4 különleges őszi családi kirándulás Észak-Magyarországon

Az ősz az egy-két napos hétvégi kirándulások, túrázások ideje. Ilyenkor érdemes igazán felkeresni Észak-Magyarországot, amikor a Bükk, a Mátra és a Nógrádi-dombság őszi szépségében pompázik, ilyenkor érdemes kiszabadulni a városok zajából a természetbe. Összegyűjtöttem a mi kedvenc őszi, természetközeli kirándulóhelyeinket, azonban nyilvánvaló, hogy abból a többezer élményből, amit a régió kínál, bármiféle válogatás mindig csak szubjektív lehet - így ha az alábbi listában lévő családi kirándulástippek mellett / helyett nektek más a kedvenc őszi programotok a régióban, örömmel veszem kommentben a további javaslatokat.

oszi_bukk_nj_103.JPG

A Mária-sétányon, Lillafüred felett. Saját fotó.

1. Miskolc - Lillafüred és környéke

Elfogultság nélkül állítható, Lillafüred ősszel mutatja a legszebb arcát. A sárguló, hulló levelek beborítják az ösvényeket, a piros-barna-sárga színekbe öltözött táj mesés látványt nyújt és az erdőbe csábít. Lillafüredről a Hámori-tó mentén kellemes túra tehető az Őskohóig vagy éppen a Lillafüredi Pisztrángosig, míg a más irányokban indulva Fehérkőlápát, vagy éppen a Szeleta-barlangot érdemes megcélozni.

oszi_bukk_nj_78.JPG

A fiam is imádja az őszi túrákat. Saját fotó.

Azon túl, hogy nagyszerű őszi túrák helyszíne a környék, érdemes Lillafüred barlangjait is felkeresni. Ősszel még a Szent István-cseppkőbarlang és az Anna-barlang is nyitva tart, a barlangi túrák fél óránként indulnak szakvezetéssel mindkét barlangban. Mindkét barlang más élményt kínál, közös bennük, hogy mindkettő varázslatosan szép, éppen ezért mindkettőt érdemes megnézni.

054.JPG

Anna-barlang, Lillafüred. Saját fotó.

Családok számára ugyanúgy kihagyhatalan program Lillafüreden a DVTK Kalandpark és a Libegő, mint a kisvasút, vagy éppen a Függőkertekben található játszótér. S míg a gyerekek a játszótéren játszanak, a felnőttek romantikázhatnak a Függőkertek tematikus teraszain.

img_9728.JPG

Az egyik legszebb magyar szerelmesvers is Lillafüreden született.

TIPP: Lillafüred és környéke önmagában is megér egy hétvégét, ha azonban picit többet szeretnétek felfedezni a környékből, érdemes bemenni Miskolc belvárosába is. Nálunk a családi kedvenc a Herman Ottó Múzeum papszeri és Görgey utcai épülete - ez utóbbiban idén ősszel a bükkábrányi ősfák megtalálásának 10 éves évfordulóját ünneplik, érdemes szétnézi ez alkalomból az épületben található Pannon-tenger Múzeum kiállításán. Mindehhez pedig javasolt Miskolc Pass kártyát használni, hiszen a felsorolt minden program ingyenes vagy olcsóbb a turisztikai kártyával.

2. Szilvásvárad

Ha már a Bükk, a hegy másik oldalán érdemes felkeresni Szilvásváradot is. A település egyik legfontosabb attrakciója maga a kisvasút, ami gyereknek és felnőttnek egyaránt kiváló szórakozást jelent. Érdemes a végállomásig felmenni vele, onnan pedig gyalogosan lefelé. A környezet egész évben lenyűgöző látványt nyújt, s mivel végig aszfaltos úton lehet közlekedni, akár babakocsival is bevállalható a program, illetve idősebbek is nekifoghatnak a lefelé tartó sétának. 

img_5353.JPG

A Fátyolvízesés. Saját fotó.

Út közben vízesések és páratlan látvány várja a lefelé sétálókat. Kb. félúton lefelé érdemes betérni a Bükki Nemzeti Park Szalajka-völgyi Információs Házába, ahol a gyerekek interaktív formában ismerkedhetnek meg a környék természeti csodáival, míg a felnőttek a Bükki Nemzeti Parki Termék Védjegyes termékekből vásárolhatnak,illetve számos ingyenes tájékoztató kiadványból is válogathatnak. Az információs házban a denevérek és a barlangok világát mutatják be az érdeklődőknek. Az udvaron a tematikus játszótér is várja a családokat, érdemes itt megpihenni.

20746183_1667336149943074_4347436044595649316_o.jpg

Denevér-hinta a BNPI Szalajka-házának tematikus játszóterén. Forrás: https://www.facebook.com/bukkinemzetipark

A klasszikus Szalajka-völgyi programok mellett az ínyenceknek ajánljuk a Millenniumi kilátót, amit szintén a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működtet. Már a kilátóba vivő út is lenyűgöző, akár gyalogosan, akár autóval megy fel az ember - de csak miután felmászol a falépcsőkőn a kilátó tetejébe, jön az igazi döbbenetesen szép látvány. A kilátó gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt óriási élmény.

