Újranyitás a Tourism for all jegyében

Cintányért, dudát fújjatok, kiszebábot gyújtsatok! Jöjjön a tavasz, és vigye magával a hideg napok mellett a vírust is!  Idén a világszintű lockdown miatt talán az átlagosnál hamarabb, már februárra elfogyott a tél iránti lelkesedésünk. Mennénk, szabadulnánk a napsütésbe, élményt keresve, felszabadultan.

Ha tavasszal meg is indulnak a turizmust érintő fokozatos feloldások, vajon mindenki számára hozzáférhetővé válnak a magyarországi szálláshelyek, éttermek, wellness központok, múzeumok, látogatóközpontok, fürdők és fesztiválok? Azzal, hogy megnyitnak a turisztikai szolgáltatások, valamennyi turista elől elhárulnak az akadályok, hogy igénybe is tudják venni azokat? Ezek a létesítmények mind a gondok elengedését, a kikapcsolódást, a feltöltődést jelentik az ép emberek számára. De árnyaltabb a kép, ha fogyatékkal élőként vagy az ő hozzátartozójaként keressük a teljes ellazulást az említett helyeken.

A turisztikai élmény megszerzése számukra komoly előkészítést igényel. Egy alapos tájékozódást azokról a valós vagy vélt akadálymentes élménykínálatokról, amelyekkel egy-egy attrakció kecsegtet. Majd a helyszínen jöhet egy esetleges újabb kihívás. Erős koncentrációt követel a fogyatékkal élőktől a biztonságos közlekedés és a valós élményszerzés, ha az akadálymentesítés nem megoldott a rekreációs időtöltésre választott létesítményben.

unwto.jpg

fotó:unwto

Terheik csökkentése és a valós pihenés megvalósulása érdekében fontos, hogy a turizmusban dolgozók megismerjék azokat a sajátosságokat, speciális igényeket, amelyek a fogyatékossággal élő emberek utazása, rekreációja során felmerülnek!

Nem is gondolnánk, hogy milyen jelentős szerepe van a fogyatékkal élők turisták számára a szolgáltatások akadálymentes honlapjának. Ez számukra többet jelent, mint hogy általánosságban változtatható rajta a szöveg kontrasztja, betűmérete, vagy hogy jó esetben fel is olvassa a tartalmat. Az Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének, valamint a Siket és Nagyothallók Országos Szövetségének vezetősége hívta fel a figyelmünket például arra, hogy mennyire fontos a fogyatékosság szerinti social guide közzététele a honlapon. Ez a szöveg és /vagy hangalapú tájékoztató tételesen felsorolja azokat az akadálymentességet szolgáló intézkedéseket és fejlesztéseket, amelyekkel a létesítmény a kerekesszékesek, nem látók, nem hallók, értelmükben akadályozottak kényelmes időtöltését szolgálja házon belül.

surf.png

fotó: tezu.ernet.in

A honlap más okból is a látás- és hallássérültek „mankója” lehet a hotelekben. Ha aktualizálva van rajta a menü, a hangostérkép, vagy akár a minibár, akkor a kiszolgálás is jelentősen leegyszerűsödik és felgyorsul.

A helyszínen ettől sokkal költségesebb az OTÉK akadálymentességre vonatkozó előírásainak megfelelni, és akkurátusan teljesíteni minden centit vagy fokot a megadott szabályok szerint. A fogyatékkal élők azonban nem mérőszalaggal és szögmérővel érkeznek a szálláshelyre, múzeumba, fürdőkbe vagy fesztiválokra. Ők a gesztusokat értékelik, amik oldják azt a feszélyezett és néha kilátástalan helyzetet, vagy éppen a kiszolgáltatottság érzést, amit egy küszöb vagy lépcső leküzdése jelent például a mozgáskorlátozottak, vakok számára.

A fogyatékkal élők az apró, de egyértelműen számukra kivitelezett ötletekért is nagyon hálásak tudnak lenni. Ilyen, ha figyelünk arra, hogy a mozgáskorlátozottak szobájában az ágymatrac kellőképp kemény legyen ahhoz, hogy a fogyatékkal élő vendég biztonságosan átszálljon a kerekesszékébe. De respektálják, ha tolóajtós és alacsony polcos-akasztós szekrénnyel rendezzük be a szálláshelyet, az ajtón pedig nemcsak annak van szemmagasságban kukucskáló, aki áll, hanem annak is, akik ül. Ilyen praktika lehet még egy magasabb recepciós pult kiegészítése lehajtható, alacsonyabban elhelyezett asztallappal, vagy szintén itt egy bottartó kampó biztosítása (amíg a papírokat tölti, nem borul el, vagy csúszik a lába mellé a segédeszköz). Sőt, azt is érdemes megjegyezni, hogy egy vak vagy gyengénlátó ember elveszítheti a tájékozódó képességét, ha a mozgáskorlátozottak számára kialakított tágas, mindenféle konvenciós berendezést mellőző szobában helyezzük el, ahol a kapaszkodók és egyéb segédeszközök külön balesetveszélyt is jelenthetnek számukra. 

