNAK

_1_velodrom.jpg

Az ország egyetlen működő velodrom pályája Tamásiban található! Igazi extrém kaland még a tapasztalt kerékpárosoknak is; de nekik kár lenne kihagyni, ha már az izmaikat úgyis bemelegítették az erdei túrán. A kanyarokban bedöntött körpályát előzetes bejelentkezéssel lehet igénybe venni, részletek – használati feltételek, árak, elérhetőségek – a www.tamasikerekparsport.blogspot.com/p/tamasi-velodrom.html oldalon.

Hirdetés

Kövessen a Facebookon is!

Címkék

akadálymentes (1) Alföld (1) állatkert (1) anyák napja (1) app (5) applikáció (5) Arborétum (1) attrakció (1) avas (1) Balassi (1) Balaton (1) Balatonfüred (1) barlangfürdő (1) bemutatóhely (1) bicikli (1) biciklitúra (1) Bodrog (2) Bodrogkeresztúr (1) Borok (1) Bortúra (1) Budapest (1) Bükk (2) bükkábrány (1) bükkalja (1) Bükkalja (1) bükkaljai kőkultúra (1) Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (1) családi program (12) Császárfürdő (1) Csokonai (1) DámPont (1) Dám Pont (1) Dereszla (1) digitális detoxikálás (1) Diósgyőr (2) Diósgyőri vár (2) Dunamente (1) e-autó (1) ecoturizmus (1) Edelény (1) Eger (2) Egri Vár (2) elektromos autó (1) elektromos autó töltés (1) elektromos autó töltő (1) erdőbénye (2) Erdőbénye (2) Fátyolvízesés (1) fenntartható turizmus (6) fürdő (2) Görömböly (1) gyalogtúra (3) Harsány (1) Hercegkút (3) Herman Ottó Múzeum (2) Hollókő (1) hotel (1) hozzáférhető turizmus (1) időutazás (1) Ipolytarnóc (8) Ipolytarnóci ősmaradványok (8) Jókai (1) kaptárkő (3) kaptárkövek (1) kastély (1) képtár (1) kerékpár (1) kerékpártúra (3) kilátó (1) kiránduás (12) kirándulás (24) kirándulások (24) Komárom (2) könyvtár (1) környezettudatos turizmus (1) környezetvédelem (1) közelről (1) középkor (1) Látogatóközpont (2) legendák (3) lélektúrák (13) Lillafüred (4) Mária-sétány (2) mese (1) mesék (1) Mini Magyarország (1) Miskolc (6) miskolc (3) Miskolctapolca (1) mocsárciprus (6) Mozaik Múzeumtúra (1) múzeum (7) Nagykopasz-hegy (1) Nógrád (2) Nógrád megye (2) Novohrad-Nógrád Geopark (1) Nyíregyháza (1) Ódorvár (1) ökoturizmus (5) ősember (3) ősemberbarlang (3) ősfa (7) Oszla (1) ötletek (1) Ottlik Géza (1) palóc (1) Pannon-tenger Múzeum (4) parajd (1) Párkány (3) Petőfi (1) Pince (9) romantika (1) Rudas fürdő (1) Sárospatak (2) Sárospataki Református Nagykönyvtár (1) sópince (1) SóstóZoo (1) Szarvas (1) Szegi (3) szerelem (1) Szilvásvárad (2) Szlovákia (1) Szomolya (1) Tamási (2) tanösvény (4) tarcal (1) templom (1) Tessedik Sámuel Múzeum (1) tippek (2) Tokaj (7) Tokaj-hegyalja (11) Tokaji hegy (1) történelem (9) tudatos turizmus (1) tündér (1) tündérek (1) túra (16) turisztikai applikáció (4) turizmus (1) UNESCO (3) vándorlások (15) vár (10) várhegy (1) városnézés (8) Vasárnapi Ujság (1) Világörökség (3) visittamási (1) vulkán (1) wellness (2) Zemplén (2) Zempléni-hegység (2) Címkefelhő

Impresszum

Az oldalt az InnoTime Hungary Kft működteti. 

Rólunk: www.innotime-hungary.com

süti beállítások módosítása