Élre tör a fenntartható turizmus

Az igény az utazásra a több hónapos bezártság után csak erősödött bennünk. Legyünk élményvadászok vagy újdonságra szomjazók, a tény az, hogy nehezen tudunk lemondani róla, utazni akarunk. Szűk családi körben ezért sokan már most nekivágnak a lakóhelyükhöz közeli, biztonságosnak tűnő desztinációknak, amelyek egy nap, vagy egy délután alatt megjárhatók.

miskosvari_to.jpg

A korlátozások feloldása vagy legalábbis enyhítése után pedig még messzebbre merészkedünk majd. Utazni fogunk, de sok szempontból másképp, mint ahogy azt tettük, vagy tehettük eddig. A hagyományos tömegturizmus várhatóan visszaszorul, és az olyan alternatív utazási formák kerülnek előtérbe, amelyeknél könnyebb megoldani a fizikai távolságtartást úgy, hogy az nem megy az élményszerzés rovására, sőt javít annak minőségén. Ilyen például az aktív turizmus – a -, vízi-, lovas- vagy gyalogtúrázás és kerékpározás –, a falusi/vidéki turizmus, a gyógyturizmus, az ökoturizmus. A járvány hatására a desztinációk és a szálláshelyek megválasztásánál pedig kiemelkedő szempont lesz annak mérlegelése, hogy mindenben megfelelnek-e a járványvédelmi követelményeknek.

A tudatosság pedig tovább gyűrűzhet. Ha már a háztartásunkban figyelünk a környezetvédelemre – szelektíven gyűjtjük a hulladékot, vászon szütyőt használunk a bevásárlásnál a helyi termelői piacon –, akkor miért ne tűznénk ki újabb célt, a fenntartható turizmust?

tamasi_kapolna.jpg

Tömegek nélkül

Voltatok az elmúlt hetekben Hollókőn? Mi voltunk a minap. Hétköznap. Azoknak, akik most szeretnének kimozdulni – kirándulni, túrázni, várost nézni –, azoknak azt ajánljuk, kövessék példánkat, és ne várjanak a zsúfoltabb hétvégéig.

oskola_holloko_1.jpgÚgy láthattuk a pandémia miatti csendben az ősi palóc népi építészet remekbe szabott épületeit, hogy azt nem takarta tömeg. Láttuk minden apró részletét. Nem hömpölygött turista a köves utcán, így képzeletben elrepülhettünk abba az időbe, amikor az oskolamester a templom után a verandás iskolához terelgeti a palatáblát szorongató gyerekeket.

De a falu fine dining éttermében most is kínáltak elvitelre kávét és ebédet, sőt, szólt a népi muzsika a fazekas udvarán. Volt élet, várták a turistákat. A vírus ellenére sem engedtek palóc közvetlenségükből. Mi pedig hárman biztonságban róttuk a kis utcákat, és az erdei turistautakat a szomszédos településeken. Persze a gazdasági szempontok miatt nem kívánjuk Hollókőnek, hogy még sok ilyen nyugodt hétköznapja legyen. Inkább azt, hogy ne csak ezt a népi ékszerdobozt akarják felfedezni a Nógrádba érkező turisták. Hanem mindazt a szinte megszámlálhatatlanul sok értéket, amik a szomszédos falvakban is vannak, vagy az erdő mélyén bújnak.

Akkor tudná minden helyi az igazi palóc önmagát adni, akkor láthatnánk meg a részleteket, akkor lenne izgalmas, pihentető és biztonságos egyszerre az itt töltött szabadság. Mert a Palócföld nem csak az, amit az iskolában tanultunk róla; telis-tele van élményekkel!

A környék, a tágas Palócföld a bájos romantikus falvaival, a barátságos lakosaival, a vulkáni tűzben született tájával ezen az édes, derűs hangulatú vidéken éppen alkalmas arra, hogy tökéletes helyszíne legyen a fenntartható turizmusnak, ami a jelenlegi és jövőbeni gazdasági, társadalmi és környezeti hatások mellett figyelembe veszi a látogatók, az ipar, a környezet és a befogadó közösségek igényeit is.

