Gyalogtúrák Hercegkúton és környékén

dji_0981_nagy.jpg

Hercegkút, hangulatkép (Fotó: Kovács Dániel)

A Zemplén lábainál elterülő sváb falu, a világörökség részét képező Hercegkút mesébe illő pincesorai kirándulásra csábítanak, a településről pedig több gyalogtúra is indul, melyeket bejárva megismerkedhetsz a Tokaj-Hegyalja és a Zemplén csodás vidékével.

Malomkő tanösvény

 

Hercegkút közvetlenül Sárospatak szomszédságában található. Egy látványos körtúrával akár a hangulatos kisváros látnivalóit is megtekintheted, vagy felfedezheted a Megyer-hegy Tengerszemének izgalmas múltját és jelenét. 

A túra hossza 25 kilométer, típusa körtúra, tehát mind Hercegkút, mind Makkoshotyka és Sárospatak alkalmas lehet kiindulópontnak. A 17 állomásból álló tanösvényt nagyjából 8-9 óra alatt járhatod körbe, tehát egész napos program. A túrát több, rövidebb körre is lehet bontani (Pogánykúti kör, Megyer-hegyi kör), így kevésbé megerőltető, kb. 10-12 km-es köröket is lehet tenni. A térképen és a terepen a piros T jelzést kell keresned. 

dsc03086.jpg

Az új élménypont, a Borpavilon (Fotó: Kovács Dániel)

Hercegkútról indulva először mássz fel a Kőporosi pincesorra, az újonnan létesített Borpavilonhoz (Élménypont), ahonnan szép kilátásod nyílik a falura és környékére. Ezután elhaladsz a 18. századi eredetű római katolikus templom mellett. Hercegkútról fontos tudni, hogy eredetileg Trautsondorfnak hívták és svábok lakták, mely identitás napjainkban is meghatározza a falu életét. Mai nevét a határában fakadó Pogánykútról és Trautson hercegi címéből kapta. A túra során a következő megállóhelyed éppen a Pogánykút lesz.

A Pogánykút napjainkban egy hangulatos pihenőhely. Padok, asztalok, szalonnasütő, esőbeálló várja az erre járó túrázókat. Nevéről egy legenda is maradt ránk, melyet Tompa Mihály dolgozott fel:

"Hegyalján híre fut, hogy
Imitt jön a török...!
-És a levél az ágon
Hiába nem zörög!-
A megrémült lakosság
Kipusztítá lakát,
Elrejtve, földbe ásva
Féltőbb tulajdonát.
Hegyalja emberének
Úgy most, mint akkor, a
Legféltőbb kincse lévén
Hatalmas óbora.
És a forrás vidékén
A bokrok közt, sokan
A hordót földbe ásták
Nagy fáradságosan.
S itt a rút fajzat addig
Szaglált, ólálkodott,
Hogy meglelé az áldott
Italhoz a nyomot.
És annyi gyűlt a kúthoz,
És annyi bort bevert:
Hogy mint a zsák a szérűn
Egymás hátán hevert.
S a búvó rejtekekbe
Hogy megvivék a hírt:
Fegyvert fogott kezébe
Legottan, aki bírt;
S a részegült cudar nép,
Kevés idő alatt,
Vérébe, borba fúlva
Hevert a fák alatt.

De ott hol a pogány vér hajdan ömölt, maig
Pogánykútnak a hűvös bérc-forrás mondatik."

 

A Pogánykút megtekintése után a tanösvény visszakanyarodik és visszatér a faluba. Innen felkapaszkodik a Gombos-hegy látványos pincesoraihoz. Hasonló, fűrészfogszerűen sorakozó bejáratú, riolittufába vájt pincék alkotják ezt is, csakúgy mint a Kőporosi pincesort. Érdemes betérned valamelyik nyitott pincébe is (legalábbis a túra végén), hogy megkóstold a település finom borai közül valamelyiket.

dsc03808_nagy.jpg

Kincs a hegy gyomrában(Fotó: Kovács Dániel)

A Gombos-hegyre érdemes kitérőt tenni és megtekinteni a kálvária kápolnát, ami kilátóként is funkcionál. Remek kilátás nyílik a Zemplén hegyvonulataira, Hercegkút településére.

Utadat Sárospatak irányába véve leereszkedsz a 37-es útig, amin nagy odafigyeléssel kell átkelni. Túloldalt érdemes a Mandulás tetejére is felsétálni (piros háromszög jelzés), ahol szép sziklaképződményeket és különleges védett virágokat láthatsz. Sárospatakra a vasutat keresztezve érsz be. Nem szabad kihagyni a híres Rákóczi-várat, ami a település legszebb és legfontosabb műemléke. Leglátványosabb részét a bástyaerődítések, a lakótorony (Vörös-torony) és a Vártemplom alkotják. Utóbbi nevét Szent Erzsébetről kapta, ugyanis a hagyomány szerint egyik legfontosabb Árpádházi szentünk éppen Sárospatakon született. Érdemes a várat a Bodrog irányából is megtekinteni!

