Extrém program nyaraláshoz: időutazás Észak-Magyarországon

Ha valami igazán rendhagyó programra vágytok, induljatok el Észak-Magyarország őslényeinek felkutatására. Különleges, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt érdekes, emlékezetes élmények várnak. Egy hely, ahol nem kreált mesevilágok gumiszagú őslényeivel találkozhattok, itt valós lelőhelyeken igazi kapcsolatot alakíthattok ki a sokmillió évvel ezelőtt Magyarországon élt élővilággal.

Induljon az időutazás!

20170610_122808.jpgAz időspirál Ipolytarnócon. Saját fotó.  

1. Ipolytarnóc, az Ősvilági Pompeji

23 millió éves cápafogak, 17 millió éves megkövesedett lábnyomok és fák várják azokat, akik ellátogatnak Ipolytarnócra - és egy különleges lehetőség arra, hogy átéljünk egy igazi időutazást és haza tudjuk vinni magunkkal az őstengernek és környékének az állat- és növényvilágával való találkozás élményét.
Az időutazást a legmodernebb technológia teszi lehetővé: 3D-s és 4D-s vetítések, az időspirálban való séta, vagy a miocén erdő, ahol személyes jó barátságba kerülhetnek gyerekek és felnőttek is azokkal az állatokkal, akik régen lakták ezt a földet. Mindehhez izgalmas és humoros idegenvezetés és sok-sok játék társul.  

20170610_112408.jpg

Ősállatok lábnyomai Ipolytarnócon. Saját fotó.


23 millió évvel ezelőtt ezen a területen még tenger volt. Az őstenger, a Paratethys partszegélyi övezetében alakult ki a cápafogakat, és ráják, delfinek, tengeritehenek, krokodilok csontjait tartalmazó „cápafogas réteg”. Eddig 25 cápafaj maradványait mutatták ki a területen. Az időutazás egyik fontos állomása az a pont, ahol még 30 méterrel az őstenger vize alatt érezhetjük magunkat, ha azonban a sétánkat folytatjuk, néhány méterrel később már egy kb. 6 millió évvel későbbi korba csöppenünk - ebben az időszakban a tenger már visszahúzódott, a területen kis folyó folyt keresztül, dzsungel övezte, s ősállatok jártak le a vízpartra - például ősorrszarvú, medvekutya, kardfogú tigris, ősmenyét, de őzfélék és madarak is felkeresték a folyó partját. És akkor kitört a közeli vulkán, s mindent egy pillanat alatt elborított...

20170610_100907.jpg

Ősmenyét a miocén erdőben. Saját fotó. 

Az ipolytarnóci őslények egész nyáron várják az érdeklődőket. Igazi családi program, amelyet kiegészíthetünk Hollókő, Szécsény vagy Salgótarján felkeresésével, de akár a közeli Losoncra is ellátogathatunk az ipolytarnóci program után. Aki pedig inkább túrázni szeretne, javasoljuk Somoskő várának a felkeresését, vagy éppen a Páris-patak szurdokvölgyét, amely lenyűgöző látvánnyal ajándékozza meg a túrázókat. 

2. Pannon-tenger Múzeum, Miskolc

Ugorjunk az előző helyszínhez képest néhány millió évet az időben!

Ma már nagyon nehéz elképelni, hogy a Kárpát-medence területét egykor, mintegy 9 millió éven keresztül tenger borította. A Pannon-tenger a Bécsi-medencétől a mai Szerbia déli részéig terjedt. Eleinte összeköttetésben állt a mai Bajorország helyén hullámzó tengerrel, valamint az Égei- és az Adriai-tenger elődjével is. A Mecsek vagy a Bakony és más hegységek szigetként emelkedtek ki belőle. A tenger északi partvidékén, mintegy 7-8 millió évvel ezelőtt, a mai Bükkábrány területén 30-40 méteres mocsárciprus erdő volt található. Egy hirtelen jött homokvihar vagy iszaplavina azonban mintegy 6 méteres magasságban teljesen betemette az erdő alját, konzerválva a fák törzsének alsó részét. de a hasonló leletektől eltérően nem szenesedtek el és nem is kövesedtek meg. Ennek okán a bükkábrányi lelet őslénytani világszenzáció, hiszen szerves anyagként maradt meg a 300-400 éves korukban elpusztult fák néhány része. Az 5-6 méter magas, 1,5-3 méteres átmérőjű tizenhat fatörzs eredeti, álló helyzetében konzerválódott. Az ősfákra 2007-ben találtak rá, 60 méteres mélységben. 

