3+1 kirándulóhely elektromos autósoknak

Valljuk be, elektromos autóval hosszabb útra indulni jóval nagyobb kihívás, mint egy benzinessel, hiszen a legtöbb elektromos autónak jóval rövidebb a hatótávolsága, a töltés sem öt perc, ráadásul nincs is néhány kilométerenként töltőállomás, amely megkönnyítené a tervezést. Mégis szerencsére egyre több az elektromos autó az utakon - s nemcsak a fővárosban. Magam számos hosszabb utat tettem már meg elektromos autóval, keresztül-kasul átutazva az országot. Most néhány olyan vidéki kirándulóhelyszínt mutatok be, amelyek már felkészültek az elektromos autósok fogadására.

elektromos-auto-tolto.jpg

Kép forrása: laptophardware.hu

1. A Dunamente - Tatabánya, Komárom, Kocs, Tata...

Hosszabb, akár több napos kirándulást kínál az elektromos autósoknak a Dunamente - Magyarországon az Esztergom és Komárom, Szlovákiában a Komárom-Párkány közti terület, amely kényelmesen körbejárható, akár elektromos autóval is.  

Ha autópályán közelítjük meg a területet, Tatabányáig kell eljutnunk, ahol villámtöltő és Type2 töltők is várják az érkezőket. Ha több napra érkezünk, szállásként az autópálya melletti golfhotelt érdemes választanunk, amelynek saját elektromos autótöltője van. Ez Budapesttől 60 km. Innen indulhatunk el különböző csillagtúrákra a térségben.   

Tatabányától 40 km-re van az Erzsébet királyné hídja által összekötött Észak- és Dél-Komárom.

hid01.jpg

Erzsébet királyné hídja, Komárom. Saját fotó

A mai Magyarországon kevesen tudják, hogy Komárom történelmi városmagja a híd szlovák oldalán kezdődik - a történelmi kis utcákon azon sem csodálkoznánk el, ha egyszer csak hirtelen szembe jönne velünk a gyerek Jókai,  a Lillája után vágyódó Csokonai, vagy éppen a kék dolmányos szekeresgazdák. 

A történelmi erőd mellett, közvetlenül a híres kőszűz "lábánál" ingyenes parkoló várja az érkezőket.

20170805_102144.jpg

A Ferdinánd-kapu az erődben

Az erődöt vezetett túrákon fedezhetjük fel. A Tiszti Pavilon lenyűgözően szép épületétől már látszik a Klapka-tér, ahol különleges látványosság 10.00,12.00,14.00 és 16.00 órakor a Városháza tornyából felcsendülő Klapka-induló.

20170707_105749.jpg

A Klapka-tér. Saját fotó

A tér sarkán a Zichy Palota udvarán az Európa Udvar csodálható meg, míg a palotában a Jókai életét és a város történelmét bemutató várostörténeti kiállítás látható. A tér sarkán van egyébként a turisztikai információs iroda, ahol ingyenes tájékoztatást kaphatunk a város és a térség programlehetőséegiről, illetve helyi termékekből vásárolhatunk. Nyáron kerékpár bérlésére is lehetősünk van - ami azért is jó, mert  Komárom és Karva között kiépített kerékpárúton (EuroVelo6) további különleges lánivalók is felfedezhetőek - pl. a Limes vonalához tartozó, így világörökségi várományos izsai római kori erőd maradványai.  

bicikli.jpg

Az EuroVelo 6 útvonalon végig ki vannak táblázva a látnivalók, így eltéveszteni sem lehet. Saját fotó, Izsán

Egy komáromi kirándulásnak szinte kötelező eleme a Duna menti Múzeum megnézése, vele szemben pedig a Szent András-bazilika - ide azonban nem mindig lehet bejutni. A híd magyarországi odlalán pedig a Monostori erőd jelent több órás programot a látogatóknak. A térség turisztikai weboldala: www.visitdanube.eu

20180223_120551.jpg

Jókai emlékszoba a Zichy Palotában. saját fotó. 

A csillagtúra állomása lehet - vagy akár újabb csillagtúraként is tervezhető - Tata és környéke. A vár, a tó, a Fényes tanösvény, a Via Ferrata több napos programot kínál, de ha erre járunk, de Vértesszőlősre is érdemes ellátogatnunk az előember-telepre. 

A térségben egyébként még a kocsimúzeumnál van Type2 töltő Kocson - mi azonban ezt még nem próbáltuk. 

