3+1 hely, ahová idén ősszel el kell látogatnod Tokaj-hegyalján

Fedezd fel az őszi időszakban világörökségi borvidékünket!

300971002_111902728301543_4011560138674298934_n.jpg

Az ország leghíresebb borvidékén, a kultúrtáj kategóriában UNESCO Világörökségi besorolást kapott Tokaj-Hegyalján az őszi időszak a zsongásról, a szüretről szól. Kevesen vannak, akik legalább hallomásból ne ismernék Tokajt, Mádot, vagy Tarcalt, viszont a borvidék összesen 27 települést foglal magába, melyek közül mindnek megvan a maga varázsa. Némelyik település igazi ékszerdoboz, megannyi rejtett értékkel, ahová még az is el tud „menekülni”, aki a dolgos hétköznapok után nyugodtabb környezetben szeretné tölteni szabadidejét. Ezeken a településeken érezhetjük át leginkább, mit jelent a kultúrtáj, ami természet és ember együttélésének harmóniájából született: végtelen szőlőtőkék, kőből rakott támfalak, a síkságból meredeken kiemelkedő erdős hegyek, oldalukban emberi kéz vájta pincék, melyek a vidék folyékony kincsét rejtik, és a szeszélyesen kanyargó, vadregényes Bodrog-folyó együttese alkotja azt a sok évszázados hagyományokra épülő értéktárat, ami napjainkban is a híres borvidékek közé emeli Tokaj-Hegyalját.

 

1. Bodrogparti hangulatok Szegiben

A Bodrog és a 37-es főút közé ékelődött település szinte egybeolvad Bodrogkisfaluddal és Szegilonggal. Az emberi közösségek már az ősidőkben is felismerték a terület jelentőségét és stratégiai szerepét, ezért a település közelében álló hegyen erődítést emeltek. Ma már csak a sáncok árulkodnak Szegi várának egykori helyéről, és néhány legenda – az egyik szerint a Várhegyen labdázó tündérek könnye fakasztotta a Bodrog-folyót.

dji_0969_nagy_-2.jpg

A Bodrog partjától a távolban emelkedő Várhegyig

A falu legszebb része kétségtelenül éppen a magas füzekkel, nyárfával, nádassal övezett folyópart, ahol a csendet csak a békák brekegése, a vízimadarak szárnycsapásai törik meg. Az itt kialakított Víziturisztikai Bázis ideális kiindulópontja a Bodrogon tett vízitúráknak. A békésen hömpölygő folyó akkor is kiváló választás, ha kezdő vagy. Sőt, akár vezetett vízitúrákon is részt vehetsz, amelyek során akár egészen Tokajig is leevezhetsz. Ha pedig a vadregényes Bodrogzugot is szeretnéd kenuval vagy kajakkal felfedezni, térj vissza a tavaszi időszakban, amikor számtalan vezetett túralehetőség adódik erre!

dsc03548_nagy.jpg

Vízitúra Szeginél

Ha pedig a vizes programok után valami másra szomjazol, éppen a település határában találod meg a borvidék legnagyobb pincéjét, melynek útvesztője öt kilométeren át kanyarog az egykori kőporbányák tárói helyén. 

Ha ősszel utazol ide, érdemes lehet összekötni látogatásodat valamelyik itt megrendezett programmal: 2022. szeptember 17-én a Bodrog partján kerül megrendezésre a Szeptemberi Szegi Feszt, a horgászsportok rajongói pedig szeptember 10-11 között látogathatnak el a XI. Folyóvízi Pergető Triatlon 3. fordulójára.

 

2. Erdőbénye - Barangolás a kádárok és kőfaragók településén

 

Erdőbénye, a hegyaljai kádárok települése már elhelyezkedésében is különleges átmenetet képez a borvidék napsütötte idillje és a Zempléni-hegység kárpáti hangulatú erdőségei között. A hajdani mezőváros főutcával párhuzamos utcái is mutatják Kassa egykori vonzáskörzetének hatását.

Azt, hogy itt mennyire összefonódott ember a tájjal, jól szemlélteti az a tény, hogy miocén kori (8-9 millió évvel ezelőtti) szőlőlenyomatot találtak a település határában.

A település felfedezését kezdd a főutcán, ahol a jeles épületek mellett elhaladva, a falakra kihelyezett táblákról rengeteg érdekességet megtudhatsz Erdőbénye múltjáról. Sétádra felfűzve olyan nevezetességeket kereshetsz fel, mint a Kovácsműhely Múzeum, a tájház, vagy a Szepsi Lackó Máté emlékház. A településen egykor prédikátorként dolgozó Szepsi Lackó Máté arról híres, hogy a hagyomány szerint ő volt az aszúbor „feltalálója” a 17. század első felében, legalábbis a napjainkig az általa feljegyzett receptúra adja az aszú készítésének alapját.

dsc03133-2.jpg

A református templom melletti pince alagútjai 3,5 km hosszan kanyarognak

A főutcán elsétálsz a gótikus alapokon álló római katolikus, és a 18. század végén épített református templomok mellett, ahol a legnagyobb pincerendszereket alakították ki. Ennek egyrészt a védelem volt az oka, másrészt az építőanyag kitermelése. Ki gondolná első ránézésre, hogy a református templom mellett nyíló, szerény bejáratú Vivamus Pince is három és fél kilométer hosszan kanyarog a felszín alatt?

Ha kigyönyörködted magad a műemléképületekben, irány a természet! Egy szuszogtató, de nem túl hosszú kaptató leküzdése után a Mulató-hegy panorámás gerincén találod magad, ahonnan a településre és az azt körbeölelő, hol erdős, hol szőlőtőkékkel borított hegyekre nyílik kilátás. Akár órákig el lehetne idefent ücsörögni, annyira szép a táj, főleg ősszel, amikor a fák lombkoronái ezer színben pompáznak.

eb11.jpg

Kilátás a Mulató-hegyről 

Innen vezessen utad az egykori kőfejtő felé, ahol a Bányató magashegyi tengerszemekre emlékeztető, csillogó víztükrét is megcsodálhatod. A múltban az andezitkő bányászata, faragása legalább annyira fontos volt az erdőbényeiek számára, mint a hordókészítés. A legnagyobb andezitfejtő éppen itt, a Mulató-hegy vulkáni maradványán nyílt.

A tartalmas, de fárasztó séta után napodat zárd egy jó tokaji borral a település valamelyik pincészetében!

Ha utazásodat szeptember közepére időzíted, programodat a szeptember 16 és 17 között megrendezett Aszú fesztivállal is színesítheted.

 

3. Fedezd fel Hercegkút pincesorait!

 

A borvidék északi részéhez olyan gyöngyszemek tartoznak, mint Sátoraljaújhely, Sárospatak, vagy éppen Hercegkút. Utóbbi az elmúlt néhány évben vált virálissá, látványos, többszintes pincesorainak köszönhetően, melyek sokak szerint a Gyűrűk Urából ismert hobbitüregekhez hasonlítanak. Hasonlítgatás ide vagy oda, egy nagyon érdekes és hangulatos helyet fedezhetsz fel, ha Hercegkutat választod úticélnak.