A tanösvény sokáig a Kazinczy Ferenc út mentén halad, majd ismét keresztezi a főutat, mielőtt a Bot-kő gejzírkúpjára vezetne. A Bot-kő igazi geológiai különlegesség, ahol számtalan ásványt is találhatsz. A domb tömegét riolittufa alkotja, mely átkovásodott a vulkáni utóműködés során zajló folyamatoknak köszönhetően, így keményebb, ellenállóbb lett, mint általában a riolittufa. Éppen ennek volt köszönhető, hogy kiváló minőségű malomkövet bányásztak a területen már a 15. században is, mely Európa számos tájára eljutott. A malomkövek bányászata 1907-ben fejeződött be a területen.

Továbbhaladva a 303 méter magas Megyer-hegy következik, ahol a Zempléni-hegység déli oldalának egyik leghíresebb látnivalója vár: a Megyer-hegyi Tengerszem. Útközben a bányaőr barlanglakását, a sziklába vájt kovácsműhelyt és a bányászott malomköveket is megtekintheted. A Tengerszem valójában egy bányató, melynek vize az egykori malomkőbánya gödrében gyűlt össze. Ennek ellenére azonban egy nagyon vadregényes helyszínről van szó. A bátrabbak és kalandvágyóbbak a Tengerszem körül kialakított via ferratát is kipróbálhatják, természetesen csak megfelelő felszereléssel (amit bérelni is lehet a helyszínen)!

A mászás után mássz fel a Megyer-hegy tetejére is, ahol a nemrégiben átadott, 18 méter magas kilátóból felejthetetlen kilátásban lesz részed. A  Megyer-hegy tetejéről lefelé haladva az ösvény kettéágazik, az egyik változat a Forró-kút felé hurkot leírva visszatér a Bot-kő felé vezető úthoz, míg a másik továbbhalad a Király-hegy malomkőbányája felé.

Makkoshotykára vezet tovább az ösvény. A településen áthalad az Országos Kéktúra is. Érdemes kívülről megtekinteni a klasszicista stílusban épült Meczner-kastélyt és kápolnát is, mielőtt visszatérnél Hercegkútra. 

dsc05146_egyedi.jpg

A Gombos-hegyi pincesor a kálváriával (Fotó: Kovács Dániel)

 

Túra a Pusztavárra

 

Hercegkútról egész napos körtúrát tehetsz a Zempléni-hegység egyik legvadregényesebb várromjához, a Komlóska felett emelkedő pusztavárhoz. A túra távja 25 kilométer, nagyjából 9 óra alatt teljesíthető.

dsc05202_egyedi.jpg

A földalatti világ, amely Hercegkúton a túra elején és végén Rád vár. (Fotó: Kovács Dániel)

Hercegkútról a Rákóczi-túra útvonalát követve jutsz el Komlóskára, ahol becsatlakozol a Telér Tanösvény nyomvonalába. A tanösvény bevezet a Hollós-patak völgyébe, ahonnan kifejezetten meredek, sziklás terepen emelkedik a Pusztavárhoz (azaz Solymos várához). A Pusztavár északi oldalán bükkös növénytakarót találsz majd, ami a különleges mikroklímának köszönhető. 

A hegy teteje felé emelkedve kifagyásos sziklatornyok tarkítják a tájat, melyek oldalában törmeléklejtő-erdő alakult ki. A csúcs előtti rész kicsit nehezen járható, törmelékes, de a fentről nyíló kilátás mindenképp megéri a fáradozásokat. Fentről fantasztikus panoráma nyílik a Komlóskai-medencére és az azt keretező erdős hegyekre, valamint a lent elterülő szalagtelkes falvakra.

A 426 méteres csúcsra épült Komlóska (Solymos) várát, azaz a mai Pusztavárat először 1398-ban említik egy oklevélben. Ebben az érdekesség az, hogy már ekkor elhagyatott, pusztuló várként említik. Az erősséget a Tolcsva nemzetség építtette 1312. után.  A régóta pusztuló várból igen csekély romok maradtak, de azért így is jól kivehetőek az egykori tornyok és falak. 

A tanösvény útvonala ezután leereszkedik a faluba, elhalad a hangulatos tájház mellett, majd felkapaszkodik a Szkalka tömbjére, ahol a mélytengeri vulkanizmus nyomait és a jégkori kifagyással kialakult, lepusztult formavilágú sziklatömböket figyelheted meg. 

Komlóskáról a kék kereszt és kék négyzet jelzéseken térhetsz vissza Hercegkútra.

 dsc05182_egyedi_1.jpg

Családi program is lehet Hercegkút! (Fotó: Kovács Dániel)

Rákóczi-túra

 

A Rákóczi-túra azoknak való, akik szeretik a többnapos kihívásokat! A túra végigjárásáért és az igazolópontokon való bélyegzésért a teljesítők jelvényt kapnak.

