Ahol a tavasz elvarázsol

Minden évszakban lenyűgöző látvány, de tavasszal mindenkinek látnia kell… Szarvason jártunk, kihagyhatatlan.


szarvas_arboretum_japan_diszcseresznye.jpg

 Japán díszcseresznye

Szarvas az Alföld talán legőszintébb kisvárosa, a hangulata észrevétlen szippantja be a látogatót, aki – bármilyen messziről jött is – egyszerre érzi idegenben és otthon magát, a településen sétálva akaratlanul is azt fürkészi, mi az a titok, amely ezt a furcsa, bensőséges  hangulatot megteremti.

szarvas_arboretum_02.jpg

 Arborétumi hangulat

A fiatalosan történelmi hangulatot árasztó város egyik meghatározó épülete a Holt-Körös bal partján található Bolza-kastély. Az olasz felmenőkkel bíró grófi család által épített klasszicista épület, előtte Romulus és Remus szobrával első pillantásra éles kontrasztot alkot az alföldi kisvárosi miliővel. Hasonló meglepetés a kastély előtt a mocsári ciprusok látványa, hirtelen nem tudjuk, milyen térbe és időbe keveredtünk. A teret betölti egy szikrázó mediterrán hangulat, s hiába az alföldi mezővárosok hamisítatlan karakterisztikája, a nádfedeles csárda a folyóparton, nem tud kizökkenteni ebből a hangulatból, az összkép végtelen derűt sugároz.

 

Fotó forrása: evfaja.okotarts.hu.

Ez a hangulat teljesedik ki, olvad össze egyetlen harmóniában, ha meglátogatjuk a kastély egykori birtokosa, Bolza Pál által a XIX. század végén alapított arborétumot, amelyet a gróf a birtokot adományozó nagybácsi (Bolza József) becenevéről Pepi-kertnek nevezett el.

szarvas_arboretum_03.jpg

 Liget

A 82 hektáros terület, amelyből 65 hektár nyitva áll a látogatók előtt igazi oázis az Alföld szívében. „A gyűjteményben közel 1600 fa- és cserjefaj, fajta, változat található, ebből 1200 a lomblevelűek száma. Az Arborétumban található törzskönyvezett növények alkotják az "élő" génbankot és a törzsültetvényt. A fák és a cserjék mellett kb. 250 lágyszárú növényfaj fordul elő itt. Az Arborétumban található törzskönyvezett növények alkotják az un. "élő" génbankot, amelyek fenntartása kiemelt feladat. A fajgazdag növényvilága mellett a terület bővelkedik rovarokban és madarakban egyaránt. Közel 150-re tehető a madárfajok száma, amelyek egy része átvonuló vagy csak időszakosan megjelenő.” (Forrás: pepikert.hu)

 

szarvas_arboretum_csavarodoagu_mogyoro.jpg

Csavarodóágú mogyoró

Minden évszakban különleges, de tavasszal, koranyáron a legpompázatosabb a kert, a hangos madárcsicsergés, a kellemes ligetek, különleges virágok, romantikus lombkoronák egy olyan környezetet teremtenek, ahol megáll az idő, egy időre eltűnik a stressz, elsimulnak a gondok. Mind a testi, mind a lelki egészségre jótékony hatással van egy ilyen látogatás.

szarvas_arboretum_kerti_liliomfa.jpg

Kerti liliomfa

Az arborétum saját kikötővel is rendelkezik, ahonnan sétahajó járatok indulnak, de rengeteg egyéb program, interaktív foglalkozás is várja a látogatókat. Külön program az üvegház, Pepi gróf varázstanyája, valamint a titkok kertje meglátogatása. Az előbbi 15 fős csoportoknak szervez izgalmas természetismereti foglalkozásokat, a titkok kertje pedig egy izgalmas szabadulós játéknak ad otthont.

szarvas_arboretum_kaukazusi_tolgy.jpg

Kaukázusi tölgy

A méltóságteljes fák az időtlenséget, a tavaszi virágorgia a pillanat örömét idézi:

szarvas_arboretum_01.jpg

 Nagyvirágú liliomfa

A tereket betölti a hangos madárcsicsergés, de vannak harsány szereplők is: a kék pávák, amelyek nagyon szépek és szigorúak, nekünk inkább házőrzőnek tűntek, nem is mertünk nagyon közel menni, ott figyeltek a látogatók elől elzárt terület kerítésén.

szarvas_arboretum_pava.jpg

 

Ha beteltünk az arborétum csodáival és azt hisszük, ezt az élményt már nem lehet fokozni, következik az arborétum mellett található Mini Magyarország park meglátogatása.

Szarvas a történelmi Magyarország mértani középpontjában fekszik, ez adta az apropóját egy hatalmas makettpark létesítésének.

szarvas_mini_magyarorszag.jpg

 

Amíg nem néztük meg a saját szemünkkel, kevés unalmasabb és értelmetlenebb dolgot tudtunk volna elképzelni, mint egy olyan park, ahol híres épületek kicsinyített másait lehet megtekinteni. De ez a park is olyan, mint maga a város, beszippant, elvarázsol. Egy szempillantás alatt belesodródunk egy tündérmesébe, ahol megelevenedik a magyar történelem épített öröksége, de nem kiállítási tárgyként, mérnöki másolatként, hiszen valamennyi makett él. Ezt segítik az interaktív elemek, megszólal a kolozsvári Szent Mihály templom harangja, leereszkedik a vajdahunyadi vár felvonóhídja, az esztergomi bazilikánál Mindszenthy bíboros 1956-os kiszabadulásakor mondott beszédét hallgathatjuk, flörtöl a vasutas a zombori pályaudvaron, az egri vár bástyáin várvédő vitézek figyelnek.