A turisztikai attrakcióknak – a látogatóközpontoknak, váraknak és múzeumoknak – az élményszerzés akadálymentesítése ez elsődleges cél, ami egyben kihívás is. Ebbe az útvonalak fizikai hozzáférhetősége ugyanúgy beletartozik, mint a tájékoztatásé, információé, megélésé, megtapasztalásé. Ki gondolná, hogy egy vak ember számára élményt és megtapasztalást adhat egy galériában tett látogatás? Pedig ma már elég elhelyezni a festmény mellett egy QR kódot, ami átvezet az akadálymentesített honlapra, ami felolvassa a műalkotás részletes leírását. Ma még kevés intézmény engedheti meg magának, hogy 3D nyomtatóval készíttesse el a műtárgyai mását, de a tapintás segítségével ma már nemcsak szobrokat, hanem képeket is be tudnak így mutatni. A szenzáció csúcsa pedig a VR és AR eszközök bevezetése a kiállítóterekbe.

vak.jpeg

fotó: theplaidzebra.com

Szerencsére egyre több hazai látnivaló, szálláshely és vendéglátóhely azzal tereli el figyelmét a lezárásokból adódó nehézségekről és félelmekről, hogy keresi azt az egyéni és egyedi utat, amely megkülönbözteti őt a nyitáskor startvonalra álló többi versenytárstól. Bízunk benne, hogy az eredmény önmagáért beszélhet: a turisztikai kínálat a fejlesztések által minél többek számára hozzáférhetővé válhat. 

Hirdetés

Kövessen a Facebookon is!

Címkék

akadálymentes (1) Alföld (1) állatkert (1) anyák napja (1) app (5) applikáció (5) Arborétum (1) attrakció (1) avas (1) Balassi (1) Balaton (1) Balatonfüred (1) barlangfürdő (1) bemutatóhely (1) bicikli (1) biciklitúra (1) Bodrog (2) Bodrogkeresztúr (1) Borok (1) Bortúra (1) Budapest (1) Bükk (2) bükkábrány (1) Bükkalja (1) bükkalja (1) bükkaljai kőkultúra (1) Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (1) családi program (12) Császárfürdő (1) Csokonai (1) DámPont (1) Dám Pont (1) Dereszla (1) digitális detoxikálás (1) Diósgyőr (2) Diósgyőri vár (2) Dunamente (1) e-autó (1) ecoturizmus (1) Edelény (1) Eger (2) Egri Vár (2) elektromos autó (1) elektromos autó töltés (1) elektromos autó töltő (1) Erdőbénye (2) erdőbénye (2) Fátyolvízesés (1) fenntartható turizmus (6) fürdő (2) Görömböly (1) gyalogtúra (3) Harsány (1) Hercegkút (3) Herman Ottó Múzeum (2) Hollókő (1) hotel (1) hozzáférhető turizmus (1) időutazás (1) Ipolytarnóc (8) Ipolytarnóci ősmaradványok (8) Jókai (1) kaptárkő (3) kaptárkövek (1) kastély (1) képtár (1) kerékpár (1) kerékpártúra (3) kilátó (1) kiránduás (12) kirándulás (24) kirándulások (24) Komárom (2) könyvtár (1) környezettudatos turizmus (1) környezetvédelem (1) közelről (1) középkor (1) Látogatóközpont (2) legendák (3) lélektúrák (13) Lillafüred (4) Mária-sétány (2) mese (1) mesék (1) Mini Magyarország (1) miskolc (3) Miskolc (6) Miskolctapolca (1) mocsárciprus (6) Mozaik Múzeumtúra (1) múzeum (7) Nagykopasz-hegy (1) Nógrád (2) Nógrád megye (2) Novohrad-Nógrád Geopark (1) Nyíregyháza (1) Ódorvár (1) ökoturizmus (5) ősember (3) ősemberbarlang (3) ősfa (7) Oszla (1) ötletek (1) Ottlik Géza (1) palóc (1) Pannon-tenger Múzeum (4) parajd (1) Párkány (3) Petőfi (1) Pince (9) romantika (1) Rudas fürdő (1) Sárospatak (2) Sárospataki Református Nagykönyvtár (1) sópince (1) SóstóZoo (1) Szarvas (1) Szegi (3) szerelem (1) Szilvásvárad (2) Szlovákia (1) Szomolya (1) Tamási (2) tanösvény (4) tarcal (1) templom (1) Tessedik Sámuel Múzeum (1) tippek (2) Tokaj (7) Tokaj-hegyalja (11) Tokaji hegy (1) történelem (9) tudatos turizmus (1) tündér (1) tündérek (1) túra (16) turisztikai applikáció (4) turizmus (1) UNESCO (3) vándorlások (15) vár (10) várhegy (1) városnézés (8) Vasárnapi Ujság (1) Világörökség (3) visittamási (1) vulkán (1) wellness (2) Zemplén (2) Zempléni-hegység (2) Címkefelhő

Impresszum

Az oldalt az InnoTime Hungary Kft működteti. 

Rólunk: www.innotime-hungary.com

süti beállítások módosítása