A mocsárciprusok a Pannon-tenger Múzeumban. Saját fotó. 

A Pannon-tenger Múzeumnak nemcsak az a különlegessége, hogy ezekkel a mocsárciprusokkal találkozhatunk. A kiállítás interaktív formában segít megérteni a különböző korosztályok számára különböző eszközökkel szemléltetve a Pannon-tenger Pannon-tóvá alakulásának folyamatát és a mai Magyarország földtani kialakulásának időszakait. 

A Pannon-tenger Múzeum igazi családi program. Míg a legkisebbek vulkánkitörést indíthatnak és dagályt dagaszthatnak, vagy éppen állatlábnyomokat rajzolhatnak, addig a nagyobbak a földtörténet korszakaival interaktív játékok segítségével ismerkedhetnek meg, a felnőttek pedig a mocsárciprusok konzerválásának módszerei mellett a Pannon-tenger élővilágának leleteivel is megismerkedhetnek. 

Interaktív feladatok a földtani folyamatok megértéséhez. Saját fotó. 

TIPP: a Pannon-tenger Múzeum épületében található a Herman Ottó Múzeum Képtára is, de érdemes felkeresni a múzeum Papszer utcai épületét is, ami kb. 10 pernyi séta, ahol pedig az Elit alakulat című, a honfoglalás korát bemutató kiállítás nyűgözi le a látogatókat. 

3. Rudabánya

10 millió évvel ezelőtt Rudabánya környékén élt Gabi, az előember és társai - ma a Majomszigetnek nevezett területen látogatóközpont és tanösvény mutatja be az életüket. 

Gabi az ember és a ma élő afrikai emberszabású majmok közös őse. Habár a faj képviselői több európai helyszínen is jelen voltak, a rudabányai a legrégibb és leggazdagabb lelőhely, hiszen itt nemcsak csontok (állkapocs-, medence- és combcsontok) kerültek elő, hanem teljes gazdagságában feltérképezhető az állat környezete is.

A rudabányai látogatóközpont idén tavasszal nyílt meg. A hozzá tartozó parkban bemutatásra kerülnek az itt élt állatok, s az érdeklődők akár játékos leletkeresésen is részt vehetnek. 

img_7120.JPG

Ősember-koponya a Pannon-tenger Múzeumban. Saját fotó. 

Fontos tudni, hogy a látogatóközpont a helyszín honlapja szerint hétvégén csak előzetes bejelentkezés alapján tart nyitva. Gabi másával a Pannon-tenger Múzeumban is találkozhatnak az érdeklődők.  

 

4. Szeleta-barlang

Ugorjunk megint többmillió évet, miközben a térben csak néhány métert tegyünk meg: a Pannon-tenger Múzeumtól nem messze található a Bársony-ház, amelynek építésekor megtalálták azt a szakócát, amely révén elkezdődött a bükki ősember-kutatás. Ennek egyik legszebb, ma is látogatható helyszíne a Szeleta-barlang, amely gyalogosan közelíthető meg Lillafüredről. A kutatások szerint mintegy 100.000 évvel ezelőtt már lakott volt a barlang, a legfelső szintekből 22.000 évvel ezelőtti leletek kerültek elő. 

A Szeleta-barlang. Forrás: hellomiskolc.blog.hu

A Szeleta-kultúra legjellemzőbb eszközei a kétoldali megmunkálású hegyek, babérlevél alakú lándzsahegyek. A kutatások során paleolit kőeszközök, csiszolt kőbalták, kőpengék, agancseszközök, csontárak, kerámiák és obszidián magkő kerültek elő. 

TIPP: A Szeleta-barlanghoz a a GUIDE@HAND Miskolc okostelefonos alkalmazásban hangos-képes túravezetés is letölthető, amely offline is használható térképet is kínál a barlanghoz vezető úthoz. 

