Két tuti tipp, hová menjünk kirándulni az őszi szünetben

Közeledik az őszi szünet, s egyre több helyen merül fel a kérdés, hová menjen el a család néhány nap pihenésre. A magyar-szlovák határ mentén több olyan hely is van, amely kiváló, akár több napos családi programot kínál, s amely testnek-léleknek aktív kikapcsolódást nyújt. Ha többre vágytok, mint egy wellness hétvége egy szállodában, fedezzétek fel az alábbi helyeket!

1. Komáromtól Párkányig - kikapcsolódás testnek, léleknek az Erzsébet hídtól a Mária Valéria hídig

Túlzás nélkül állítható, a Duna északi partja Komárom és Párkány között megad mindent, amire egy őszi szünetben a család vágyhat: a területen végig kerékpárút vezet a Duna partján, amely önmagában is nagyszerű programot kínál, hiszen a kisebb gyerekek számára is jól kerékpározható szakaszon számos pihenőhely és félelmetesen szép látvány várja a családokat. A közel 50 km-es szakaszt - ahol végig magyarul lehet beszélni a helyiekkel - azonban nemcsak a kerékpározás élményéért érdemes felfedezni.

karva.jpg

Karva, Dunakorzó, kerékpárút. Saját fotó.

"Híres Komárom be van véve..."

Érdemes a családi programot Komáromban kezdeni egy kultúrtörténeti sétán, amit a városban három nyelven közzétett QR kódos városnéző alkalmazás is segít.

22016942_10155748777118114_957355487_o.jpg

QR kódok segítségével fedezhető fel a város

Az online használattól nem kell megijedni - a főtéren, a Városháza környékén szupergyors WIFI segíti a kirándulókat. A QR kódokra kattintva megelevenedik a város történelme, a leírások segítségével egyénileg is könnyen felfedezhető a város - a két óránként a Klapka-téren megszólaló Klapka-induló pedig mindig emlékeztet a városnak az 1848/49-es szabadságharcban betöltött szerepére.

klapkater.jpg

A Klapka-tér a Városháza épületével. Saját fotó

Számomra Komárom mindig egyet jelentett Csokonai Lillájával. Idén van 220 éve, hogy Csokonai Pozsonyból Komáromba utazott, ahol Fábián Juliánna költőnő szalonjában megismerkedett Vajda Pál kereskedő lányával, Juliannával. Csokonai szerelemre lobbant a lány iránt, s a kilenc hónapig tartó románc során megszülettek a 18. század végének legszebb szerelmes versei. Komárom azonban nemcsak ezeket a verseket adta a magyar irodalomnak - itt született és nőtt fel Jókai Mór is, a 19. század második felének legtermékenyebb írója is. Emlékeik felkutatása - akár a vonatkozó alkotásaik olvasásával - az egész család számára kiváló, egyedi programot jelenthet.

Dunakorzó Karván

Komáromban, a Klapka-téren található turisztikai információs irodában bérelhető kerékpár akár a város felfedezésére, akár a további kirándulásokhoz. Mi is kerékpárral fedeztük fel a környéket, így jutottunk el az EUROVELO 6 útvonalon Karváig. A pici település közvetlenül a folyó partján található, a kerékpárosoknak pihenőhelyet alakított ki a helyi Polgármesteri Hivatal. A szépen kialakított Dunakorzón tett séta után felkapaszkodtunk a kilátójába is, ahonnan szenzációsan szép látvány tárult elénk, illetve bementünk Árpád-kori templomába is, aminek kulcsa a Polgármesteri Hivatalban található.

karva2.jpg

Az EUROVELO 6 kerékpárút Karván mgy keresztül. Saját fotó.

Nemcsak a szépen gondozott kis település, hanem a környék maga is lenyűgöző egyébként. A területen szőlőterületek és pincék várják az érdeklődőket.

Párkány

Számunkra Párkány is a nagy felfedezések egyike, ahol első látogatásunkat követően visszatérő vendégekké váltunk, növelve az egyébként sem csekély vendégforgalmat, hiszen, mint megtudtuk, a településen évi negyedmillió vendégéjszakát töltenek a vendégek - többet, mint Magyarország legtöbb nagyvárosában. Nyáron a Vadas fürdő és a belváros esti programjai miatt látogatunk el a városba, aminek felfedezését városnéző kisvasút is segíti, amely azonban nemcsak Párkányt, hanem a szemközti Esztergomot is bemutatja az érdeklődőknek. Ősszel és télen a településen érdemes felkeresni a városi múzeumot, ahol az is kiderül, miért egy kakas szerepel Párkány címerében. Mi azonban - figyelembe véve, hogy a gyerekek a török hódoltságról tanultak az iskolában - elsősorban a Sobieski János lengyel király nevéhez kapcsolódó párkányi csatáról beszélgettünk legutóbb a lengyel király szobránál. Tudtátok, hogy 1683 őszén ez volt az a csata, amely felszabadította Esztergomot a török uralom alól?

mariavaleria.jpg

A Párkányt és Esztergomot összekötő Mária Valéria híd. Saját fotó.