2. A Novohrad-Nógrád Geopark - Ipolytarnóc, Fülek, Somoskő, Pásztó...

Magyarországon jelenleg két nemzetközileg is elismert geopark működik. A Balatonnál lévőt szinte mindenki ismeri, kevesebben tudják azonban, hogy a világ első határon átgyúló geoparkja is részben Magyarországon van: ez a Novohrad-Nógrád Geopark

Hosszabb hatótávú elektromos autóval a legegyszerűbb Ipolytarnócot célba venni - Budapestről kényelmesen, megállás nélkül is eljuthatunk ide. Ha azonban rövidebb hatótávú az autónk, a Jakabpusztai pihenőnél tudjuk villámtöltőn tölteni, illetve Pásztón Type2 töltővel. Ipolytarnócon a látogatók számára ingyenes Type2 töltő áll rendelkezésre, érdemes azonban előzetesen regisztrálni, mivel jelenleg csak 1 db működik, s ha valaki előre befoglalja, akkor várnunk kell, míg sorra kerülünk.

miocenkicsi.jpg

Ipolytarnóc - A miocén erdőben, télen. Saját fotó

Ipolytarnóc egyébként idén először a téli szépségeit is megmutatja, februárban minden hétvégén nyitva tart. Márciustól novemberig heti 6 napon keresztül várja a vendégeket, a töltőt azonban előzetes regisztrációt követően hétfőn is igénybe lehet venni.

holgram.jpg

Az őslábnyomos területen holografikusan jelennek meg az ősvilág állatai. Saját fotó

A Type2 töltési lehetőség itt ideális, hiszen kb. annyi idő alatt töltődik fel az autó árammal, amíg mi a a páratlan élményekkel. Van itt lombkorona sétány, a gyerekeknek játszótér, 4DX mozi, hatalmas területet lefedő tanösvény-hálózat, s nem utolsó sorban azok az ősállati lábnyomok, amelyek egy sokmillió évvel ezelőtti vulkánkitörés következtében maradtak fenn, s amelyek világhírűvé tették a nógrádi kis falut. A hely komplex élményt kínál: az ajándékboltban Nógrád megyei termékeket vásárolhatunk, míg az étteremben palóc ételeket is kóstolhatunk. Ipolytarnócon egyébként több vendégház is működik, így több napra is jól tervezhetjük a kirándulást. 

20180222_121549.jpg

A somoskői vár télen. Saját fotó

Ipolytarnóctól vártúrák sora tervezhető könnyedén az elektromos autósoknak is: Fülek 21 km, Ajnácskő 31 km, Somoskő vára és Salgó vára 40 km, Alsósztregova 17 km. Aki különleges túrára vágyik, azoknak az Ipolytarnóctól alig 12 km-re Nógrádszakálon található Páris-patak szurdokvölgyét ajánljuk. Az autót itt a vasúti sín melletti parkolóban tudjuk hagyni, onnan már nem kell sokat gyalogolni a páratlan látványt nyújtó szurdokig. 

Ha út közben úgy döntünk, hogy a töltés miatt Pásztót is útba ejtjük, míg tölt az autó, gyalogosan felkereshetjük az egykori ciszterci monostort, amelyben ma a Pásztói Múzeum található, illetve felkereshetjük az oskolamester házát, amely magyarország egyetlen teljesen fennmaradt mezővárosi polgárháza, amelyet már az 1400-as években is említenek oklevelek. Míg mindezt megnézzük, az autónk fel is töltődik. 

TIPP: a GUIDE@HAND Bükki Nemzeti Park Igazgatóság alkalmazással ingyenes térképek, hangos idegenvezetések, leírások a látnivalókról, valamint a tanösvényséták információi is elérhetőek a Geopark és Ipolytarnóc területére vontkozóan is.  

3. Eger

Eger minden évszakban lenyűgöző kiránduló helyszín, akár egy, akár több napos programot tervezve. Budapestről egy hosszabb hatótávolságú elektromos autóval akár megállás nélkül el lehet idáig jönni (én már kipróbáltam), aki azonban bizonytalan, annak a Jakabpusztai pihenőnél található töltő segítségére lehet. Attól függően, hol jön le valaki az autópályáról, Gyöngyösön, Parádfürdőn és Mezőkövesden van a következő töltőállomás - ezek egy része fizetős. 

