2019. feb 10.

3+1 kirándulóhely elektromos autósoknak

írta: NagyJ
3+1 kirándulóhely elektromos autósoknak

Valljuk be, elektromos autóval hosszabb útra indulni jóval nagyobb kihívás, mint egy benzinessel, hiszen a legtöbb elektromos autónak jóval rövidebb a hatótávolsága, a töltés sem öt perc, ráadásul nincs is néhány kilométerenként töltőállomás, amely megkönnyítené a tervezést. Mégis szerencsére egyre több az elektromos autó az utakon - s nemcsak a fővárosban. Magam számos hosszabb utat tettem már meg elektromos autóval, keresztül-kasul átutazva az országot. Most néhány olyan vidéki kirándulóhelyszínt mutatok be, amelyek már felkészültek az elektromos autósok fogadására.

elektromos-auto-tolto.jpg

Kép forrása: laptophardware.hu

1. A Dunamente - Tatabánya, Komárom, Kocs, Tata...

Hosszabb, akár több napos kirándulást kínál az elektromos ...

Tovább Szólj hozzá

történelem vár túra kirándulás múzeum elektromos autó ősember app városnézés applikáció kiránduás Eger Párkány e-autó Komárom Szilvásvárad Ipolytarnóc Egri Vár turisztikai applikáció Ipolytarnóci ősmaradványok ősemberbarlang elektromos autó töltés elektromos autó töltő

2018. okt 04.

Megújul a Tessedik Múzeum

írta: NagyJ
Megújul a Tessedik Múzeum

Különleges hangulatú és tartalmú kiállítás várja 2019 tavaszától azokat, akik Szarvason nemcsak az arborétum, a fürdő és a Mini Magyarország makettpark iránt kíváncsiak. A szarvasi Tessedik Sámuel Múzeum új koncepciója valóban közel hozza hozzánk az elműnt világokat, s túllépve a klasszikus múzeumi tárlatok felépítésén történeti áélménytárként várja majd a vendégeket. 

img_4948.JPG

A háromszög fejű idol és a zsírfarú idol is az új kiállítás központi darabjai lesznek. Saját fotó

Kevés ikonikusabb épülete van Szarvasnak, mint a Tessedik Sámuel által építtetett egykori mezőgazdasági iskola épülete, amely jelenleg a Tessedik Sámuel Múzeumnak ad otthont. Hodálik Pál alpolgármester beszámolójából kiderült, hogy a ...

Tovább Szólj hozzá

2018. ápr 16.

Ahol a tavasz elvarázsol

írta: Kedves Csaba
Ahol a tavasz elvarázsol

Minden évszakban lenyűgöző látvány, de tavasszal mindenkinek látnia kell… Szarvason jártunk, kihagyhatatlan.


szarvas_arboretum_japan_diszcseresznye.jpg

 Japán díszcseresznye

Szarvas az Alföld talán legőszintébb kisvárosa, a hangulata észrevétlen szippantja be a látogatót, aki – bármilyen messziről jött is – egyszerre érzi idegenben és otthon magát, a településen sétálva akaratlanul is azt fürkészi, mi az a titok, amely ezt a furcsa, bensőséges  hangulatot megteremti.

szarvas_arboretum_02.jpg

 Arborétumi hangulat

A fiatalosan történelmi hangulatot árasztó város egyik meghatározó épülete a Holt-Körös bal partján található Bolza-kastély . Az olasz felmenőkkel bíró grófi család által épített klasszicista épület, előtte Romulus és Remus szobrával első pillantásra éles ...

Tovább Szólj hozzá

városnézés Alföld Szarvas Mini Magyarország Arborétum mocsárciprus Tessedik Sámuel Múzeum

2018. feb 22.

Lenyűgöző felvételeken mutatják be az Ipolytarnóci Ősmaradványok évszakonkénti változását

írta: NagyJ
Lenyűgöző felvételeken mutatják be az Ipolytarnóci Ősmaradványok évszakonkénti változását

Egy balatoni fotós tavaly ellátogatott az Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi területre. A látvány, a környezet annyira megkapó volt, a program annyira különleges, a 20 millió éves időutazás annyira egyedi, hogy azonnal beleszeretett. A hely elvarázsolta, s a kollégáival, a 3DPano csapatával elhatározták, hogy visszatérnek, s időről időre megörökítik a területen a természet változását.

dji_0346_panoramak.jpg

Fotó: 3DPano - a 3DPano és a BNPI hozzájárulásával közölve

Az elmúlt hónapokban számos fotó készült, mégis a legkülönlegesebb élményt azt az összeállítás nyújtja, amelyben évszakról évszakra elkészítettek ugyanazon pontból fotózva egy-egy 360 fokos légifotót, így a néző madártávlatból, a teljes területet belátva ...

