Digitális detoxikálás - tippek home office-ban dolgozóknak
A "home office" egyik legnagyobb problémája, hogy reggeltől estig a gép előtt ül az ember. Digitálisan tartjuk a kapcsolatot a kollégákkal, a partnerekkel, s míg a COVID előtti időszakban legalább addig mentesültünk a digitális befolyáltság alól, amíg egyik megbeszélésről átrohantunk a másikba, vagy éppen elmentünk a boltba - ma sokan a bolt helyett is az online vásárlást választják.
cs.jpg
A digitális méregtelenítéshez vár a természet! - Fotó: Kedves Csongor
Az elmúlt hónapok után egyre többen érzik, hogy méregteleníteni kell magunkat az internettől, amire kiváló lehetőségünk lehet, ha kiszabadulunk a természetbe - éppen ezért alighanem a digitális detoxikálás lesz az egyik legfontosabb turisztikai trend 2021-ben, hiszen sokan néhány hálózaton kívüli napra vágynak. De mit tehetünk azért, hogy ez valóban teljes kikapcsolódást jelentsen?

Közeli helyeken....

 

2020-ban a koronavírus járvány, a vírustól és az egymástól való félelem, sokak számára a home office bezártsága s mellette a teljes szabadság vágya rávilágított arra, hogy a korábbiakban megszokott módoktól eltérően is utazhatunk. Sokan kezdték el felfedezni a lakhelyük környékének turisztikai kínálatát, váltották le a repülőgépet kerékpárra. Ugyan a korlátozások miatt a turisztikai lehetőségek beszűkültek, sokan rájöttek arra, hogy a "Maradj itthon!" szlogen nem kényszer, hanem lehetőség olyan világok felfedezésére, amelyekről sokszor csak az iskolai tanulmányainkból vagy néhány blogbejegyzésből tudtuk, hogy léteznek - miközben alig néhány óra alatt elérhetőek az otthonunkból.

20180222_123133.jpg

Téli panoráma Nógrád megyében - alig egy órányira Budapesttől (Saját fotó)

Mindannyiunknak vannak megszokott, ismert helyei egy piknikre, egy túrára, ami mindig élmény... Mégis, talán paradoxnak tűnik, de érdemes a digitális detoxikálást azzal kezdeni, hogy szétnézünk az interneten, mely látnivalók látogathatóak most is szabadon, s mozduljunk ki a megszokottból. Ugyan sok látnivaló most zárva van, számos ingyenes és folyamatosan elérhető programlehetőség várja az érdeklődőket szerte az országban. Jártak például már a téli Lillafüreden? Felfedezték már Nógrád megye ingyenesen látogatható várromjait? Jártak már a tamási várhegyen, Tolna megyében? Egyéni és családi programként is kiváló helyszínek, amelyek egy nap alatt is kényelmesen felfedezhetőek, messzi a tömegtől. 

img_5832.JPG

A lillafüredi vízesés télen - és nemcsak ezért érdemes Lillafüredre kirándulni télen :-) (Saját fotó)

Lassítsunk!

Az új, fenntartható turisztikai trendek jelszava: lassítsunk! Egyre több utazó szeretne lassabb közlekedési eszközökkel utazni, hogy csökkentse környezeti hatásait és élvezze az utazás minden pillanatát. A legfrissebb felmérések szerint Európa sok országában azok a kerékpárok, amelyek ingyenesen állnak rendelkezésre a vendégek számára a szállodában, népszerűbbek voltak már 2019-ben és 2020-ban is, mint a wellness-központ. Az elektromos kerékpárok hozzájárultak a kerékpározás sikeréhez az elmúlt években, és mindenki számára elérhetőbbé tették a hosszabb és kihívásokkal teli ösvényeket. A világban mindenhol látható trend, hogy a turisták egyre inkább előnyben részesítik azokat a szálláshelyeket, amelyek nemcsak az aktív turizmushoz erőt adó reggelit kínálnak, hanem lehetőséget is az e-kerékpárok akkumulátorainak újratöltéséhez, kis műhelyt vagy szervizdobozt a kerékpárok javításához és mosásához, s egyre fontosabbá válik, hogy a házigazdák  túratippeket tudjanak adni a térség felfedezéséhez. 
cs2.jpg
Kerékpárral, bármelyik évszakban - Fotó: Kedves Csongor
Szerencsére egyre több hazai desztináció is komplex aktív turisztikai programcsomagot kínál már a vendégeknek, így egyre könnyebb lesz a pihenésünket előre végiggondolni. Példaként elég csak a Novohrad-Nógrád Geopark honlapját (https://www.nogradgeopark.eu/hu/interaktiv-terkep) megnézni, ahol a geo- és aktív turisztikai kínálat mellett interaktív térképen látható minden egyéb látnivaló, turisztikai program is. 

