Hogyan válhatok tudatos utazóvá 2021-ben?

Lassan másfél évtizeddel ezelőtt egy nemzetközi projekt kapcsán jutottam el az olaszországi Cinque Terre Nemzeti Parkba. Akkor már több kontinensen sok desztináció felfedezésén voltam túl, Olaszország más területein is jártam - de Cinque Terrén, az ottani turisztikai kínálatban tapasztalt jól megfogalmazott, áttekinthető üzenetek segítettek rádöbbennem személyes felelősségemre abban, hogy mit kell tennem, hogy a gyerekeim, unokáim is élvezni tudják majd mindazt a természeti, épített és kulturális örökséget, ami minket most körülvesz.   

20181031_173221.jpg

A nagyvárosokban is változik a turizmus (Saját fotó)

A COVID19 mindenhol a világban egyik napról a másikra jelentősen megváltoztatta a vendégigényeket, a szállások, látnivalók, éttermek mindent megtesznek azért, hogy ezeket az igényeket ki lehessen elégíteni. Kérdés azonban, hogy mi, vendégek hogyan tudunk viszonyulni az új helyzethez, hogyan tudunk a saját és mások kikapcsolódása érdekében úgy megtervezni az utunkat, hogy közben segítjük a turisztikai szolgáltatókat, helyi vállalkozókat a mindenki számára optimális fenntartható turisztikai kínálat kialakításában. 

Hogyan válhatsz tehát 2021-ben tudatos utazóvá?

 

1. Válassz tudatosan a szálláskínálatból!

 

A mindennapokban mindannyian törekszünk a környezeti fenntarthatóságra. Szelektíven gyűjtjük a szemetet, energiatakarékos eszközöket használunk, odafigyelünk a vízfogyasztásra, e-mailben levelezünk és csak azt nyomtatjuk ki, ami feltétlenül szükséges, stb. Amikor szállást választunk, érdemes hasonlókra odafigyelnünk. Sok szálloda és vendégház  pl. kiemelten kezeli a megfelelő hulladékgazdálkodástól kezdve a víz- és energiatakarékosság kérdését, amelyre már az érkezés előtt felhívják a figyelmet. Foglalás előtt érdemes megnézni, hogy milyen fenntarthatósági standardokat követ az adott szálláshely, s érdemes olyat választani, amely a megfelelő komfort biztosítása mellett a legtudatosabban törekszik a környezet védelmére. Mindezek mellett fontos, hogy a szálláshely környezettudatosan összeállított programkínálattal várjon, amely egyben lehetőséget biztosít a relaxációra, kikapcsolódásra  - pl. hasznos lehet, hogy kerékpárt lehet bérelni, vagy éppen helyi túravezetőt tud a szálláshely biztosítani. 

20200626_131718.jpg

... Bükkszentkereszten, a Bükk-vidék Geoparkban például geotúrákat is kínálnak a vendégeknek (Saját fotó)

Igazából bármely típusú szállás számításba jöhet a szállodától a vendégházig, hiszen a vendégházak a helyi közösségek megélhetését szolgálják és hozzájárulnak a helyi gazdasághoz, míg  a szállodai tartózkodás hozzájárul a munkahelyek fenntartásához és a beszállítói lehetőségek bővítéséhez. A kérdés tehát inkább az, hogy mennyiben figyel oda a szálláshely a környezeti fenntarthatóság biztosítására. 

 

2. Csomagolj tudatosan!

 

fortepan_130262.jpg

Fotó: Fortepan.hu 

Próbálj minél könnyebb poggyásszal utazni, ezzel is csökkentve a szén-dioxid-kibocsátásra gyakorolt ​​hatást. Minden plusz kiló plusz üzemanyagot jelent! Fontold meg a műanyag hulladék csökkentését elősegítő tárgyak használatát is, vigyél magaddal például újrafelhasználható maszkot, újratölthető palackot, újrahasználható szatyrokat, stb. 

 

3. Légy kíváncsi!

 

img_7133.JPG

Érdemes ellátogatni a helyi piacra is... (Miskolc, Búza tér. Saját fotó)

A nyaralásod, pihenésed ne arról szóljon, hogy "gyorsan letudd" a bakancslistás helyeket, hanem arról, hogy megismerd a helyi kultúrát, a helyi embereket. Legyél kíváncsi arra, hogy nem a Te megszokott világodban hogyan élik meg az emberek a mindennapokat!