Az ökoturistának is kell az adrenalin-löket

Általánosságban mi az alapja ennek az irányzatnak, amelynek sikere nagyban múlik a szemléletváltáson? Amelyik szolgáltató – legyen az önkormányzat, vendéglátó-, és szálláshelyet, vagy turisztikai attrakciót üzemeltető vállalkozás – ezt az irányt választja, abból nem hiányozhat a lokálpatriotizmus, a helyi értékek tisztelete, és egy nagy fokú szenvedély a környezetvédelem iránt. A fenntartható turizmus kulcsfontosságú eleme ugyanis a környezeti erőforrások optimális felhasználása, az alapvető ökológiai folyamatok fenntartása, valamint a természeti örökség és a biodiverzitás megőrzése. Csak az ezek iránt érzett alázattal lehet az ilyen jellegű turisztikai élményt megtervezni. De az ökoturista sem csak az erdőt akarja járni, neki is szüksége van kulturális ingerekre, vagy adrenalin-löketet adó attrakciókra. Mindezeket élvezni azonban úgy tudja és akarja, ha az élményeket a maguk természetes módján élheti meg, mintha ő is a helyi közösség része lenne. Éppen ezért minden turisztikai fejlesztésnek meg kell őrizni helyben a közösség épített és élő kulturális örökségét, hagyományos értékeit, és hozzá kell járulnia a kultúrák közötti megértéshez és toleranciához.  

ereszkedes_osvenye_tamasi.jpg

 Mert milyen egy jó vendégváró?

 A jó vendégváró boldog, kiegyensúlyozott. Hogyan maradhat ilyen pl. a palócság, a hajdúk a jászok, stb. akiknek az életterébe, az általuk mélyen tisztelt erdeibe a turista vendégségbe érkezik?  Mire érdemes figyelni, ha egy olyan térségbe szeretnénk turistát csalni új attrakciókkal és fejlesztésekkel, ami eddig viszonylag csendesebb volt idegenforgalmi szempontból? 5 fenntartható turizmust segítő tipp!

20170626_202227.jpg

1.      Érdemes bevonni a helyi közösségeket, mikor fejlesztjük a turizmust! Így varrhatjuk igazán a gombot a kabáthoz, és nem fordítva. Nem csak azt tudják a helyiek, hogy mik a rejtett vagy legizgalmasabb értékei a térségnek, de észrevételeikkel pontosabban tudunk gazdasági szempontból is célozni. Így lehet valóban megerősíteni a térséget, és fenntarthatóvá tenni a turizmusát.

2.      A turisztikai fejlesztések nem csak az utazóknak készülnek. Ideális esetben megerősítik a helyi közösség összetartását és gazdaságát. A turizmus régi és új szereplői egyaránt részesüljenek fejlesztési előnyökből. Így könnyebben gyűrűzik be a turizmus haszna más ágazatokba is – pl. kereskedelem, termelőipar, kultúra, szociális szektor.

 3.      Erősítsük meg a befogadó közösségek történelmi örökségét, autentikus kultúráját, hagyományait, mert jó alapja lesz a fejlesztéseknek. Ezek adják a helyi turisztikai értékek és élmények igazi zamatát. A múlt formálta különlegessé a közösséget, ezekre a megkülönböztető jegyekre és magára a helyi emberre pedig a turista is legalább annyira kíváncsi, mint a tájra és az épített környezetre, valamint az új élményt adó attrakciókra.

4.      Modern, mai igényeket kielégítő attrakcióknak olyan helyet keressünk, ahol elfogadható és szerethető lesz a helyiek számára is. Ne avatkozzunk be a városi, se a természeti tájképbe, ha elutasító véleményeket tapasztalunk tervezésnél. Ez a helyi közösség otthona, keressük velük a kompromisszumot. Így lesz sikeres turisztikailag a fejlesztés. Mert amit a helyiek büszkeséggel viselnek szívükön, az a turistát is jobban vonzza.