 

szarvas_mini_magyarorszag_eger.jpg

Az egri vár makettjének részlete

A legnagyobb sikert a vasúti modellek jelentik: szuszognak, pöfögnek, kürtölnek a mozdonyok, nekilódulnak a szerelvények hegyeken, völgyeken, alagutakon, összekötnek tájakat, épületeket. Megunhatatlan.

szarvas_mini_magyarorszag_vonatok.jpg

 Vonatok

A felsoroltak természetesen csak egy szeletét jelentik Szarvas és környéke látnivalóinak. A gyógyfürdő, a pezsgő kulturális élet minden korosztálynak kínál programot. Hamarosan pedig a Tessedik Sámuel Múzeumban megnyílik hazánk egyik legizgalmasabb kiállítása, ahol megtekinthetünk egy újkőkori (Kr. e. 5400 – 5200 közötti időszakban keletkezett), egyedülálló istenségszobrot, valamint a hazai rovásírásos emlékeink talán egyik legrejtélyesebbjét, a szarvasi tűtartót.

Ha kedvet kapott, hogy Szarvasra látogasson, a Körös-menti Turisztikai és Kulturális Egyesület részletes információt nyújt valamennyi látnivalóról, programról, szolgáltatásról.

Hirdetés

Kövessen a Facebookon is!

Címkék

akadálymentes (1) Alföld (1) állatkert (1) anyák napja (1) app (5) applikáció (5) Arborétum (1) attrakció (1) avas (1) Balassi (1) Balaton (1) Balatonfüred (1) barlangfürdő (1) bemutatóhely (1) bicikli (1) biciklitúra (1) Bodrog (2) Bodrogkeresztúr (1) Borok (1) Bortúra (1) Budapest (1) Bükk (2) bükkábrány (1) Bükkalja (1) bükkalja (1) bükkaljai kőkultúra (1) Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (1) családi program (12) Császárfürdő (1) Csokonai (1) DámPont (1) Dám Pont (1) Dereszla (1) digitális detoxikálás (1) Diósgyőr (2) Diósgyőri vár (2) Dunamente (1) e-autó (1) ecoturizmus (1) Edelény (1) Eger (2) Egri Vár (2) elektromos autó (1) elektromos autó töltés (1) elektromos autó töltő (1) Erdőbénye (2) erdőbénye (2) Fátyolvízesés (1) fenntartható turizmus (6) fürdő (2) Görömböly (1) gyalogtúra (3) Harsány (1) Hercegkút (3) Herman Ottó Múzeum (2) Hollókő (1) hotel (1) hozzáférhető turizmus (1) időutazás (1) Ipolytarnóc (8) Ipolytarnóci ősmaradványok (8) Jókai (1) kaptárkő (3) kaptárkövek (1) kastély (1) képtár (1) kerékpár (1) kerékpártúra (3) kilátó (1) kiránduás (12) kirándulás (24) kirándulások (24) Komárom (2) könyvtár (1) környezettudatos turizmus (1) környezetvédelem (1) közelről (1) középkor (1) Látogatóközpont (2) legendák (3) lélektúrák (13) Lillafüred (4) Mária-sétány (2) mese (1) mesék (1) Mini Magyarország (1) miskolc (3) Miskolc (6) Miskolctapolca (1) mocsárciprus (6) Mozaik Múzeumtúra (1) múzeum (7) Nagykopasz-hegy (1) Nógrád (2) Nógrád megye (2) Novohrad-Nógrád Geopark (1) Nyíregyháza (1) Ódorvár (1) ökoturizmus (5) ősember (3) ősemberbarlang (3) ősfa (7) Oszla (1) ötletek (1) Ottlik Géza (1) palóc (1) Pannon-tenger Múzeum (4) parajd (1) Párkány (3) Petőfi (1) Pince (9) romantika (1) Rudas fürdő (1) Sárospatak (2) Sárospataki Református Nagykönyvtár (1) sópince (1) SóstóZoo (1) Szarvas (1) Szegi (3) szerelem (1) Szilvásvárad (2) Szlovákia (1) Szomolya (1) Tamási (2) tanösvény (4) tarcal (1) templom (1) Tessedik Sámuel Múzeum (1) tippek (2) Tokaj (7) Tokaj-hegyalja (11) Tokaji hegy (1) történelem (9) tudatos turizmus (1) tündér (1) tündérek (1) túra (16) turisztikai applikáció (4) turizmus (1) UNESCO (3) vándorlások (15) vár (10) várhegy (1) városnézés (8) Vasárnapi Ujság (1) Világörökség (3) visittamási (1) vulkán (1) wellness (2) Zemplén (2) Zempléni-hegység (2) Címkefelhő

Impresszum

Az oldalt az InnoTime Hungary Kft működteti. 

Rólunk: www.innotime-hungary.com

süti beállítások módosítása