 

4. Ajándékba is vedd a helyit!

 

96161035_703322997103975_8030870377095757824_n.jpg

Ugye, milyen különleges ez a termés-manó? Török Eszter kézműves alkotása. Ha választanod kellene egy kínai toll vagy egy ilyen kézműves csoda között, ugye Te is ezt választanád? (Fotó: Török Eszter Facebook oldala)

A helyi vállalkozások és kézművesek támogatásával jelentősen hozzájárulsz a nyaralási helyszíned fenntarthatóságához. Ha ajándékot vagy emléktárgyat veszel, fedezd fel az úticélod kézműves vásárait vagy helyi termék boltjait, hiszen a helyben készült tárgyak megvásárlásával hozzájárulsz a helyi hagyományok és kulturális örökség megőrzéséhez. Hasonlóképpen, ha vezetett túrákon veszel részt, győződj meg arról, hogy a túrákat helyi emberek tartják.

 

5. Fogyassz helyi eredetű ételeket!

 

hivatasstudy_105_1.jpg

Helyi alapanyagokból készült ez a kenyérlángos Tokaj-Hegyalja egyik kis településén, Szegilongon. (Saját fotó)

A helyi eredetű ételeket kínáló éttermek kiválasztása, valamint a helyi tulajdonban lévő mezőgazdasági termelők piacainak és éttermi standjainak meglátogatása nemcsak a helyi közösségek és gazdaságuk támogatását segíti elő, hanem az étkezés környezeti hatásait is csökkenti, hiszen az alapanyagok beszállításához minimális autóhasználatra van szükség. 

 

6. Tartsd tiszteletben a helyi kultúrát és hagyományokat!

 

Felelős és tudatos utazónak lenni a helyi kultúrája valódi megbecsülését és tiszteletét jelenti. Legyél érzékeny a közösségek hagyományaira, pl. ügyelj az öltözködési szabályok vagy szabályok betartására. Mindig kérj engedélyt, ha fényképeket szeretnél készíteni az emberekről, és vedd figyelembe a helyieknek a vendégekről alkotott véleményét, alkalmazkodj hozzá.

Tudomásul kell venni: attól, hogy elutazol valahová, ott te vendég vagy, nem pedig úr - viselkedj tehát úgy, mintha vendégségbe mennél, s tiszteld a helyieket úgy, hogy ők a vendéglátóid! 

 

7. Kirándulás, nyaralás alatt is figyelj arra, hogy csökkentsd a hulladék mennyiségét!

 

Amennyire lehet, kerüld el az egyszer használatos cikkeket! A boltokban is érdemes lebomló vagy újrahasznosítható csomagolást kérni, ami nemcsak a környezetnek kedvez, hanem segít érzékenyíteni a környezeted. Óhatatlanul termelünk hulladékot, ezekhez azonban mindig keresd meg a megfelelő újrahasznosító tartályokat.

 

8. Kompenzáld az emissziót!

 

thmaratontokaj_150.jpg

... akár kerékpárral. Az én kedvencem a Komárom - Karva - Párkány kerékpárút (Saját fotó)

Habár fokozottan tudatában vagyunk az utazási és turisztikai tevékenységek károsanyag kibocsátásra gyakorolt ​​hatásának, a válasz nem az, hogy nem utazunk, hanem az, hogy okosan utazunk. Ha teheted, használd a közösségi közlekedést, ezen belül is a közvetlen járatokat az utazáshoz. A vírus miatt sok esetben biztonságosabb hosszabb utakra saját autóval indulni - ebben az esetben is érdemes azonban a megérkezés után már a helyi közösségi közlekedést választani, a biztonsági szabályok betartása mellett. 

 

9. Gondolj az energiafogyasztására is!

 

A károsanyag-kibocsátás mellett fontos, hogy a saját energiafogyasztásodra is gondolj - mintha csak otthon lennél. A szállásodon ne felejtsd el lekapcsolni a lámpákat és a légkondicionálót, amikor elhagyod a szobát, akaszd fel a törölközőt száradni napi csere helyett, figyelj oda a vízfogyasztásra. Úgy tűnhet, hogy ezek mind apró részletek, de ha mindannyian megtesszük őket, sokat tehetünk a környezetünkért. 