_az_egri_var_kozelrol.jpg

Látkép az egri várból. Saját fotó

Eger belvárosában az elmúlt időszakban több töltőt is telepítettek, amelyek megkönnyítik az elektromos autósok életét. A belvároshoz és a fürdőhöz legközelebb a rendőrkapitányságnál lévő töltő található (Klapka u. 5a), de a Minarettől nem messze, az Árva-közben is van töltő, a Kacsapart Parkolóban (Bródy u. 13.), illetve a Tűzoltó tér 5 szám alatt is. Mindegyik Type2-es töltő, így van ideje az embernek felfedezni a várost, amíg az autó töltődik. Mindegyiktől 5-10 perc séta, amíg  belvároshoz eljutunk. 

eger.jpg

A Dobó tér este. Saját fotó

Az egri Tourinform iroda a Bajcsy-Zsilinszky utcában található, az Eszterházy Egyetem háta mögött, a Bazilikától és a Dobó tértől is kb. 5 percnyira. Ha csak egy sétát szeretnénk tenni a belvárosban, érdemes előtte ide benézni, ahol ingyenes szóróanyagokkal segítik a város felfedezését. Azért is érdemes ide betérni, vagy előzetesen felhívni az irodát, mert az esetleges városnéző programokról is tájékoztatást tudnak adni.
A városfelfedezés másik kiváló eszköze a GUIDE@HAND Eger applikáció letöltése, amely hangos városfelfedező sétát kínál, térképes navigátorral segítve az eligazodást. Ez azért is kiváló eszköz, mert magunk szabhatjuk meg az egyes látnivalóknál eltöltendő időt, érdeklődésünktől függően. Városfelfedező játék applikációja is van a városnak - ezt azonban inkább a hosszabb időt Egerben töltők számára javasoljuk. 

img_6297.JPG

Egri hangulat. Saját fotó. 

Jó tudni, hogy az egri Minaret  felújítás után újra látogatható - több töltőponttól éppen útba esik a belváros felé. Nem messze tőle a Kopcsik Marcipánia csodálatos világa varázsolja el a látogatókat - ahol ha a kiállítást megtekintve meg szeretnénk kóstolni a marcipános finomságokat, erre is lehetőség van. A Dobó téren és környékén számos étterem és vendéglátóhely várja az érdeklődőket - a mi kedvencünk a Marján-cukrászda és TOP10 vidéki éttermi listán is szereplő Macok Bisztró - ahová azonban érdemes előre asztalt foglalni, ha biztosra akarunk menni. Ha itt nincs már asztal, a szomszédságában lévő "kistestvérét", a Brum Brum-ot érdemes kipróbálni. 

+1: Szilvásvárad

Eger külvárosi részein is több töltő található,  éppen ezért ha több napra érkezünk, kisebb kirándulásokat is könnyedén tehetünk a környéken - vagy éppen megszállhatunk Szilvásváradon, ahol az egyik hotel már kínál elektromos autótöltési lehetőséget az ott megszálló vendégeknek. Eger belvárosából Szilvásvárad irányában a kivezető négysávos út mellett az egyik bevásárló központ mellett két kiállásos Type2-es töltő segít abban, hogy a kiránduláson ne a még rendelkezésre álló kilométerek miatt kelljen aggódni - bár ha a belvárosban feltöltöttük az autót, akkor az oda-vissza alig több, mint 50 km nem jelenthet gondot még a kisebb hatótávolságú autóknak sem. 

fatyol.jpg

A fátyolvízesés a Szalajka-völgyben. Saját fotó

Szilvásvárad önmagában is egy több napos program lehet, hol a természet csodái, mint pl. a híres fátyolvízesés vagy éppen az istállós-kői ősemberbarlang mellett kalandpark, kisvasút és lovasközpont is várja az érdeklődőket. Ha szép az idő, érdemes ellátogatni a Millenniumi kilátóhoz is, amely gyalogosan mintegy egy órányira van a központtól, külön díj ellenében vsizont autóval is megközelíthető (az úthasználat díjában nincs benne a kilátó megtekintése).

millenniumi.jpg

Panoráma a Millenniumi kilátóból. Saját fotó

A kilátóból páratlan látvány tárul elénk, a lábánál lévő pihenőhelyek pedig tökéletes lehetőséget kínálnak egy, a szabadban elköltött tízóraihoz vagy uzsonnához. Mi a kilátónál lévő kis Nemzeti Parki Termék Boltban vásároltunk tavaly Nemzeti Parki Termék védjegyes lekvárt és nemzeti parki kolbászt, illetve innivalót, így csak néhány szelet kenyeret kellett felvinnünk magunkkal a parkolóból a tökéletes tízóraihoz. 

lekvar.jpg

Nemzeti Parki Termék Védjegyes lekvárok a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Nemzeti Parki Termék Boltjában Szilvásváradon. Saját fotó.

Szilvásváradon kihagytatatlan a sült pisztráng megkóstolása - nekünk a Szalajka-völgyben lévő erdei halsütödében ízlett a legjobban. 