A túra célja a Zemplén vidékének bebarangolása II. Rákóczi Ferenc fejedelem nyomában, érintve azokat a helyszíneket, melyek életében meghatározók voltak. Hossza 63 kilométer, összesen 8 db igazolópontot érint. Az útvonal tetszőleges szakaszokra bontva, tetszőleges irányban bejárható. A terepen a piros jelzést kell követni.

dsc05261_egyedi.jpg

Hercegkúti pihenő (Fotó: Kovács Dániel)

A túra Sárospatakról, a Rákóczi vártól indul, első szakasza Hercegkúton ér véget. A falut a Pogány-kútnál hagyja el, ahonnan Komlóska felé veszi az irányt. Áthalad Erdőhorvátiba, majd a Vár-kúton és a Zabarla-nyergen keresztül Regéc várához ér, mielőtt leereszkedne Regécbe. A hosszas túra során itt lehet érdemes egy pihenőt beiktatni.

Regécről a Zempléni-hegység legvadregényesebb, 700 métert meghaladó gerincén halad tovább, érintve Sólyomkő szikláját és az Amadévárat is. Telkibányára a gönci Pálos kolostorrom és a Potácsház érintésével érkezik meg. Itt érdemes tartani a második pihenőt.

Telkibányáról még 18 kilométer van hátra a túrából, mely érinti Hollóházát, majd a Füzéri várnál fejeződik be. Így 3 napra osztva viszonylag kényelmesen végigjárható a túra.

 

Köszönjük Kovács Bence túratippjeit, s Kovács Dániel fotóit!

 

A projekt a GINOP-7.1.9-17-2018-00025 Élménypontok létesítése Tokaj-Hegyalján (Szegi, Erdőbénye, Hercegkút) című pályázat keretében valósult meg. 

 

Hirdetés

Kövessen a Facebookon is!

Címkék

akadálymentes (1) Alföld (1) állatkert (1) anyák napja (1) app (5) applikáció (5) Arborétum (1) attrakció (1) avas (1) Balassi (1) Balaton (1) Balatonfüred (1) barlangfürdő (1) bemutatóhely (1) bicikli (1) biciklitúra (1) Bodrog (2) Bodrogkeresztúr (1) Borok (1) Bortúra (1) Budapest (1) Bükk (2) bükkábrány (1) Bükkalja (1) bükkalja (1) bükkaljai kőkultúra (1) Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (1) családi program (12) Császárfürdő (1) Csokonai (1) DámPont (1) Dám Pont (1) Dereszla (1) digitális detoxikálás (1) Diósgyőr (2) Diósgyőri vár (2) Dunamente (1) e-autó (1) ecoturizmus (1) Edelény (1) Eger (2) Egri Vár (2) elektromos autó (1) elektromos autó töltés (1) elektromos autó töltő (1) erdőbénye (2) Erdőbénye (2) Fátyolvízesés (1) fenntartható turizmus (6) fürdő (2) Görömböly (1) gyalogtúra (3) Harsány (1) Hercegkút (3) Herman Ottó Múzeum (2) Hollókő (1) hotel (1) hozzáférhető turizmus (1) időutazás (1) Ipolytarnóc (8) Ipolytarnóci ősmaradványok (8) Jókai (1) kaptárkő (3) kaptárkövek (1) kastély (1) képtár (1) kerékpár (1) kerékpártúra (3) kilátó (1) kiránduás (12) kirándulás (24) kirándulások (24) Komárom (2) könyvtár (1) környezettudatos turizmus (1) környezetvédelem (1) közelről (1) középkor (1) Látogatóközpont (2) legendák (3) lélektúrák (13) Lillafüred (4) Mária-sétány (2) mese (1) mesék (1) Mini Magyarország (1) miskolc (3) Miskolc (6) Miskolctapolca (1) mocsárciprus (6) Mozaik Múzeumtúra (1) múzeum (7) Nagykopasz-hegy (1) Nógrád (2) Nógrád megye (2) Novohrad-Nógrád Geopark (1) Nyíregyháza (1) Ódorvár (1) ökoturizmus (5) ősember (3) ősemberbarlang (3) ősfa (7) Oszla (1) ötletek (1) Ottlik Géza (1) palóc (1) Pannon-tenger Múzeum (4) parajd (1) Párkány (3) Petőfi (1) Pince (9) romantika (1) Rudas fürdő (1) Sárospatak (2) Sárospataki Református Nagykönyvtár (1) sópince (1) SóstóZoo (1) Szarvas (1) Szegi (3) szerelem (1) Szilvásvárad (2) Szlovákia (1) Szomolya (1) Tamási (2) tanösvény (4) tarcal (1) templom (1) Tessedik Sámuel Múzeum (1) tippek (2) Tokaj (7) Tokaj-hegyalja (11) Tokaji hegy (1) történelem (9) tudatos turizmus (1) tündér (1) tündérek (1) túra (16) turisztikai applikáció (4) turizmus (1) UNESCO (3) vándorlások (15) vár (10) várhegy (1) városnézés (8) Vasárnapi Ujság (1) Világörökség (3) visittamási (1) vulkán (1) wellness (2) Zemplén (2) Zempléni-hegység (2) Címkefelhő

Impresszum

Az oldalt az InnoTime Hungary Kft működteti. 

Rólunk: www.innotime-hungary.com

süti beállítások módosítása