Tovább Szólj hozzá

2018. jan 07.

Tokaj pusztulása 1890-ben...

írta: NagyJ
Tokaj pusztulása 1890-ben...

... korabeli tudósítás a tűzvészről, ami elpusztította a várost

1890-ben óriási tűzvész pusztított Tokajban, leégett az egész város. A katasztrófa kapcsán a Vasárnapi Ujság cikket közölt, amelyben részletesen bemutatta a kisváros életét. Tokaj, amely a bora miatt mindig is az érdeklődés középpontjában volt, korábban többször is jelentetett meg cikket a Vasárnapi Ujság. 1857. június 28-án a tokaji borkészítésről jelent meg egy hosszú cikk "Mezősy László tokaji bortermelő" véleményét leírva, majd 1861. március 10-én a tokaji várról jelent meg vezércikként egy izgalmas bemutató. 1863. június 21-én pedig a tokaji vasúti híd építéséről szóló beszámolót olvashatták a lap akkori vásárlói. 

tokaja_tuzvesz_utan1890.jpg

Tokaj a tűzvész után - metszet a Vasárnapi Ujság 1890. szeptember 21-i számában

A ...

Tovább Szólj hozzá

2018. jan 01.

Kihagyhatatlan wellness programok a múltból

írta: NagyJ
Kihagyhatatlan wellness programok a múltból

Azt mondják, a nyaralásról, pihenésről általában a nők döntenek a családokban. Így volt ez régen is - éppen ezért már a 19. század derekán egyre-másra jelentek meg azok a PR cikkek és utazási élménybeszámolók, amelyek az akkori hölgyek választását voltak hivatva segíteni. 

A Vasárnapi Újság a 19. század második felének és 20. század elejének egyik legnépszerűbb képes, ismeretterjesztő hetilapja volt, amely színes cikkekben számolt be a tudományos felfedezésekről, ajánlott érdekes, élménydús utazási célokat, szórakoztatott könnyű irodalmi olvasmányokkal. A lap nyelvezete ugyan a mai olvasók számára nehézkes lehet, a cikkek jelentős része azonban ma is rendkívül érdekes. (A lapszámok itt érhetők el.)

Kezdődjön ...

Tovább Szólj hozzá

történelem kirándulás időutazás fürdő barlangfürdő városnézés Miskolc Balaton Balatonfüred Jókai Miskolctapolca Vasárnapi Ujság Rudas fürdő Császárfürdő

2017. nov 01.

Nézze meg közelről - erre kevesen gondolnak

írta: Kedves Csaba
Nézze meg közelről - erre kevesen gondolnak

Az egri vár, ahogy eddig kevesen látták. Ezek után Ön is másképpen tekint rá...

 Ellátogattunk az egri várba, s ahogyan a legtöbben, fotózgattunk a telefonunkkal. Ezt találtuk. Fedezze fel Ön is a rejtett szépségeket, érdemes!

_az_egri_var_kozelrol_1.jpg

Esős idő. A város, ahogyan a várból látszik.

 

20171021_133848.jpg

Farkas (ezüst pecsétgyűrű a XI - XIII. századból). Minden itt kezdődött. Lupus in fabula.

 

20171021_134352_1.jpg

Vad és állat - egy hajdani kőpillér dísze.

 

20171021_134912_1.jpg

Iron man.

 

20171021_134945_1.jpg

Miféle kincsek vagy titkok nyitója?

 

20171021_135043.jpg

Pajzson pajzs

 

20171021_135442.jpg

Nap. (Van Hold is.)

 

20171021_135746.jpg

Nyeregkápa.

 

20171021_140023.jpg

Tábori kocsma.

 

20171021_140115_2.jpg

Török fürdő. (Nem jó a kép, de nem volt szívem kihagyni.)

 

20171021_140123_1.jpg

Török fej.