5.      Az ökoturizmus élre törésével a természeti területek, az élőhelyek és az élővilág igazi kincsesbánya. Megőrzésének támogatása, a turizmus által okozott károk minimalizálása mellett fontos feladat, hogy az idegenforgalmi létesítményekkel és szolgáltatásokkal a legkisebb ökológiai lábnyomot hagyjuk a jövő generációira. 

A fenntartható turizmushoz tehát hárman kellünk: turista, szolgáltató és politika.

 

Hirdetés

Kövessen a Facebookon is!

Címkék

akadálymentes (1) Alföld (1) állatkert (1) anyák napja (1) app (5) applikáció (5) Arborétum (1) attrakció (1) avas (1) Balassi (1) Balaton (1) Balatonfüred (1) barlangfürdő (1) bemutatóhely (1) bicikli (1) biciklitúra (1) Bodrog (2) Bodrogkeresztúr (1) Borok (1) Bortúra (1) Budapest (1) Bükk (2) bükkábrány (1) Bükkalja (1) bükkalja (1) bükkaljai kőkultúra (1) Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (1) családi program (12) Császárfürdő (1) Csokonai (1) DámPont (1) Dám Pont (1) Dereszla (1) digitális detoxikálás (1) Diósgyőr (2) Diósgyőri vár (2) Dunamente (1) e-autó (1) ecoturizmus (1) Edelény (1) Eger (2) Egri Vár (2) elektromos autó (1) elektromos autó töltés (1) elektromos autó töltő (1) Erdőbénye (2) erdőbénye (2) Fátyolvízesés (1) fenntartható turizmus (6) fürdő (2) Görömböly (1) gyalogtúra (3) Harsány (1) Hercegkút (3) Herman Ottó Múzeum (2) Hollókő (1) hotel (1) hozzáférhető turizmus (1) időutazás (1) Ipolytarnóc (8) Ipolytarnóci ősmaradványok (8) Jókai (1) kaptárkő (3) kaptárkövek (1) kastély (1) képtár (1) kerékpár (1) kerékpártúra (3) kilátó (1) kiránduás (12) kirándulás (24) kirándulások (24) Komárom (2) könyvtár (1) környezettudatos turizmus (1) környezetvédelem (1) közelről (1) középkor (1) Látogatóközpont (2) legendák (3) lélektúrák (13) Lillafüred (4) Mária-sétány (2) mese (1) mesék (1) Mini Magyarország (1) miskolc (3) Miskolc (6) Miskolctapolca (1) mocsárciprus (6) Mozaik Múzeumtúra (1) múzeum (7) Nagykopasz-hegy (1) Nógrád (2) Nógrád megye (2) Novohrad-Nógrád Geopark (1) Nyíregyháza (1) Ódorvár (1) ökoturizmus (5) ősember (3) ősemberbarlang (3) ősfa (7) Oszla (1) ötletek (1) Ottlik Géza (1) palóc (1) Pannon-tenger Múzeum (4) parajd (1) Párkány (3) Petőfi (1) Pince (9) romantika (1) Rudas fürdő (1) Sárospatak (2) Sárospataki Református Nagykönyvtár (1) sópince (1) SóstóZoo (1) Szarvas (1) Szegi (3) szerelem (1) Szilvásvárad (2) Szlovákia (1) Szomolya (1) Tamási (2) tanösvény (4) tarcal (1) templom (1) Tessedik Sámuel Múzeum (1) tippek (2) Tokaj (7) Tokaj-hegyalja (11) Tokaji hegy (1) történelem (9) tudatos turizmus (1) tündér (1) tündérek (1) túra (16) turisztikai applikáció (4) turizmus (1) UNESCO (3) vándorlások (15) vár (10) várhegy (1) városnézés (8) Vasárnapi Ujság (1) Világörökség (3) visittamási (1) vulkán (1) wellness (2) Zemplén (2) Zempléni-hegység (2) Címkefelhő

Impresszum

Az oldalt az InnoTime Hungary Kft működteti. 

Rólunk: www.innotime-hungary.com

süti beállítások módosítása