Egy különleges látogatóközpont, amely a tervezett nyitáskor volt kénytelen fél évre bezárni

Egy igazi turisztikai Csipkerózsika-mese a tamási DámPont Látogatóközpont eddigi története. A lehetőségeket kihasználva megnéztük, mit is rejt az épület, amely tavaly novemberben a nyitás napján kényszerült bezárni, így több mint fél évig várta, hogy az első vendégek megérkezhessenek.   

da_m_pont_e_pu_let_ko_nye_iva_n.jpg

Mesepalota? Mézeskalács házikó? Messziről megismerhető a DámPont Látogatóközpont épülete

Május 6-tól látogatható a Dám Pont, amely a Tamási Parkerdő festői környezetébe szinte belesimul zsúpfedelével, favázas szerkezetével és terméskő borításával, így az első vendégek egyikeként tudjuk bemutatni a kiállítást.

dsc00137_1.jpg

A DámPont környezete is a meséket idézi

A tó partján és erdő szélén emelt ökoturisztikai látogatóközpontnak nem csak a környezete és a külseje mesés. Megannyi történetet árul el Tamási múltjáról és jelenéről hagyományos módon és interaktív eszközökkel egyaránt.

img_20201109_160804.jpg

A herceg Esterházy család volt a térség tulajdonosa a 18-19. században, Európában is egyedülálló vadászterületet alakítva ki Tamási környékén. A kiállítás izgalmas vizuális és tartalmi megoldásokkal mutatja be ezt a korszakot. 

Körtornyában és az emeleti szinteken végigfutó kiállítás telis-tele van kultúrtörténeti, vadászati, természeti és néprajzi ismereteket felvonultató tárgyakkal, és hozzájuk kötődő történetekkel. A tárlat jelenből a múltba utaztat, majd onnan vissza a 21. századba, miközben különböző tematikájú élménypontok fokozzák a látogatókban a kedvet a külső helyszínek felfedezésére, az ott kínált élmények személyes megélésére.

img_20201109_160002.jpg

Óriási, életnagyságú körpanorámán ismerhetjük meg az Esterházy-vadászatok hangulatát. 

A központban a látogatók olyan kérdésekre kaphatnak választ, amelyek arra utalnak, hogy Tamásinak sok szempontból a legek között a helye:

Miért a dámvad a Tamási címerállata, és miért vívták ki az itt élő állatok a trófeáikkal a világ vadászainak figyelmét? Valóban ez volt az Eszterházy család birtokai közül az egyik gyöngyszem, ahova angol lordok vágytak? Hogyan zajlottak a pompás 18-19. századi vadászatok, amelyekre meghívást szerezni komoly kegynek számított hercegi, grófi és miniszteri körökben? Miért ihlette meg Jókai Mór pályatársát és írói vetélytársát, Vas Gerebent ez a vidék? Mi lapul a föld alatt, hogy Tamási gyógyfürdője messze földön híres? Mibe öltöztek a pári menyecskék, hogy a környék legtetszetősebbjei legyenek?

20201102_151959.jpg

Részlet a kiállításból

Mit hordtak a lábukon a Kapos-Koppány mentén élő svábok, és mit viseltek a fejükön e tájon a magyar menyecskék, hogy a környék legtetszetősebbjei legyenek?

img_20201109_161856.jpgA helyi népviselettel is megismerkedhetünk.  

Múltba nyúló mikrotörténeteivel a Dám Pont elsősorban Tamásihoz és térségéhez jelent támpontot az ide érkezőknek, de olyan ismereteket ad át, amelyeknek szélesebb vonatkozásai is lehetnek.

p1010375.JPG

Sokszáz éves kidőlt fa a parkerdőben - és a hozzá kapcsolódó történetek a DámPontban... Minden mindennel összefügg!

Az ökoturisztikai látogatóközpont kínálatában szerepelnek tematikus gyalog- és kerékpártúrák, amelyek a térség látnivalóit mutatják be idegenvezető kíséretével. Ajándékboltja a helyi termelők kézműves termékeit kínálja. Ezek mindegyike valamilyen módon a természetre, annak szeretetére és megóvására irányítja a figyelmet.    

p1010938.JPG

Személyes kedvenc a kiállításról a tamási vár makettje. Mint kiderült, Tóth Lóránt fafaragó készítette, aki a Népművészet Mestere címet is megkapta. Külön tetszett, hogy leereszthető a függőhíd!

