Itt az ősz, irány Erdőbénye!

Őszi barangolások, túrák, szüret, kádármesterség bemutatók - megmutatjuk, szerintünk miért érdemes egy hétvégét idén ősszel Erdőbényén tölteni. 

dsc03416.jpg

Szepsi Laczkó Máté emlékezete

A hagyomány szerint az első aszúbor elkészítése az Erdőbényén élő Szepsi Laczkó Máté nevéhez fűződik, aki a 17.század első felében, mint Lóránttfy Zsuzsanna udvari lelkésze tevékenykedett.

dsc03371.jpg

Az aszú bor méltán világhírű, maga XV. Lajos „a királyok bora, a borok királya” igen megtisztelő titulussal illette.  A bor előállítása különleges folyamatot igényel. Az aszú szó a szőlő szemek aszalódására utal, a zsugorodás oka, a „nemes rothadásnak” nevezett penész, a Botrytis cinerea. A gomba spórái behatolnak a gyümölcsbe, megfelelő körülmények között a szőlő cukortartalmát növelik,miközben nedvességtartalma csökken. Nem mindegy azonban, hogy a gomba mikor támadja meg a szőlőt, Tokaj-Hegyalja különleges mikroklímájának köszönhetően adottak azok a feltételek, melyek elősegítik az aszúsodási folyamatot, így évről évre szüretelhetőek az aszú borhoz szükséges szép, barnás, zsugorodott szőlőszemek.  A zsugorodott szemeket szüret kezdetekor kézzel kell a fürtből kicsipegetni, melyeket egykor fából készült puttonyba gyűjtöttek. Az aszú annyi puttonyos, ahány faputtony aszúszemet áztattak egy gönci hordónyi borban.

A különleges bor és Tokaj-Hegyalja szoros kapcsolata előtt tisztelegve, évről-évre megmérettetnek a legjobb aszúk. Nincs lesz ez idén sem másként, a rangos borverseny helyszíne a Szepsi Laczkó Máté emlékház. A falu központjában elhelyezkedő épületben megismerkedhetünk Tokaj-Hegyalja kulturális hagyományaival, népi mesterségeinek eszközeitvel.

Kádárok nyomában

„Ha valaki Erdőbényén egy fát elhajint, az vagy kádárt üt, vagy kőfaragót" tartja a helyi mondás.

A környék bányáinak bezárásával sajnos a település kőfaragói mára eltűntek, kádárokat azonban ma is találunk a faluban.

dsc03816_nagy.jpg

A fa tárolókat készítő mesterekre a magyar nyelv három szót is használ, bodnár, pintér, kádár.

A kádár általában keményfából készít kádat és hordót. Tokaj-Hegyalján igen fontos szerepük volt, ugyanis a termelő a hordóval együtt adta el borát, mustját a zsidó és görög kereskedőknek, így minden esztendőben új hordóra volt szüksége.

dsc03632.jpg

A falu méltán büszke a kádárok hagyományaira, emlékezetére. Az Aszú Ünnepre látogatók tanúi lehetnek egy Magyarországon egyedülálló élménynek, a kádártáncnak. Ez a fajta mesterségtánc csak Erdőbényén ismert, valószínűleg német hatásra honosodhatott meg, onnan hozták haza a külhonba látogató mesterlegények. A táncot öt táncos és egy pohárforgató adja elő, hordóabroncsokkal a kezükben a hordó elkészítésének fázisait mutatva be. A tánc záró része egy mutatvánnyal is felér, ugyanis a pohárforgató egy abroncsból készült kengyelben úgy forgatja a pohár bort, hogy az nem ömlik ki!

A kádárhagyományok előtt tisztelegve élménypontként újult meg a Kádárház, a település egyik legforgalmasabb részén a Kossuth út és a Mátyás király utca sarkán. Az épület a mesterség eszközeit, hagyományait, művelőit mutatja be. Az alkotók igazi közösségi térnek szánják, a későbbiekben a ház szakmai rendezvények, workshopok helyszíne lesz.  
dsc03835_nagy.jpg

Erdőbénye nemcsak kulturális és gasztronómiai hagyományairól ismert, hanem gyönyörű természeti környezetéről is. A táj különös egyvelege  Tokaj-Hegyaljának és a Zempléni hegységnek. Érdemes hát bakancsot húzni ősszel is, és felfedezni a környékét.

Aranyosi-völgy

Ha valaki hosszabb túrára vállalkozna, annak érdemes felkeresnie az Aranyosi-völgyet, mely 15 km hosszan kanyarogva köti össze Abaújszántót Erdőbényével. Ha Abaújszántóig nem is, de az Erdész-forrás pihenőig érdemes elsétálni, ami megközelítőleg 8 km-re található Erdőbényétől. A forrás vize iható, kellemes pihenőhely van a területen kialakítva, pihenés közben a vándor pedig elmerenghet az Erdő fohászának sorain.

A terület flórája igen gazdag, utunk során bokorerdőket, melegkedvelő-tölgyeseket,  zárt sziklagyepeket is megfigyelhetünk.  Jelentős védett növényfajaink közül megtalálható itt a magyar nőszirom, leánykökörcsin, tavaszi hérics, nagy pacsirtafű, nagyezerjófű, agárkosbor.