20170628_160659.jpg

Saját fotó.

Érkezéskor pihenőhelyek és egy kis bolt is vár, ahol csokit, vaddisznó-kolbászt vagy szalámit és innivalót is kaphattok (szintén a Nemzeti Park termékeit), így elég annyit magatokkal vinni az útra, amire igazán szükség lehet.

3. Ipolytarnóc

Az őszi programok sorában kihagyhatatlan az Ipolytarnóci Ősmaradványok felkeresése. A szlovák határ mellett található különleges látnivaló 20 millió évnyi távolságba repít vissza minket az időben, s míg a felnőtteket a geológiai különlegességek és a csodaszép természeti környezet bűvöli el, a gyerekek számára a Miocén erdőben lévő állatok felfedezése és a játszótér jelenti a legvonzóbb programot.

20170911_122916.jpg

A 17 millió évvel ezelőtt élt medvekutya a miocén erdőben. Saját fotó.

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok területén kiterjedt tanösvény-hálózat található, ahol könnyebb és nehezebb túrák közül is válogathatunk. A Geológiai ösvény bejárata mellől induló és a Fogadóépületig vezető biológiai sétányok a kellemes kikapcsolódás ígéretével ismertetik meg a terület élővilágát. A 2 ill. 4 km hosszúságú erdei ösvényeket pihenőhelyek, kilátó és a helyi kőbányászkodás tájba simuló emlékhelyei színesítik. A fogadóépületben pedig az ajándékboltban sajtok, vaddisznó szalámi és kolbász mellett helyi ajándéktárgyak is várnak - s ami nekünk a nagy kedvencünk, a szenzációsan finom tengeri sós Ipolytarnóc csoki, amely megidézi a Parathetys, majd Pannon-tenger világát.

20170817_103714.jpg

Tengeri sós csoki az ipolytarnóci ajándékboltban. Saját fotó.

Ipolytarnócon is a bükkábrányi ősfákról szól az ősz - a gyerekeknek pl. minden szombaton kézműves foglalkozást szerveznek a Pannon-tenger korához kötődő tematikával, emellett VR szemüvegen keresztül nézhetünk szét a Pannon-tenger Múzeumban, a másik ősfás bemutatóhelyen.

TIPP: Ipolytarnóc a Novohrad-Nógrád Geopark kapuja, az Ősmaradványoknál számos érdekes és hasznos információt megtudhattok a környék kínálatáról. Érdemes ellátogatni a Palóc Grand kanyonnak is nevezett Páris-patak völgyébe, Somoskő várához, a Salgó várhoz vagy éppen az eresztvényi látogatóközpontba is. Az élmények sora pedig nem áll meg az országhatárnál, a füleki várat vagy Losoncot is érdemes felkeresni.

Ipolytarnócon nincs térerő és mobil internet, viszont a GUIDE@HAND BNPI applikáció offline is működik, amivel még több információhoz juthatnak a felhasználók a területről.

4. A bükkaljai kaptárkövek és a Suba-lyuki ősember

És ha már geotúra, ugorjunk vissza Nógrádból a Bükkbe, pontosabban a Bükkaljára. Itt találhatóak ugyanis azok a helyiek által kaptárkőnek nevezett geológiai különlegességek, amelyek felkerültek a Bükkaljai kőkultúra részeként a Hungarikumok listájára is. Cserépváralján és Szomolya környékén, Sirok, Egerbakta, Egerszalók, Ostoros, Noszvaj, Bogács, Cserépfalu, Tibolddaróc és Kács határában találhatóak ezek a különleges kövek, amelyekhez a Kaptárkő Egyesület szervez az ősz folyamán geotúrákat. A furcsa formájú sziklakúpokba átlagosan 60 cm magas, 30 cm széles és 25-30 cm mély fülkéket faragtak, amelyek rendeltetése mindmáig vitatott. A kutatók között volt, aki urnatartó síremlékként, volt, aki méhészkedéshez köthető kaptárként, mások honfoglalás-kori áldozatbemutató helyként írt róluk. Valódi rendeltetésük mindmáig nem derült ki. Bükkalján jelenleg 41 lelőhelyen 82 kaptárkövet tartanak számon, a sziklaalakzatokon pedig 479 fülkét számoltak össze.

A cserépváraljai Nagy-Bábaszék ÉK-i oldala. Fotó: Baráz Csaba. Forrás: Wikipédia

A süvegcukor formájú szikladarabok látványosak, misztikusak, a Bükkaljai kőkultúra egyéb elemeivel együtt igazi családi kirándulóhelyszínek, azonban érdemes a Kaptárkő Egyesület által szervezett túrák valamelyikéhez kapcsolódni, hogy még többet tudhassunk meg ezekről a csodákról.