A látogatóközpont képet ad arról a Tamásiról is, amely a járványhelyzet alatt kihasználta és továbbfejlesztette azokat az adottságait, amelyek a hazai öko- és aktívturizmus egyik fontos szereplőjévé tehetik a Balatontól mindössze félórás autóútra fekvő térséget. 

p1010933.JPG

Interaktív eszközökön ismerhetjük meg a térség múltját és jelenét, valamint természeti értékeit. Látjátok, milyen ügyesek voltunk? 

Hirdetés

Kövessen a Facebookon is!

Címkék

akadálymentes (1) Alföld (1) állatkert (1) anyák napja (1) app (5) applikáció (5) Arborétum (1) attrakció (1) avas (1) Balassi (1) Balaton (1) Balatonfüred (1) barlangfürdő (1) bemutatóhely (1) bicikli (1) biciklitúra (1) Bodrog (2) Bodrogkeresztúr (1) Borok (1) Bortúra (1) Budapest (1) Bükk (2) bükkábrány (1) bükkalja (1) Bükkalja (1) bükkaljai kőkultúra (1) Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (1) családi program (12) Császárfürdő (1) Csokonai (1) DámPont (1) Dám Pont (1) Dereszla (1) digitális detoxikálás (1) Diósgyőr (2) Diósgyőri vár (2) Dunamente (1) e-autó (1) ecoturizmus (1) Edelény (1) Eger (2) Egri Vár (2) elektromos autó (1) elektromos autó töltés (1) elektromos autó töltő (1) Erdőbénye (2) erdőbénye (2) Fátyolvízesés (1) fenntartható turizmus (6) fürdő (2) Görömböly (1) gyalogtúra (3) Harsány (1) Hercegkút (3) Herman Ottó Múzeum (2) Hollókő (1) hotel (1) hozzáférhető turizmus (1) időutazás (1) Ipolytarnóc (8) Ipolytarnóci ősmaradványok (8) Jókai (1) kaptárkő (3) kaptárkövek (1) kastély (1) képtár (1) kerékpár (1) kerékpártúra (3) kilátó (1) kiránduás (12) kirándulás (24) kirándulások (24) Komárom (2) könyvtár (1) környezettudatos turizmus (1) környezetvédelem (1) közelről (1) középkor (1) Látogatóközpont (2) legendák (3) lélektúrák (13) Lillafüred (4) Mária-sétány (2) mese (1) mesék (1) Mini Magyarország (1) miskolc (3) Miskolc (6) Miskolctapolca (1) mocsárciprus (6) Mozaik Múzeumtúra (1) múzeum (7) Nagykopasz-hegy (1) Nógrád (2) Nógrád megye (2) Novohrad-Nógrád Geopark (1) Nyíregyháza (1) Ódorvár (1) ökoturizmus (5) ősember (3) ősemberbarlang (3) ősfa (7) Oszla (1) ötletek (1) Ottlik Géza (1) palóc (1) Pannon-tenger Múzeum (4) parajd (1) Párkány (3) Petőfi (1) Pince (9) romantika (1) Rudas fürdő (1) Sárospatak (2) Sárospataki Református Nagykönyvtár (1) sópince (1) SóstóZoo (1) Szarvas (1) Szegi (3) szerelem (1) Szilvásvárad (2) Szlovákia (1) Szomolya (1) Tamási (2) tanösvény (4) tarcal (1) templom (1) Tessedik Sámuel Múzeum (1) tippek (2) Tokaj (7) Tokaj-hegyalja (11) Tokaji hegy (1) történelem (9) tudatos turizmus (1) tündér (1) tündérek (1) túra (16) turisztikai applikáció (4) turizmus (1) UNESCO (3) vándorlások (15) vár (10) várhegy (1) városnézés (8) Vasárnapi Ujság (1) Világörökség (3) visittamási (1) vulkán (1) wellness (2) Zemplén (2) Zempléni-hegység (2) Címkefelhő

Impresszum

Az oldalt az InnoTime Hungary Kft működteti. 

Rólunk: www.innotime-hungary.com

süti beállítások módosítása