A Szalajka-völgy alján számos ajándékbolt várja az érdeklődőket. Számunkra azonban nagyon fontos, hogy ha hazaviszünk valamit, annak valós helyi kötődése legyen - éppen ezért szeretjük a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság helyi termék boltját a Szalajka-völgyben, a Vadaspark mellett - itt bükki kézműves termékek széles skálájából válogathatunk. Vannak itt lekvárok, szörpök, mézek, húsáruk, gyógynövény-teák - a Bükkben élő kistermelők termékei. Nekünk nagyon bejött a bolt, visszajáró vendégek vagyunk, hiszen a családunk számára nagyon fontos, hogy adalékanyagok nélküli, minőségi termékeket fogyasszunk. A bolt mellett pedig a Bükk élővilágáról láthatunk egy interaktív kiállítást, ahol minden látogatásunk esetén találunk valami izgalmasat. 

szilvasv.jpg

A szilvásváradi Nemzeti Prki termék Bolt interaktív kiállítása a Bükk élővilágáról. Saját fotó. 

 

Hirdetés

Kövessen a Facebookon is!

Címkék

akadálymentes (1) Alföld (1) állatkert (1) anyák napja (1) app (5) applikáció (5) Arborétum (1) attrakció (1) avas (1) Balassi (1) Balaton (1) Balatonfüred (1) barlangfürdő (1) bemutatóhely (1) bicikli (1) biciklitúra (1) Bodrog (2) Bodrogkeresztúr (1) Borok (1) Bortúra (1) Budapest (1) Bükk (2) bükkábrány (1) Bükkalja (1) bükkalja (1) bükkaljai kőkultúra (1) Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (1) családi program (12) Császárfürdő (1) Csokonai (1) DámPont (1) Dám Pont (1) Dereszla (1) digitális detoxikálás (1) Diósgyőr (2) Diósgyőri vár (2) Dunamente (1) e-autó (1) ecoturizmus (1) Edelény (1) Eger (2) Egri Vár (2) elektromos autó (1) elektromos autó töltés (1) elektromos autó töltő (1) Erdőbénye (2) erdőbénye (2) Fátyolvízesés (1) fenntartható turizmus (6) fürdő (2) Görömböly (1) gyalogtúra (3) Harsány (1) Hercegkút (3) Herman Ottó Múzeum (2) Hollókő (1) hotel (1) hozzáférhető turizmus (1) időutazás (1) Ipolytarnóc (8) Ipolytarnóci ősmaradványok (8) Jókai (1) kaptárkő (3) kaptárkövek (1) kastély (1) képtár (1) kerékpár (1) kerékpártúra (3) kilátó (1) kiránduás (12) kirándulás (24) kirándulások (24) Komárom (2) könyvtár (1) környezettudatos turizmus (1) környezetvédelem (1) közelről (1) középkor (1) Látogatóközpont (2) legendák (3) lélektúrák (13) Lillafüred (4) Mária-sétány (2) mese (1) mesék (1) Mini Magyarország (1) miskolc (3) Miskolc (6) Miskolctapolca (1) mocsárciprus (6) Mozaik Múzeumtúra (1) múzeum (7) Nagykopasz-hegy (1) Nógrád (2) Nógrád megye (2) Novohrad-Nógrád Geopark (1) Nyíregyháza (1) Ódorvár (1) ökoturizmus (5) ősember (3) ősemberbarlang (3) ősfa (7) Oszla (1) ötletek (1) Ottlik Géza (1) palóc (1) Pannon-tenger Múzeum (4) parajd (1) Párkány (3) Petőfi (1) Pince (9) romantika (1) Rudas fürdő (1) Sárospatak (2) Sárospataki Református Nagykönyvtár (1) sópince (1) SóstóZoo (1) Szarvas (1) Szegi (3) szerelem (1) Szilvásvárad (2) Szlovákia (1) Szomolya (1) Tamási (2) tanösvény (4) tarcal (1) templom (1) Tessedik Sámuel Múzeum (1) tippek (2) Tokaj (7) Tokaj-hegyalja (11) Tokaji hegy (1) történelem (9) tudatos turizmus (1) tündér (1) tündérek (1) túra (16) turisztikai applikáció (4) turizmus (1) UNESCO (3) vándorlások (15) vár (10) várhegy (1) városnézés (8) Vasárnapi Ujság (1) Világörökség (3) visittamási (1) vulkán (1) wellness (2) Zemplén (2) Zempléni-hegység (2) Címkefelhő

Impresszum

Az oldalt az InnoTime Hungary Kft működteti. 

Rólunk: www.innotime-hungary.com

süti beállítások módosítása