 

10. Oszd meg a tudatos utazásokra vonatkozó tapasztalataid másokkal is!

 

Oszd meg a fenntarthatósággal kapcsolatos élményeidet a családoddal, barátaiddal, munkatársaiddal is, értékeld a fenntartható jó gyakorlatokat a közösségi médiában, szállásfoglalási és egyéb portálokon, hogy mások is odafigyeljenek ezekre! Ugyanakkor fontosak a visszajelzések a szállások, éttermek, látnivalók felé is, töltsd ki a vendégelégedettségre és igényfelmérésre vonatkozó kérdőíveket, segítve a helyi vállalkozásokat a minél fenntarthatóbb kínálat kialakításában. 

20170626_202227.jpg

Kirándulás Tokajban. Saját fotó

Hirdetés

Kövessen a Facebookon is!

Címkék

akadálymentes (1) Alföld (1) állatkert (1) anyák napja (1) app (5) applikáció (5) Arborétum (1) attrakció (1) avas (1) Balassi (1) Balaton (1) Balatonfüred (1) barlangfürdő (1) bemutatóhely (1) bicikli (1) biciklitúra (1) Bodrog (2) Bodrogkeresztúr (1) Borok (1) Bortúra (1) Budapest (1) Bükk (2) bükkábrány (1) Bükkalja (1) bükkalja (1) bükkaljai kőkultúra (1) Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (1) családi program (12) Császárfürdő (1) Csokonai (1) DámPont (1) Dám Pont (1) Dereszla (1) digitális detoxikálás (1) Diósgyőr (2) Diósgyőri vár (2) Dunamente (1) e-autó (1) ecoturizmus (1) Edelény (1) Eger (2) Egri Vár (2) elektromos autó (1) elektromos autó töltés (1) elektromos autó töltő (1) erdőbénye (2) Erdőbénye (2) Fátyolvízesés (1) fenntartható turizmus (6) fürdő (2) Görömböly (1) gyalogtúra (3) Harsány (1) Hercegkút (3) Herman Ottó Múzeum (2) Hollókő (1) hotel (1) hozzáférhető turizmus (1) időutazás (1) Ipolytarnóc (8) Ipolytarnóci ősmaradványok (8) Jókai (1) kaptárkő (3) kaptárkövek (1) kastély (1) képtár (1) kerékpár (1) kerékpártúra (3) kilátó (1) kiránduás (12) kirándulás (24) kirándulások (24) Komárom (2) könyvtár (1) környezettudatos turizmus (1) környezetvédelem (1) közelről (1) középkor (1) Látogatóközpont (2) legendák (3) lélektúrák (13) Lillafüred (4) Mária-sétány (2) mese (1) mesék (1) Mini Magyarország (1) miskolc (3) Miskolc (6) Miskolctapolca (1) mocsárciprus (6) Mozaik Múzeumtúra (1) múzeum (7) Nagykopasz-hegy (1) Nógrád (2) Nógrád megye (2) Novohrad-Nógrád Geopark (1) Nyíregyháza (1) Ódorvár (1) ökoturizmus (5) ősember (3) ősemberbarlang (3) ősfa (7) Oszla (1) ötletek (1) Ottlik Géza (1) palóc (1) Pannon-tenger Múzeum (4) parajd (1) Párkány (3) Petőfi (1) Pince (9) romantika (1) Rudas fürdő (1) Sárospatak (2) Sárospataki Református Nagykönyvtár (1) sópince (1) SóstóZoo (1) Szarvas (1) Szegi (3) szerelem (1) Szilvásvárad (2) Szlovákia (1) Szomolya (1) Tamási (2) tanösvény (4) tarcal (1) templom (1) Tessedik Sámuel Múzeum (1) tippek (2) Tokaj (7) Tokaj-hegyalja (11) Tokaji hegy (1) történelem (9) tudatos turizmus (1) tündér (1) tündérek (1) túra (16) turisztikai applikáció (4) turizmus (1) UNESCO (3) vándorlások (15) vár (10) várhegy (1) városnézés (8) Vasárnapi Ujság (1) Világörökség (3) visittamási (1) vulkán (1) wellness (2) Zemplén (2) Zempléni-hegység (2) Címkefelhő

Impresszum

Az oldalt az InnoTime Hungary Kft működteti. 

Rólunk: www.innotime-hungary.com

süti beállítások módosítása