Utunk átvezet az Erdőbényei Fás Legelő Természetvédelmi Területen, mely 1990-ben létesült és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságához tartozik. Létestésének célja, hogy megőrizze a ma már egyre ritkább fás legelő tájképi értékeit, a Zemplénben ez az egyetlen megmaradt ilyen terület. A közelben működő andezitbánya adta egykor a szinte soha el nem kopó kockaköveket.

Bánya tó

A település déli részén a 230 méter tengerszint feletti magasságú Mulató-hegy lábánál található tavat, a helyiek egyszerűen csak tengerszemnek nevezik.

dsc03827_nagy.jpgKialakulása mesterséges folyamat következménye. A terület igen jelentős ásvány és kőzettani szempontból, itt fedezték fel a mauritzit nevű ásványt, de a terület gazdag andezitben is. Andezitbányáját 1925-ben nyitották meg, ahol kezdetben kézzel majd robbantással fejtettek. A bányát két szinten művelték, 1983-ban a Hubertusznak nevezett kőfejtőt vízproblémák miatt kénytelenek voltak bezárni, a 2000-es években egy rövid időre újranyitották, de ma már csak a meddőt hordják el időszakonként. A felhagyott bánya bányaudvarát tölti ki maga a tó. A felső szintre ösvény vezet fel, aki a kőzet szerelmese, annak érdemes felkaptatnia. A tóban ponty és harcsa is van, így a horgászok is előszeretettel keresik fel.

A projekt a GINOP-7.1.9-17-2018-00025 Élménypontok létesítése Tokaj-Hegyalján (Szegi, Erdőbénye, Hercegkút) című pályázat keretében valósult meg. 

 

Hirdetés

Kövessen a Facebookon is!

Címkék

akadálymentes (1) Alföld (1) állatkert (1) anyák napja (1) app (5) applikáció (5) Arborétum (1) attrakció (1) avas (1) Balassi (1) Balaton (1) Balatonfüred (1) barlangfürdő (1) bemutatóhely (1) bicikli (1) biciklitúra (1) Bodrog (2) Bodrogkeresztúr (1) Borok (1) Bortúra (1) Budapest (1) Bükk (2) bükkábrány (1) Bükkalja (1) bükkalja (1) bükkaljai kőkultúra (1) Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (1) családi program (12) Császárfürdő (1) Csokonai (1) DámPont (1) Dám Pont (1) Dereszla (1) digitális detoxikálás (1) Diósgyőr (2) Diósgyőri vár (2) Dunamente (1) e-autó (1) ecoturizmus (1) Edelény (1) Eger (2) Egri Vár (2) elektromos autó (1) elektromos autó töltés (1) elektromos autó töltő (1) erdőbénye (2) Erdőbénye (2) Fátyolvízesés (1) fenntartható turizmus (6) fürdő (2) Görömböly (1) gyalogtúra (3) Harsány (1) Hercegkút (3) Herman Ottó Múzeum (2) Hollókő (1) hotel (1) hozzáférhető turizmus (1) időutazás (1) Ipolytarnóc (8) Ipolytarnóci ősmaradványok (8) Jókai (1) kaptárkő (3) kaptárkövek (1) kastély (1) képtár (1) kerékpár (1) kerékpártúra (3) kilátó (1) kiránduás (12) kirándulás (24) kirándulások (24) Komárom (2) könyvtár (1) környezettudatos turizmus (1) környezetvédelem (1) közelről (1) középkor (1) Látogatóközpont (2) legendák (3) lélektúrák (13) Lillafüred (4) Mária-sétány (2) mese (1) mesék (1) Mini Magyarország (1) miskolc (3) Miskolc (6) Miskolctapolca (1) mocsárciprus (6) Mozaik Múzeumtúra (1) múzeum (7) Nagykopasz-hegy (1) Nógrád (2) Nógrád megye (2) Novohrad-Nógrád Geopark (1) Nyíregyháza (1) Ódorvár (1) ökoturizmus (5) ősember (3) ősemberbarlang (3) ősfa (7) Oszla (1) ötletek (1) Ottlik Géza (1) palóc (1) Pannon-tenger Múzeum (4) parajd (1) Párkány (3) Petőfi (1) Pince (9) romantika (1) Rudas fürdő (1) Sárospatak (2) Sárospataki Református Nagykönyvtár (1) sópince (1) SóstóZoo (1) Szarvas (1) Szegi (3) szerelem (1) Szilvásvárad (2) Szlovákia (1) Szomolya (1) Tamási (2) tanösvény (4) tarcal (1) templom (1) Tessedik Sámuel Múzeum (1) tippek (2) Tokaj (7) Tokaj-hegyalja (11) Tokaji hegy (1) történelem (9) tudatos turizmus (1) tündér (1) tündérek (1) túra (16) turisztikai applikáció (4) turizmus (1) UNESCO (3) vándorlások (15) vár (10) várhegy (1) városnézés (8) Vasárnapi Ujság (1) Világörökség (3) visittamási (1) vulkán (1) wellness (2) Zemplén (2) Zempléni-hegység (2) Címkefelhő

Impresszum

Az oldalt az InnoTime Hungary Kft működteti. 

Rólunk: www.innotime-hungary.com

süti beállítások módosítása