5. Istállóskő

A Szalajka-forrás mellől szerpentines út visz fel Magyarország leglátogatottabb ősemberbarlangjához, az istállóskői barlanghoz. A 20. század elején kezdődött kutatások során innen többek között egy 80 mázsás tűzhely is előkerült, de tengeri kagylóból készült ékszereket és huszonhét ember feltört, megpörkölődött csontjait is megtalálták, amely a rituális kannibalizmus egyedülálló bizonyítéka. A kutatók 36 000 évvel ezelőtti leleteket találtak, többek között a neandervölgyi ember és a cro-magnoni ember leletei is előkerültek, mindezek mellett pedig számos jégkorszaki állat nyomait is megtalálták.

TIPP: a Bükkben több további látogatható ősember-barlang is található. Javasolt felkeresni pl. Cserépfalu határában a Suba-lyuk barlangot, vagy a Répáshuta határában található Balla-barlangot is. 

A Balla-barlang bejárata. Kép forrása: Szenti Tamás/Czina Tivadar - Wikimedia Commons

 

Hirdetés

Kövessen a Facebookon is!

Címkék

akadálymentes (1) Alföld (1) állatkert (1) anyák napja (1) app (5) applikáció (5) Arborétum (1) attrakció (1) avas (1) Balassi (1) Balaton (1) Balatonfüred (1) barlangfürdő (1) bemutatóhely (1) bicikli (1) biciklitúra (1) Bodrog (2) Bodrogkeresztúr (1) Borok (1) Bortúra (1) Budapest (1) Bükk (2) bükkábrány (1) Bükkalja (1) bükkalja (1) bükkaljai kőkultúra (1) Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (1) családi program (12) Császárfürdő (1) Csokonai (1) DámPont (1) Dám Pont (1) Dereszla (1) digitális detoxikálás (1) Diósgyőr (2) Diósgyőri vár (2) Dunamente (1) e-autó (1) ecoturizmus (1) Edelény (1) Eger (2) Egri Vár (2) elektromos autó (1) elektromos autó töltés (1) elektromos autó töltő (1) Erdőbénye (2) erdőbénye (2) Fátyolvízesés (1) fenntartható turizmus (6) fürdő (2) Görömböly (1) gyalogtúra (3) Harsány (1) Hercegkút (3) Herman Ottó Múzeum (2) Hollókő (1) hotel (1) hozzáférhető turizmus (1) időutazás (1) Ipolytarnóc (8) Ipolytarnóci ősmaradványok (8) Jókai (1) kaptárkő (3) kaptárkövek (1) kastély (1) képtár (1) kerékpár (1) kerékpártúra (3) kilátó (1) kiránduás (12) kirándulás (24) kirándulások (24) Komárom (2) könyvtár (1) környezettudatos turizmus (1) környezetvédelem (1) közelről (1) középkor (1) Látogatóközpont (2) legendák (3) lélektúrák (13) Lillafüred (4) Mária-sétány (2) mese (1) mesék (1) Mini Magyarország (1) miskolc (3) Miskolc (6) Miskolctapolca (1) mocsárciprus (6) Mozaik Múzeumtúra (1) múzeum (7) Nagykopasz-hegy (1) Nógrád (2) Nógrád megye (2) Novohrad-Nógrád Geopark (1) Nyíregyháza (1) Ódorvár (1) ökoturizmus (5) ősember (3) ősemberbarlang (3) ősfa (7) Oszla (1) ötletek (1) Ottlik Géza (1) palóc (1) Pannon-tenger Múzeum (4) parajd (1) Párkány (3) Petőfi (1) Pince (9) romantika (1) Rudas fürdő (1) Sárospatak (2) Sárospataki Református Nagykönyvtár (1) sópince (1) SóstóZoo (1) Szarvas (1) Szegi (3) szerelem (1) Szilvásvárad (2) Szlovákia (1) Szomolya (1) Tamási (2) tanösvény (4) tarcal (1) templom (1) Tessedik Sámuel Múzeum (1) tippek (2) Tokaj (7) Tokaj-hegyalja (11) Tokaji hegy (1) történelem (9) tudatos turizmus (1) tündér (1) tündérek (1) túra (16) turisztikai applikáció (4) turizmus (1) UNESCO (3) vándorlások (15) vár (10) várhegy (1) városnézés (8) Vasárnapi Ujság (1) Világörökség (3) visittamási (1) vulkán (1) wellness (2) Zemplén (2) Zempléni-hegység (2) Címkefelhő

Impresszum

Az oldalt az InnoTime Hungary Kft működteti. 

Rólunk: www.innotime-hungary.com

süti beállítások módosítása