 

20171021_140508.jpg

XVIII. századi rögzítés.

  20171021_143436_1.jpg

Kazamata, kút, fény.

 

20171021_143455_2.jpg

Oszlopfő.

 

20171021_144135_1.jpg

Nem árt vigyázni!

...
Tovább Szólj hozzá

közelről attrakció Eger Egri Vár

2017. okt 15.

Két tuti tipp, hová menjünk kirándulni az őszi szünetben

írta: NagyJ
Két tuti tipp, hová menjünk kirándulni az őszi szünetben

Közeledik az őszi szünet, s egyre több helyen merül fel a kérdés, hová menjen el a család néhány nap pihenésre. A magyar-szlovák határ mentén több olyan hely is van, amely kiváló, akár több napos családi programot kínál, s amely testnek-léleknek aktív kikapcsolódást nyújt. Ha többre vágytok, mint egy wellness hétvége egy szállodában, fedezzétek fel az alábbi helyeket!

1. Komáromtól Párkányig - kikapcsolódás testnek, léleknek az Erzsébet hídtól a Mária Valéria hídig

Túlzás nélkül állítható, a Duna északi partja Komárom és Párkány között megad mindent, amire egy őszi szünetben a család vágyhat: a területen végig kerékpárút vezet a Duna partján, amely önmagában is nagyszerű programot kínál, hiszen a kisebb ...

Tovább Szólj hozzá

vár kerékpár túra kirándulás bicikli gyalogtúra app kerékpártúra családi program városnézés biciklitúra applikáció Szlovákia Petőfi Csokonai Párkány Komárom Ipolytarnóc Balassi mocsárciprus turisztikai applikáció ősfa Ipolytarnóci ősmaradványok

2017. sze 23.

4 különleges őszi családi kirándulás Észak-Magyarországon

írta: NagyJ
4 különleges őszi családi kirándulás Észak-Magyarországon

Az ősz az egy-két napos hétvégi kirándulások, túrázások ideje. Ilyenkor érdemes igazán felkeresni Észak-Magyarországot, amikor a Bükk, a Mátra és a Nógrádi-dombság őszi szépségében pompázik, ilyenkor érdemes kiszabadulni a városok zajából a természetbe. Összegyűjtöttem a mi kedvenc őszi, természetközeli kirándulóhelyeinket, azonban nyilvánvaló, hogy abból a többezer élményből, amit a régió kínál, bármiféle válogatás mindig csak szubjektív lehet - így ha az alábbi listában lévő családi kirándulástippek mellett / helyett nektek más a kedvenc őszi programotok a régióban, örömmel veszem kommentben a további javaslatokat.

oszi_bukk_nj_103.JPG

A Mária-sétányon, Lillafüred felett. Saját fotó.

1. Miskolc - Lillafüred és környéke

...
Tovább Szólj hozzá

vár kirándulás múzeum ősember app családi program kaptárkő applikáció kiránduás Lillafüred Szilvásvárad Ipolytarnóc Herman Ottó Múzeum Pannon-tenger Múzeum Mária-sétány mocsárciprus ősfa Ipolytarnóci ősmaradványok Ódorvár ősemberbarlang Fátyolvízesés Oszla

2017. aug 29.

Palócföldén: a kőcsodák országában

írta: NagyJ
Palócföldén: a kőcsodák országában

Ha egy különleges kirándulásra, hosszú hétvégére vágysz a következő hetekben, Nógrád megye az elsők között lehet a bakancslistádon. Vendégbloggerünk élménybeszámolója önmagáért beszél:

A "jó palócok" sokaknak csak Mikszáth Kálmán írásaiból tűnhetnek ismerősnek. Ősi nyelvjárással beszélő emberek, akik szinte népmesei környezetben élnek. Derűsek, huncutak és mindenhez van valami jó kis történetük.

Nemcsak az itt élők, hanem a dimbes-dombos, változatos, rengeteg pici faluból felépülő táj maga is ilyen. Egyszerűen mesél az ide érkezőknek, és újabb történetek kitalálására inspirál. Amely nem is csoda, hiszen olyan természetesen kialakult, többmillió éves látnivalókat találhatsz itt, amelyhez fogható nem ...

Tovább Szólj hozzá

vár túra kirándulás családi program kiránduás Pince Ipolytarnóc Pannon-tenger Múzeum ősfa Ipolytarnóci ősmaradványok