Ne csak megnézzük, hanem éljük át és élvezzük!

Amikor utazunk, minden pillanat főszereplői akarunk lenni. Szeretnénk újat tanulni, megismerni a helyieket és hagyományaikat, szeretnének hiteles képet kapni a múltjukról. Nyilvánvaló, hogy a COVID idején ez sokkal nehezebb, hiszen minél szűkebbre kell fogni a fizikai kontaktusok számát, lehetőségét. A helyi specialitásokat kínáló éttermek és kézműves cukrászdák, de sok helyen a helyi termék boltok is azonban most is nyitva vannak... ha egyéb formában most nehéz is, vigyünk magunkkal haza egy kicsit a kirándulásunk helyszínének "ízeiből". 
langos.jpg
"Streetfood" másképp. Saját fotó

Hirdetés

Kövessen a Facebookon is!

Címkék

akadálymentes (1) Alföld (1) állatkert (1) anyák napja (1) app (5) applikáció (5) Arborétum (1) attrakció (1) avas (1) Balassi (1) Balaton (1) Balatonfüred (1) barlangfürdő (1) bemutatóhely (1) bicikli (1) biciklitúra (1) Bodrog (2) Bodrogkeresztúr (1) Borok (1) Bortúra (1) Budapest (1) Bükk (2) bükkábrány (1) Bükkalja (1) bükkalja (1) bükkaljai kőkultúra (1) Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (1) családi program (12) Császárfürdő (1) Csokonai (1) DámPont (1) Dám Pont (1) Dereszla (1) digitális detoxikálás (1) Diósgyőr (2) Diósgyőri vár (2) Dunamente (1) e-autó (1) ecoturizmus (1) Edelény (1) Eger (2) Egri Vár (2) elektromos autó (1) elektromos autó töltés (1) elektromos autó töltő (1) Erdőbénye (2) erdőbénye (2) Fátyolvízesés (1) fenntartható turizmus (6) fürdő (2) Görömböly (1) gyalogtúra (3) Harsány (1) Hercegkút (3) Herman Ottó Múzeum (2) Hollókő (1) hotel (1) hozzáférhető turizmus (1) időutazás (1) Ipolytarnóc (8) Ipolytarnóci ősmaradványok (8) Jókai (1) kaptárkő (3) kaptárkövek (1) kastély (1) képtár (1) kerékpár (1) kerékpártúra (3) kilátó (1) kiránduás (12) kirándulás (24) kirándulások (24) Komárom (2) könyvtár (1) környezettudatos turizmus (1) környezetvédelem (1) közelről (1) középkor (1) Látogatóközpont (2) legendák (3) lélektúrák (13) Lillafüred (4) Mária-sétány (2) mese (1) mesék (1) Mini Magyarország (1) miskolc (3) Miskolc (6) Miskolctapolca (1) mocsárciprus (6) Mozaik Múzeumtúra (1) múzeum (7) Nagykopasz-hegy (1) Nógrád (2) Nógrád megye (2) Novohrad-Nógrád Geopark (1) Nyíregyháza (1) Ódorvár (1) ökoturizmus (5) ősember (3) ősemberbarlang (3) ősfa (7) Oszla (1) ötletek (1) Ottlik Géza (1) palóc (1) Pannon-tenger Múzeum (4) parajd (1) Párkány (3) Petőfi (1) Pince (9) romantika (1) Rudas fürdő (1) Sárospatak (2) Sárospataki Református Nagykönyvtár (1) sópince (1) SóstóZoo (1) Szarvas (1) Szegi (3) szerelem (1) Szilvásvárad (2) Szlovákia (1) Szomolya (1) Tamási (2) tanösvény (4) tarcal (1) templom (1) Tessedik Sámuel Múzeum (1) tippek (2) Tokaj (7) Tokaj-hegyalja (11) Tokaji hegy (1) történelem (9) tudatos turizmus (1) tündér (1) tündérek (1) túra (16) turisztikai applikáció (4) turizmus (1) UNESCO (3) vándorlások (15) vár (10) várhegy (1) városnézés (8) Vasárnapi Ujság (1) Világörökség (3) visittamási (1) vulkán (1) wellness (2) Zemplén (2) Zempléni-hegység (2) Címkefelhő

Impresszum

Az oldalt az InnoTime Hungary Kft működteti. 

Rólunk: www.innotime-hungary.com

süti beállítások módosítása