Párkányban egyébként most decemberben nyílik a Vadas fürdő új, fedett részlege, amely a téli időszakra is új programokat kínál majd a wellness szerelmeseinek - így aztán a település és környéke által kínált borkóstolók, kerékpártúrák és történelmi kalandozások mellett téltől már a fürdőkínálat miatt is érdemes lesz a hideg időkben is felkeresni a települést.

A Vadas fürdő filmje a www.dunamnete.com oldalon

TIPP: Párkány információs irodájában minden igényt kielégítő tájékoztatást kapnak a vendégek a látnivalókról, programokról magyar és szlovák nyelven egyaránt, a nagyon kedves informátor az étkezési lehetőségekről és a szállásokról is tud tájékoztatást adni. 

 

2. Vulkánkalandok Nógrádban

A szlovák-magyar határ mentén található a Novohrad-Nógrád Geopark, amelynek mind a magyar, mind a szlovák oldalán különleges földtani és kultúrtörténeti értékek várnak. A terep maga kerékpárral nehezebb, mint a Dunamente, éppen ezért a kisebb gyerekekkel érkezőknek javasoltak inkább a kisebb gyalogos túrák. Ezek közül többet is kínál Salgótarján határában, Eresztvényben a Geopark látogatóközpontja. Ide azonban nemcsak a túratérképért vagy túratippekért, hanem a Geocsodák Házának megnézéséért is érdemes ellátogatni - sok hasznos információt meg lehet tudni ugyanis a környék geológiai különlegességeiről.

"Júliámra hogy találék..."

A terület telis-teli van hegytetőkön álló várromokkal. Az egyikhez felkapaszkodva hívogat a másik - közös bennük, hogy meseszép látképpel hálálják meg a túrázóknak, hogy felmásztak. Nekünk az egyik nagy kedvencünk Somoskő, nemcsak a középkori vár, hanem az aljában található bazaltorgonák miatt is. Kevesen tudják, hogy régen Bécs macskaköveihez is Somoskő bazaltját használták.

A somoskői bazaltorgonák. Forrás: salgotarjan-turizmus.hu

Ha Komárom Csokonai, Somoskő Balassi Bálint miatt a nagy kedvencem. A törökök 1554-ben sorra foglalták a környező várakat, Füleket, Salgó várát. Somoskő azonban közel 20 évig dacolva a túlerővel sikeresen kitartott a két ellenséges vár között. Ekkoriban élt itt Losonczy István özvegye a két leányával. Itt ismerkedett meg velük az ifjú Balassi Bálint, aki az Anna iránt érzett viszonzatlan szerelem ihletében írta a Júlia-verseket. 1576 tavaszán végül Somoskő is elesett, miután Ali füleki bég seregei elől a várvédők elszöktek. 1593-ban került vissza az erősen megrongálódott vár a keresztényekhez.

Jóval később a várat felkereste annak idején Petőfi Sándor is, aki így írt élményeiről az Útirajzokban: „Somoskő nem nagy vár, nem is nagy hegyen fekszik, de bámultam építését, mely gyönyörű öt-, hat-, hétszögű kövekből van.” A Petőfi-kunyhó a vár aljában ma is látogatható.

A várak sorában Somoskő mellett érdemes felkeresni Salgó várát, vagy a határ túloldalán a füleki várat is. Aki pedig - mint én - szereti a történelmi kisvárosok hangulatát, annak javaslom Losonc felkeresését.

Ősmaradványok Ipolytarnócon

Legtöbb nógrádi kirándulásunk alkalmával kihagyhatatlan program Ipolytarnóc felkeresése. Nem feltétlenül kizárólag a 17 millió éves lábnyomok vagy a 7 millió éves bükkábrányi ősfák miatt érdekes ugyanis a terület - a Miocén erdő (ma még inkább park) hangulata és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által kialakított és gondozott tanösvényeken tehető túrák ígérete is időről időre ide csábít. A terület honlapja szerint az őszi szünidőre az Ősmaradványoknál is készülnek, minden napra más-más programot kínálva az  érdeklődő gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A honlap szerint lesz pl. tematikus vezetett túrájuk a bükkábrányi 7 millió éves ősfáktól a 20 millió éves megkövesedett óriásfáig, amely egykor Ipolytarnócot híressé tette - mi mindenesetre az új programnak ígérkező Ipolytarnóci Mentőexpedícióra fogunk benevezni - bármit is takar ugyanis a cím, jól hangzik.