Cserépfalu határában, a Hór-völgy elején található a Suba-lyuki ősemberbarlangot bemutató látogatóközpont. A neander-völgyi ősember világhírű barlangjában 1932-ben találták meg a 30-70 ezer évvel ezelőtti ősemberek eszközeit, maradványait. Maga a barlang 1982 óta fokozottan védett terület. A faluban állandó kiállításon, a Suba-lyuk múzeumban ismerkedhetünk meg a barlangban talált leletekkel és a neandervölgyi emberek életkörülményeivel. A Hór-völgybe az Ódorvár várromai miatt is érdemes azonban ellátogatni a túrákat kedvelőknek.

TIPP: A Hór-völgy Ódorvár alatt elterülő tisztásán áll az Oszlai tájház, ahol az erdőt gondozó erdészek sajátos életét, tevékenységét, a mindennapos használati eszközeiket ismerhetjük meg, mellette pedig a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kulcsosháza, amit mindenkinek ajánlani tudunk, akik szeretnének pár napra elvonulni a világ zajától, s csak a természetre és egymásra figyelve kikapcsolódni.

Hirdetés

Kövessen a Facebookon is!

Címkék

akadálymentes (1) Alföld (1) állatkert (1) anyák napja (1) app (5) applikáció (5) Arborétum (1) attrakció (1) avas (1) Balassi (1) Balaton (1) Balatonfüred (1) barlangfürdő (1) bemutatóhely (1) bicikli (1) biciklitúra (1) Bodrog (2) Bodrogkeresztúr (1) Borok (1) Bortúra (1) Budapest (1) Bükk (2) bükkábrány (1) bükkalja (1) Bükkalja (1) bükkaljai kőkultúra (1) Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (1) családi program (12) Császárfürdő (1) Csokonai (1) DámPont (1) Dám Pont (1) Dereszla (1) digitális detoxikálás (1) Diósgyőr (2) Diósgyőri vár (2) Dunamente (1) e-autó (1) ecoturizmus (1) Edelény (1) Eger (2) Egri Vár (2) elektromos autó (1) elektromos autó töltés (1) elektromos autó töltő (1) Erdőbénye (2) erdőbénye (2) Fátyolvízesés (1) fenntartható turizmus (6) fürdő (2) Görömböly (1) gyalogtúra (3) Harsány (1) Hercegkút (3) Herman Ottó Múzeum (2) Hollókő (1) hotel (1) hozzáférhető turizmus (1) időutazás (1) Ipolytarnóc (8) Ipolytarnóci ősmaradványok (8) Jókai (1) kaptárkő (3) kaptárkövek (1) kastély (1) képtár (1) kerékpár (1) kerékpártúra (3) kilátó (1) kiránduás (12) kirándulás (24) kirándulások (24) Komárom (2) könyvtár (1) környezettudatos turizmus (1) környezetvédelem (1) közelről (1) középkor (1) Látogatóközpont (2) legendák (3) lélektúrák (13) Lillafüred (4) Mária-sétány (2) mese (1) mesék (1) Mini Magyarország (1) miskolc (3) Miskolc (6) Miskolctapolca (1) mocsárciprus (6) Mozaik Múzeumtúra (1) múzeum (7) Nagykopasz-hegy (1) Nógrád (2) Nógrád megye (2) Novohrad-Nógrád Geopark (1) Nyíregyháza (1) Ódorvár (1) ökoturizmus (5) ősember (3) ősemberbarlang (3) ősfa (7) Oszla (1) ötletek (1) Ottlik Géza (1) palóc (1) Pannon-tenger Múzeum (4) parajd (1) Párkány (3) Petőfi (1) Pince (9) romantika (1) Rudas fürdő (1) Sárospatak (2) Sárospataki Református Nagykönyvtár (1) sópince (1) SóstóZoo (1) Szarvas (1) Szegi (3) szerelem (1) Szilvásvárad (2) Szlovákia (1) Szomolya (1) Tamási (2) tanösvény (4) tarcal (1) templom (1) Tessedik Sámuel Múzeum (1) tippek (2) Tokaj (7) Tokaj-hegyalja (11) Tokaji hegy (1) történelem (9) tudatos turizmus (1) tündér (1) tündérek (1) túra (16) turisztikai applikáció (4) turizmus (1) UNESCO (3) vándorlások (15) vár (10) várhegy (1) városnézés (8) Vasárnapi Ujság (1) Világörökség (3) visittamási (1) vulkán (1) wellness (2) Zemplén (2) Zempléni-hegység (2) Címkefelhő

Impresszum

Az oldalt az InnoTime Hungary Kft működteti. 

Rólunk: www.innotime-hungary.com

süti beállítások módosítása