20170712_161059.jpg

A 17 millió éves megkövesedett óriásfa. Saját fotó.

Legutóbbi látogatásunk alkalmával a korábbihoz képest új elemként ajánlották a Geológiai tanösvény túrához a GUIDE@HAND BNPI alkalmazást - letöltöttük, s a gyerekek nagyon élvezték az okostelefonos túravezetést, amely annak elleére is működik, hogy a területen nincs sem internet, se térerő. Ugyancsak tetszett a gyerekeknek, hogy az élmények feldolgozását már interaktív játékok is segítik a látogatóközpontban, s ugyan mi még nem vettünk részt rajta, de a terület Facebook oldala szerint az őszi időszakban minden hétvégén kézműves gyerekprogramok is várják a családokat.

TIPP: a környék szállásairól és éttermeiről a www.salgotarjan-turizmus.hu, a nogradgeopark.eu és az osmaradvanyok.hu honlapon is számos információ elérhető.

Hirdetés

Kövessen a Facebookon is!

Címkék

akadálymentes (1) Alföld (1) állatkert (1) anyák napja (1) app (5) applikáció (5) Arborétum (1) attrakció (1) avas (1) Balassi (1) Balaton (1) Balatonfüred (1) barlangfürdő (1) bemutatóhely (1) bicikli (1) biciklitúra (1) Bodrog (2) Bodrogkeresztúr (1) Borok (1) Bortúra (1) Budapest (1) Bükk (2) bükkábrány (1) bükkalja (1) Bükkalja (1) bükkaljai kőkultúra (1) Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (1) családi program (12) Császárfürdő (1) Csokonai (1) DámPont (1) Dám Pont (1) Dereszla (1) digitális detoxikálás (1) Diósgyőr (2) Diósgyőri vár (2) Dunamente (1) e-autó (1) ecoturizmus (1) Edelény (1) Eger (2) Egri Vár (2) elektromos autó (1) elektromos autó töltés (1) elektromos autó töltő (1) erdőbénye (2) Erdőbénye (2) Fátyolvízesés (1) fenntartható turizmus (6) fürdő (2) Görömböly (1) gyalogtúra (3) Harsány (1) Hercegkút (3) Herman Ottó Múzeum (2) Hollókő (1) hotel (1) hozzáférhető turizmus (1) időutazás (1) Ipolytarnóc (8) Ipolytarnóci ősmaradványok (8) Jókai (1) kaptárkő (3) kaptárkövek (1) kastély (1) képtár (1) kerékpár (1) kerékpártúra (3) kilátó (1) kiránduás (12) kirándulás (24) kirándulások (24) Komárom (2) könyvtár (1) környezettudatos turizmus (1) környezetvédelem (1) közelről (1) középkor (1) Látogatóközpont (2) legendák (3) lélektúrák (13) Lillafüred (4) Mária-sétány (2) mese (1) mesék (1) Mini Magyarország (1) Miskolc (6) miskolc (3) Miskolctapolca (1) mocsárciprus (6) Mozaik Múzeumtúra (1) múzeum (7) Nagykopasz-hegy (1) Nógrád (2) Nógrád megye (2) Novohrad-Nógrád Geopark (1) Nyíregyháza (1) Ódorvár (1) ökoturizmus (5) ősember (3) ősemberbarlang (3) ősfa (7) Oszla (1) ötletek (1) Ottlik Géza (1) palóc (1) Pannon-tenger Múzeum (4) parajd (1) Párkány (3) Petőfi (1) Pince (9) romantika (1) Rudas fürdő (1) Sárospatak (2) Sárospataki Református Nagykönyvtár (1) sópince (1) SóstóZoo (1) Szarvas (1) Szegi (3) szerelem (1) Szilvásvárad (2) Szlovákia (1) Szomolya (1) Tamási (2) tanösvény (4) tarcal (1) templom (1) Tessedik Sámuel Múzeum (1) tippek (2) Tokaj (7) Tokaj-hegyalja (11) Tokaji hegy (1) történelem (9) tudatos turizmus (1) tündér (1) tündérek (1) túra (16) turisztikai applikáció (4) turizmus (1) UNESCO (3) vándorlások (15) vár (10) várhegy (1) városnézés (8) Vasárnapi Ujság (1) Világörökség (3) visittamási (1) vulkán (1) wellness (2) Zemplén (2) Zempléni-hegység (2) Címkefelhő

Impresszum

Az oldalt az InnoTime Hungary Kft működteti. 

Rólunk: www.innotime-hungary.com

süti beállítások módosítása